УКР РУС

Дискусійний клуб. El Derbi madrileno - вирішальна битва за європейський трон

24 травня 2014 Читать на русском

Сьогодні всі шляхи вестимуть на лісабонську арену "Да Луш", де два мадридські суперклуби зійдуться у фіналі Ліги чемпіонів.

А журналісти "Футболу 24" обмінялися думками щодо шансів команд на перемогу. Хто візьме гору - флегматичний і наддосвідчений дон Карлетто чи молодий і успішний Дієго "Ель Чоло" Сімеоне? Чи впораються "матрацники" без свого лідера - Дієго Кости? Чи врятує Королівський клуб свій майже провалений сезон? Як написав у Твіттері Гарет Бейл: "У цьому матчі - все або нічого"...

Що ж, наші оглядачі - Володимир Лесько і Марк Копич - провели невелику розвідку, намагаючись окреслити речі, які завтра можуть трапитися на "Да Луш", а також спрогнозували підсумковий рахунок.

Володимир Лесько: "Реал" програв "матрацникам" титул на фініші чемпіонських перегонів у Прімері, команда Анчелотті в останніх матчах не демонструвала тієї гри, до якої звикли "меренгес", однак саме "королівський клуб", вважаю, є фаворитом зустрічі у Лісабоні. "Вершкові" вже кільканадцять років просто-таки марять про десятий ювілейний кубок ЛЧ. Саме для здійснення цього завдання, з яким раніше не зумів впоратись "Особливий", Флорентіно Перес покликав у "Реал" спеціаліста з найпрестижнішого клубного турніру Старого Світу Карло Анчелотті. Ні для кого не секрет, що перемога на "Да Луш" - пріоритет для мадридського гранда, а тому згадувати про невдачі "бланкос" на внутрішній арені просто немає сенсу. У випаду успішного вояжу у Португалію, уболівальники пробачать Роналду та Ко навіть "сухі" два сезони у Ла Лізі.

Марк Копич: "Атлетіко" показав себе найстабільнішою командою Прімери. Не маючи у складі суперзірок, він створив єдиний механізм з гравців дуже високого ґатунку, чітко розподіливши їх ролі та обов'язки на полі. Команда виглядає справжнім монолітом упродовж всього сезону. У нинішнього "Атлетіко" практично немає слабких сторін. Вони сильні як в атаці, так і в обороні. Частенько вони ставили так званий "автобус" проти суператакувальних команд, але в півфінальному матчі-відповіді проти "Челсі" "матрацники" показали, що вони вміють грати в контроль, першим номером, а не тільки гостро контратакувати. Хоча, при цьому, головним козирем команди залишається наднадійна гра в обороні з швидкими гострими контратаками та гра на страндартах, з яких гренадери оборони команди забили чимало голів.

Достеменно невідомо, чи зіграє головний голеадор "Атлетіко" Дієго Коста, який ніяк не залікує травму стегна. З іншого боку команда вже досягала результатів без нього і виглядала нічим не гірше, ніж з бразило-іспанським форвардом. Тобто, залежності від цього гравця в команди нема, забивати крім нього є кому і це великий плюс. Більш системно-важливим гравцем є хавбек Коке, який підходить до матчі у повній бойовій готовності.

Володимир Лесько: Без сумніву, “матрацники” одна з найкращих команд Європи за рівнем організації гри, однак у безкомпромісних фінальних матчах дуже часто все вирішують індивідуальні дії окремих виконавців. Тому не можу погодитися з тим, що потенційна відсутність у складі “кольчонерос” Кости стане невеликою втратою для Сімеоне. На цьому нападнику базується атакувальна міць “Атлетіко”, а гідної альтернативи йому, будемо відвертими, у “Чоло” просто немає. Дієго наколотив за сезон у всіх турнірах 36 м’ячів, переважна більшість з яких були для мадридців вирішальними, як у Прімері, так і у ЛЧ. Для порівняння інші форварди “індіанців” Вілья та Адріан на двох відзначилися лише 18(!) разів.

Саме у грі в атаці “Реал” і матиме перевагу над суперником по дербі у лісабонському фіналі. Навіть якщо супертріо "BBC" не дорахується Бензема, у розпорядженні Анчелотті залишаються такі топ-виконавці, як Роналду та Бейл. Будь-який з них може зробити втрату Каріма просто непомітною. Вважаю, що саме португалець повинен стати вирішальним на “Да Луш”. КР7 блискуче провів сезон, встановивши унікальний рекорд ЛЧ, а на стадії півфіналу зі смаком познущався над “Баварією”. Натомість, дійсно серйозною втратою “вершкових” є Хабі Алонсо - конструктор атак своєї команди.

Марк Копич: Цікаво, яку тактику вибере "Чоло" на цей матч. Чи наважиться він на жорсткий пресинг з перших хвилин по всьому фронту, як це було у матчі з "Барсою"? Чи все ж буде сподіватись на міць оборонних редутів? Суперники надто добре знають один одного, щоб грати по звичних схемах. Обидва тренери явно підготують сюрпризи один одному і хто виявиться більш непередбачуваним та винахідливим, той і здобуде найпрестижніший клубний трофей Старого світу.   

"Атлетіко" проходить сезон не без везіння. У професійному спорті це вельми важливо. До того склалась певна традиція - хто проходить "Барсу" у стадії 1/2, 1/4 фіналу останніми роками, той і виграє чемпіонську лігу. Містика і забобони, але вони спрацьовують раз за разом і тому все йде до того, що саме "Атлетіко" стане головним тріумфатором у Європі цьогоріч.

Володимир Лесько: Питання тактики у цьому поєдинку дійсно дуже інтригуюче, адже обидва колективи віддають перевагу грі другим номером. Однак, швидше за все, "Реал" більше контролюватиме м'яч, а "матрацники" покладатимуться на блискавичні переходи із оборони в атаку. Погоджуся також з тим, що командам буде важко здивувати одне одного, а у такому випадку на перший план вийде індивідуалізм гравців, який у "королів" все-таки вищого рівня. Тож Роналду та Ко повинні декілька разів результативно прорвати захисні редути суперника.

У своїй багатій історії "Реал" відіграв дванадцять лігочемпіонівських фіналів, лише тричі залишившись з носом. Останні ж три вирішальні дуелі за участю "вершкових", зокрема і іспанська 2000-го року проти "Валенсії", незмінно завершувалися тріумфом мадридського гранда. Відтак, вважаю, що вже у неділю багатотисячна торсида "меренгес" збереться на площі Сібелес, щоб відсвяткувати таку жадану "десіму". Мій прогноз - перемога "Реала" з рахунком 2:1.

Марк Копич: Голепаду не варто очікувати в цьому матчі, адже обидві команди насправді гратимуть закрито, зосереджуючись на обороні. Один пропущений гол може стати єдиним і вирішальним матчі. Звісно в цьому матчі на перший план в атакувальній грі вийдуть індивідуальні якості гравців, а майстрів в цей вечір на португальському газоні вистачатиме з обох сторін, але зрозуміло, що в "Реала" яскравих індивідуальностей побільше. Це мабуть єдина перевага "вершкових" над своїми сусідами по місту.

Є здогадки, що й насправді "Реал" більше контролюватиме м'яч, але "Атлетіко" всіляко буде збивати темп атак опонентів, створюючи так звану "ігрову аритмію". Окрім цього, довгий контроль м'яча може зіграти злий жарт з "бланкос" і заколихати не суперника, а самих себе, адже позиційні атаки з довгим розіграшем далеко не найбільша чеснота команд Анчелотті.

Не варто забувати, що грають дві іспанські команди з довгою історією протистоянь. Тому градус гри буде дуже високий. Не виключено, що в матчі у того ж Пепе або Турана здадуть нерви і цілком реально очікувати багато карток і можливо навіть вилучення. До серії пенальті навряд чи зіграють, та й до екстра-таймів також, в першу чергу це непотрібно "Реалу", адже там їх шанси трохи зменшаться, а "Атлетіко" може дотиснути. Фінальний рахунок 1:0 або 2:1 на користь чемпіонів Іспанії.

Запрошуємо усіх шанувальників "Реала", "Атлетіко", а також естетів - цінителів футболу найвищого гатунку, яких серед читачів нашого сайту вдосталь, до продовження цієї дискусії в коментарях. Журналісти "Футболу 24" залюбки дадуть відповідь на Ваші аргументи чи запитання.