УКР РУС

Дискусійний клуб. Куди проляже шлях із Білоруського вокзалу?

9 жовтня 2014 Читать на русском

"Футбол 24" власними зусиллями намагається з'ясувати, що очікує нашу головну команду у Борисові та Львові, і чи не свідчить поразка від словаків про початок важких часів для "синьо-жовтих".

Принаймні Марк Копич, журналіст відділу українського футболу, налаштований скептично. Головний редактор "Футболу 24" Юрій Басенко дуже обережний у своїх прогнозах - він вважає, що нашим збірникам ще зарано грати за "європейським графіком" навантажень. І лише оглядач УПЛ Юрій Шутка, попри те, що визнає не найкращу фізичну і психологічну форму двох головних лідерів збірної, безапеляційно вірить - здобудемо у цих матчах максимум очок.

Юрій Шутка: Цього тижня збірна України проведе два важливих поєдинки у відборі на ЄВРО-2016. Спочатку підопічні Михайла Фоменка зіграють із Білоруссю, а в неділю на «Арені Львів» намагатимуться здобути три очки у матчі із македонцями. Нагадаємо, що першу зустріч у цьому відборі «синьо-жовті» програли словакам, відтак тепер максимально серйозно налаштовуватимуться, щоб у двох наступних матчах взяти максимум очок.

На мою думку, саме мотивація та відповідальність за результат є головним козирем нашої збірної у матчах проти білорусів та македонців. Крім цього, основні гравці дружини Фоменка перебувають у хорошій фізичній формі, демонструючи у чемпіонаті України цікавий футбол. А «Дніпро», «Динамо» та «Шахтар», гравці яких складають ядро національної збірної, займають перші три місця у турнірній таблиці, що також додає додаткової впевненості.   

Марк Копич: Звісно, поразка українців від Словаччини болісно вдарила по амбіціях "синьо-жовтих". Зокрема Олег Гусєв відзначив, що збірна України стала заручником надмірної самовпевненості. Щодо головного козира, яким є характер і мотивація команди, то тут можна погодитись, але цього абсолютно недостатньо для позитивного результату. У команди є мотивація, але є багато проблем у захисті, центрі поля та на вістрі атаки.

Дивує позиція головного тренера, який чомусь відмовляється запрошувати у збірну гравців, які зараз, що називається, "на ходу". Мова зокрема про Кравця, який наразі є лідером атак "Динамо" і може стати справжнім бомбардиром збірної, адже нашій команді явно не вистачає людини у завершальній стадії, коли необхідно лише зробити останній дотик до м'яча, аби той залетів у ворота суперника.

Також гравці збірної не звикли грати за так званим "європейським графіком". Тому невідомо, наскільки у фізичному плані будуть готові українці до двох надважливих матчів, маючи всього три дні перед поєдинком проти білорусів, а потім два дні до матчу з македонцями.
 
Юрій Шутка: Кадрові проблеми насправді є, але вони наявні в усіх збірних. Зокрема, у білорусів не зіграє один із лідерів команди Віталій Родіонов, а ще воротар та захисник. Щодо нашої команди, то варто зазначити, що у Фоменка є досить великий вибір, і такі збірні, як Білорусь та Македонія, необхідно перемагати тими силами, які у нас є на даний момент.

Звичайно, що можна було запросити Артема Кравця, але Фоменко вважає, що зараз цей футболіст не підсилить нашу команду та не буде корисним. І в нього є право на таку думку. Адже якщо згадати гру "Динамо" із "Шахтарем", то нападник киян досить часто помилявся та не реалізував 100-відсотковий момент. Можливо, Кравця ми побачимо вже під час наступних зборів, а зараз Артему необхідно закріпитися в основі «Динамо» та довести свою високу ігрову стабільність у наступних матчах.

У захисті є більш серйозні проблеми. Євген Макаренко травмувався, а Хачеріді із Ракицьким далекі від своєї оптимальної форми. Хоча, на мою думку, саме ці гравці можуть вийти в основі на матч із білорусами, адже вони є найбільш досвідченою парою центрбеків. Та й суперник - далеко не збірна Іспанії, щоб у Хачеріді та Ракицького коліна тремтіли.

Марк Копич: Попри те, що повернулись Хачеріді та Тимощук, вистачає ігрових проблем. Навіть наявні футболісти на забезпечують тієї гри, яка б гарантувала позитивний результат команді. У центральній зоні зігране тріо Степаненко - Ракицький - Кучер у матчі проти Словаччини припустилось колективної помилки, що призвело до пропущеного голу і програшу. Поки незрозуміло, хто зіграє на позиції "під форвардом" або плеймейкера. Дуже проблемна позиція для збірної, яка досі не знайшла свого героя. Безус нічого змістовного не показує на цій позиції. Едмар не зовсім комфортно почуває себе на місці "вільного художника", а Громову Фоменко не надто довіряє.
 
Багато що буде залежати від Ярмоленка та Коноплянки. Динамівець, схоже, в хорошій формі, проте навряд чи він витримає такий календар. Щодо Коноплянки, то гравець "Дніпра" поки не відновив своїх найкращих кондицій. Проблем більше, ніж безліч -  зі складом і з підготовкою до матчів. Здається, що Фоменко не знає, як підготувати команду у такі стислі терміни, що теж є проблемою. Варто відзначити, що не тільки українці будуть надмотивованими, а й білоруси, які провально зіграли внічию з Люксембургом. До того ж, за збірну Білорусі взявся президент країни Лукашенко, який може своїми способами мотивувати своїх земляків-футболістів.

Юрій Басенко: На жаль, у нас дуже багато зав'язано на Ярмоленку і Коноплянці. Практично вся гра збірної будується на них, тобто через фланги. Коноплянці буде надзвичайно важко вийти на свій хоча б 50-відсотковий рівень, оскільки часті травми і відсутність ідеальних фізичних кондицій йому цього зробити не дозволять. А Ярмоленко, попри статус лідера як свого клубу, так і збірної, не надто стабільний гравець в плані психології. В нього вдалі періоди чергуються з невиразними. Є матчі, коли його ноги біжать начебто так само, об'єм роботи ніби й не менший, але відсутність чогось усередині, що більшість називають емоціями, робить, як кажуть англійці, різницю у результаті. Тому якщо Коноплянці може бракувати фізичних кондицій, то Ярмоленку може не вистачити психологічних ресурсів після останньої серії матчів і просто-таки мізерного часу на підготовку до ігор збірної. В будь-якому випадку, навряд чи наші лідери підійдуть в оптимальних кондиціях. Нам залишається сподіватися, що навіть їхньої не стовідсоткової форми вистачить на білорусів та македонців, або просто вистрілять інші гравці.

Юрій Шутка: Я хотів би побачити на полі Дмитра Хомченовського. І хоч вінгер «Зорі» більш комфортно почувається на лівому фланзі півзахисту, на мою думку, він непогано би зіграв на позиції "під форвардом". Цей гравець зумів би додати атакам збірної України швидкості та креативності. Крім цього у Дмитра бойовий характер та цілковита самовіддача на полі, відтак Фоменку не довелося б червоніти за цього гравця.
 
Ярмоленко та Коноплянка без сумнівів підсилять гру на флангах, а для Євгена це ще й хороша нагода покращити свою ігрову форму. Та й матч із «Сент-Етьєном» показав, що Коноплянка не втратив майстерності, поки заліковував травму. Правда невідомо, які у нього справи із фізичною підготовкою. Також важливо те, що збірна України гратиме на виїзді. У білорусів буде хороша підтримка, але є імовірність, що фанати будуть солідарними із нашими уболівальниками та не сприйматимуть Україну, як ворога номер один. Крім цього багато українських вболівальників поїхало у Білорусь, відтак «синьо-жовті» не залишаться віч-на-віч із чужими трибунами «Борисов Арени». Проте є і не дуже приємна інформація. Оскільки цей поєдинок буде із присмаком політики, на інтернет-форумах та у соцмережах поширюють новини, що у Білорусі будуть й фанати із Росії. Відтак усім сторонам необхідно бути дуже обережними, щоб футбольні пристрасті не залишили межі стадіону, адже тоді все може завершитися досить сумно.
 
Хотілося б, щоб збірна України здобула переконливу перемогу у Мінську, аби можна було із хорошим настроєм підійти до поєдинку проти Македонії, протистояння з якою обіцяє бути більш легким, ніж із білорусами. Та й атмосфера на «Арені Львів» повинна похитнути морально-бойовий дух македонців.

Марк Копич: Я думаю, що Хомченовський - не надто хороша кандидатура на роль плеймейкера. По-перше, Хомченовський ще жодного матчу не провів за збірну і матч з Білоруссю не найкращий момент для його дебюту, ще й не на рідній позиції. Хоча проти македонців Дмитру можна було б надати шанс. По-друге, Хомченовський всю кар'єру виступав на позиції флангового хавбека-вінгера. Отже, варіант з Хомченовським, мабуть, все ж хибний. А от Артем Громов без проблем може зіграти на позиції плеймейкера. Футболіст володіє класним дриблінгом, пасом і ударом. Громов вже відчув смак гри у національній команді і не розгубиться у відповідальний момент.
 
Коноплянка може грати, шкодуючи себе. Не спеціально, а підсвідомо, як це часто буває у гравців, які нещодавно повернулись після важкої травми. Ярмоленко може фізично і психологічно втомитись. Вінгер "Динамо" грішить надмірною емоційністю і дозволяє собі втрачати концентрацію у важливих епізодах. Взагалі українцям головне - не втратити психологічну стійкість у матчах з Білоруссю та Македонією. "Синьо-жовті" мають демонструвати свою гру і вести поєдинки за своїм сценарієм, змушуючи суперників "танцювати під їх дудку".
 
На матч з македонцями в України має вистачити глибини складу. Варто відзначити, що Фоменко може припуститись великої помилки, покладаючи надію на 11-14 гравців. У складі нашої команди є багато талановитих виконавців, які виконують ключову роль у своїх клубах, і які однозначно не зіпсують гри збірної. Щоправда, не варто і змінювати більше половини стартового складу. Але ротація - це ключ до успіху у двох суперважливих матчах.

Юрій Басенко: Та всі тренери роблять ставку на 13-15 гравців. Просто не у всіх це працює. В даному випадку погоджуюся, що Фоменку може не вистачити 14 футболістів, оскільки на них лягло величезне, незвичне для них навантаження. Так, нам потрібно вчитися грати за європейським графіком, але до цього потрібно йти систематично, планомірно, а не кидаючи футболістів у стихію, в якій вони не були. Не можна ставити перед гравцями завдання, якщо наперед знаєш, що у нього не вистачить психологічних чи фізичних ресурсів його виконати. Вчити людину плавати, кинувши її просто у воду - це хороший спосіб, але він має один недолік: ця людина може втопитися. Можна піти іншим шляхом, трохи довшим, більш енергозатратним, але 100-відсотково безпечним - навчити її плавати на мілководді, за допомогою інструктора і за виробленою до цього системою.
 
Ми поки не Європа, і просто не можемо грати за таким графіком, як там. А там до цього йшли роками: від планування навантажень на тренуваннях на цілий сезон, і до індивідуальних навантажень на конкретних гравців. З цього треба починати й у нас. А не з експериментів зі збірною і словами "Подивіться на Європу - там всі так грають". Та нехай спочатку зроблять систему підготовки, як у Європі, починаючи з шестирічних дітей і завершуючи футболістом-професіоналом, а вже потім давайте перейдемо й на такий графік. Але у нас на клубах таких експериментів на ставлять - там є впливові господарі, і вони за себе постоять. А ось збірна - її захистити нікому.
 
Дуже сподіваюся, що на результатах нашої збірної цей конкретний випадок не відобразиться. Та все ж запасу міцності перед білорусами і македонцями явно мало, аби бути впевненим у  підсумковому результаті.

Автори дискусії запрошують і Вас приєднатися до обговорення теми збірної України. Свої репліки залишайте у коментарях.