УКР РУС

Дискусійний клуб: "Українське класіко": то хто ж є фаворитом матчу?

4 серпня 2013 Читать на русском

За кілька годин на «Донбас Арені» відбудеться один із центральних поєдинків усього чемпіонату, в якому донецький «Шахтар» прийматиме київське «Динамо».

Попри тотальне домінування «Шахтаря» в останні роки, градус його протистояння із «Динамо» не впав ні на йоту. А після того, як команду залишили її лідери — Вілліан взимку і Фернандіньо та Мхітарян влітку — і якість гри гірників в період такої собі реформації подекуди залишає бажати кращого, дехто уже встиг записати «Динамо» ледь не у фаворити цього матчу. Мовляв, команди мають приблизно однакові шанси на перемогу.

В редакції сайту «Футбол 24» як завжди напередодні таких матчів відбулося засідання дискусійного клубу — за участі журналістів Романа Нагірного, Юрія Шутки та редактора Юрія Басенко, в ході якого ми спробували визначити, чи настільки ослаб «Шахтар», що в «Динамо» з’явилися реальні шанси на перемогу на «Донбас Арені», з якими проблемами обидві команди підходять до майбутнього протистояння та за рахунок чого вони можуть сподіватися на перемогу.

Як завжди, ми записали нашу дискусію і виклали її для вас у текстовому варіанті з проханням принагідно долучатися до неї у коментарях.

 

 

На українських вболівальників чекає чергове протистояння двох принципових суперників — донецького «Шахтаря» та київського «Динамо». Це буде перша зустріч команд після вагомих кадрових змін, яких вони зазнали у міжсезоння.

Склад київської команди поповнили досвідчені та майстерні виконавці, які вже у перших офіційних поєдинках продемонстрували хорошу підготовку та високий рівень майстерності. Це саме можна сказати й про «Шахтар», який підсилився кількома талановитими молодими виконавцями такими, як Фред та Нем. Але на відміну від «Динамо», «гірники» зазнали й втрат, адже команду залишили Фернандінью та Мхітарян, які були ключовими гравцями «помаранчево-чорних».
 

Більшість футбольних фахівців схиляються до думки,
що у команд є рівні шанси на успіх,
або перемогу святкуватиме «Динамо».


Однак, на мою думку, матч, який відбудеться на «Донбас Арені» та пройде у напруженій, непоступливій боротьбі, у підсумку завершиться на користь господарів поля. Звичайно, це не буде розгромний рахунок чи тотальна перевага донецької команди, але донеччани на чолі з Луческу все ж мають більше козирів, ніж підопічні Олега Блохіна.

 

Із усіх новачків «Динамо» поки що найбільше виділяється Мбокані. Він вже встиг чудово зігратися з Аруною. Вважаю, що саме на цю зв’язку Блохін робитиме свою головну ставку. При цьому Аруна гратиме ближче до атаки, а партнером Велозу в середині поля стане, скоріш за все, Вукоєвіч.

Треба ж комусь м’ячі відбирати, це ж не «Севастополь», при всій повазі. Майже немає сумнівів, що вийдуть в основі Тремулінас і Ленс. Бельханда і Драговіч, мабуть, залишаться в запасі. Перший поки що далекий від оптимальних кондицій, а другий просто провів у команді занадто мало часу.

Перед Луческу стоїть декілька дилем. Перша стосується позиції центрального півзахисника. Із одним зрозуміло — Тейшейра. На місце другого претендують Хюбшман, Степаненко і Гречишкін. Останній, до речі, на старті сезону виглядає дуже впевнено і вже навіть гол забив. Також під питанням позиція лівого захисника. Тут кандидатів теж троє: Ісмаїлі, Шевчук та Соболь. Найбільше шансів зіграти у досвідченішого українця. Щодо місця у воротах, то його, мабуть, займе досвідченіший П’ятов.
 

Зважаючи на кадрові пертурбації і гру, яку показав «Шахтар»
у перших турах, вважаю, що в «Динамо» є хороші шанси
на позитивний результат. Все ж новачки «гірників»
ще дуже далекі до того розуміння гри команди,
яке було у Фернандінью і Мхітаряна. 


Складається враження, що зараз «Шахтарю» як ніколи бракує варіативності — команда роками грає за стандартною схемою, а втрата центральних фігур цієї схеми — це проблема, яка за місяць не вирішується.

 

Можливо, в Луческу і виникнуть проблеми із визначенням стартового складу, але мені здається, що в Блохіна труднощі із цим будуть ще більші. Я особисто зі 100% впевненістю не можу назвати вінгерів киян на цей поєдинок. Точно справа вийде Ярмоленко, зліва ж скоріш за все Гусєв, хоча не здивуюся ні присутності Ленса, ні тим паче появи Дуду.

Не будемо також забувати про дуже відчутну втрату киян в особі Дениса Гармаша. Замінити його у центрі поля буде нереально складно. Зважаючи на гнітючу форму Мігеля Велозу, який з кожним матчем все впевненіше наближається до «трансферу» в «Динамо-2», та з тим, що Лукман Аруна з чистого опорника потрохи перекваліфіковується в атакувального півзахисника, ця проблема для ОВБ виходить на перший план.
 

Звичайно, тут напрошується вихід Огнєна Вукоєвіча,
і скоріш за все так і буде, але чи зможе хорват,
на якого вже практично рік у Києві особливо не розраховують,
впоратися із головним завданням для «Динамо» на цю гру —
закрити півзахист «Шахтаря»?


Без сумніву Блохін переживатиме й за свій лівий фланг захисту. Зважаючи на те, як «часто» ходить вперед лівий оборонець киян Євген Селін, у капітана «гірників» Даріо Срни будуть відносно розв’язані руки, а його рейди — це вже візитівка «Шахтаря» і зайвий раз зупинятися на цьому не варто. Тому тут скоріш за все в допомогу Селіну вийде Гусєв, який з усіх інших варіантів на лівий фланг півзахисту є найбільш ефективним при відпрацюванні в обороні. Бо роботи в Селіна буде неймовірно багато, зважаючи також на те, що окрім Срни справа у «Шахтаря» діятиме ще й Дуглас Коста.

Хоча там і одного хорвата вистачить, аби Євген Селін в ніч після гри спав міцно. Пригадую матч в Києві дворічної давнини (0:0), коли один Срна без особливого напруження на своєму фланзі з’їв Ярмоленка разом з Гораном Поповим. І не подавився.

 

Окрім того, що Луческу доведеться добряче подумати над стартовим складом, звертає також на себе увагу той факт, що в атаці «Шахтар» став діяти більш пасивно, у порівнянні із минулим сезоном. Але ці всі проблеми «гірників» не повинні завадити продемонструвати швидкий, комбінаційний футбол, адже кістяк команди залишився. І саме ці гравці будуть робити гру, адже вони знають, як перемагати «Динамо».

Крім цього важливе місце займатиме психологічний настрій на гру. В останні роки «Шахтар» постійно перевершував киян за цим показником, внаслідок чого і добивався у підсумку позитивного результату.
 

«Гірники» вміють вивести опонента з рівноваги,
  змусити суперника фолити та помилятися.
  Тож «Динамо» буде дуже складно протистояти
  чемпіону України на «Донбас Арені».


Трибуни також будуть на стороні «Шахтаря», і як відомо, кияни вже 6 років не можуть здолати донеччан на їхньому полі.

 

Не думаю, що Блохін поступається Луческу у вмінні налаштувати гравців на матч. Якраз навпаки, це чи не єдине, в чому тренер «Динамо» переважає румунського фахівця.
 

Той факт, що «Динамо» роками програє на «Донбас Арені»
повинен ще більше завести гравців.


Тут і мотивувати особливо не потрібно. Я впевнений, що в ході переговорів з новачками цього літа не раз згадувався «Шахтар» як головний і найпринциповіший суперник, тому і вони знають, яка ціна цього матчу.

Шансів «Динамо» на перемогу додає той факт, що в команді з’явився форвард, здатний зробити гол з напівмоменту. Це я, звісно, про Мбокані. Це його вміння виглядає ще більш вражаюче на фоні Луїса Адріано, який реалізовує гольові моменти з ефективністю не більше 25%.

Хоча в цьому сезоні цих моментів у Адріано не так вже й багато. А це говорить про те, що або форвард перебуває в не найкращій формі, або команда не знає, як доставити до нього м’яч.

 

Додамо, що на підопічних Олега Блохіна буде тиснути відповідальність за результат. Вболівальники «Динамо» чекають перемоги від своїх улюбленців, адже вже й забули смак цих тріумфальних емоцій над найпринциповішим суперником. Та й турнірні очки необхідно набирати, оскільки «біло-сині» вже відстають від лідерів на два пункти.

Загалом, навколоматчева атмосфера склалася не на користь «Динамо».
 

Можливо, кияни й справді зараз виглядають сильнішими
та впевненішими, але у таких важливих матчах
велику роль відіграє досвід.


Чи зуміє Олег Блохін правильно налаштувати своїх підопічних, чи зможе він пояснити новачкам, що для вболівальників означає це дербі — ось що головне. А у тому, що Луческу проведе правильну та ефективну бесіду зі своїми гравцями, майже немає сумнівів.

 

Взагалі-то я дивуюся коментарям окремих фахівців, як намагаються нас переконати, що усі проблеми «Динамо» або вже вирішені, або уже на завершальній стадії вирішення.

Хотілося б подивитися на команду Блохіна, якщо гра з початку піде не за його сценарієм. В цьому чемпіонаті таке було одного разу — у поєдинку із «Волинню» — і одразу втрата очок.
 

Скажіть, де була впевненість «Динамо»,
коли вони у себе на «Олімпійському» пропустили
на перших хвилинах від «Волині»?
А якщо пустять першими на «Донбас Арені» від «Шахтаря»?


Я не кажу, що «Динамо» і далі залишається психологічно нестійкою командою, але протилежне поки що також не доведено.

Так, я погоджуюся, що вперше за останні кілька років «Шахтар» не є настільки впевненим фаворитом, і пов’язано це з двома причинами. По-перше, «Шахтар» ще не встиг на позиції втрачених Фернандіньо, Мхітаряна і того ж Вілліана награти нових гравців. І по-друге, Блохін і справді трохи стабілізував гру, психологічну атмосферу та ще й команда до того ж прикупилася багатьма кваліфікованими і досвідченими гравцями, з яких, щоправда, на хороший рівень вийшов поки що лише Мбокані.

Окрім трибун, на «Динамо» тиснутиме також і відповідальність за результат. Все-таки у разі поразки це вже буде «мінус 5» в чемпіонській гонці лише після чотирьох турів.
 

Гірників за великим рахунком у цей реформаційний для команди
період влаштує і нічия.


Ну, якщо не влаштує, то великою трагедією вона не стане. Бо чомусь не покидає нав’язливе відчуття, що поки не прийде високоякісна і стабільна гра, гірники все-таки продовжуватимуть брати свої очки без втрат, як це було у перших трьох турах.