УКР РУС

Дискусійний клуб. "Борусія" vs "Баварія": кому Кубок чемпіонів?

25 травня 2013 Читать на русском

Журналісти "Футболу 24" зійшлися у запеклій суперечці з приводу головного матчу сезону у Старому світі.

У цьому сезоні німецький футбол переможною ходою крокує у напрямку «Вемблі». «Баварія» танком проїхалася по «Барселоні» і «Юве», «Борусія» розчавила важкими гусеницями «Реал» і «Малагу».

Чиї аргументи переконливіші? Чия зброя грізніша? Вирішувати Вам. Щодо наших журналістів — Северина Стецюка, який відстоював «Борусію», і Андрія Холявки («Баварія») — то вони вже давно для себе усе вирішили.


 

Северин Стецюк:
Безперечно, нас очікує найцікавіший фінал Ліги чемпіонів за останні декілька років. У ньому зіграють дві найпотужніші команди Європи на цей момент, які довели свою домінанту над іншими грандами в очних зустрічах.
 

Багато хто може знову недооцінити «Борусію»
і зробити яскравим фаворитом «Баварію».


Звісно, мюнхенці проводять феноменальний сезон — як по грі, так і по результатах. Втім, те ж саме можна сказати і про дрім-тім з Дортмунда. Тим паче, що «Борусія» наперердодні фіналу має два головні козирі: по-перше, це єдина команда, яка реально вміє і знає, як обігрувати «Баварію» (останні шість матчів Мюнхен не може в чемпіонаті обіграти «шершнів»). А по-друге, команді Клоппа психологічно буде легше на «Вемблі».

Ви не знайдете жодного вболівальника дортмундців, який би побивався через поразку у фіналі. «Боруссія» вже перевершила всі сподівання фанатів.

Особливого присмаку матчу надає те, що обидва колективи не знали ще таких гучних перемог. «Баєрн» розлючений після попередніх двох провалених фіналів і має намір нарешті здобути омріяний трофей, перемігши одвічного суперника з внутрішнього чемпіонату.

«Боруссія» ж молода, весела команда, яка 16 років не знала такого солідного європейського успіху. Як сказав днями капітан команди Себастьан Кель: «Гігант, який спав, нарешті прокинувся». BVB не раз розправлялась з «Баварією» і це одна з причин, чому мюнхенці поважають і побоюються Дортмунд.

Гімн Ліги чемпіонів

 

Андрій Холявка:
Погана прикмета для «Баварії» — «Борусія» програла у чемпіонаті. Кожного разу, коли дортмундський колектив «гальмував» у Бундеслізі, то показував після того достойну гру у Лізі чемпіонів.
 

Щоправда, фінал — це зовсім інша річ.


Протистояння у першості варто забути обом суперникам. Розпач від «Finale dahoam» ще бурлить у серцях мюнхенців. Доля вирішила подарувати Хайнкесу шалений і пам’ятний відхід.

Поразка у домашньому фіналі від «Челсі» була покаранням для босів «Баварії», які вже були надумали спекатися Хайнкеса. Тепер Хайнкес повинен отримати моральну компенсацію — перемогу на «Вемблі».

Хіба випадково розлетілась у півфіналі «Барса»? Хіба справедливо отримав моральний удар Тіто Віланова від своїх хлопців, коли йому потрібен лише позитив після хеміотерапії (на носі знову поїздка у Нью-Йорк)? Така жертва лише заради моральної шкоди, яку повинен отримати Хайнкес...

Міркування — це добре, однак вважаю, що футбол — явище алогічне. Кльоп може зарядити і все зіпсувати, незважаючи на те, що за «Баварію» вболіває Володимир Кличко. Хтозна, чи нерви Кльопа не прибили б і Володю? Кльоп — хитрий жук, який може зіпсувати свято Хайнкесу у Лондоні.


Мюнхенська «Баварія»


 

Северин Стецюк:
Клопп і справді цілеспрямований спеціаліст і розумний тактик. Скажімо, коли він тільки-но приїхав в Дортмунд, одразу заявив, що мрією його життя є перемога в Лізі чемпіонів.

Всі посміялись з таких перспектив Юрґена в «Боруссії», бо тоді «шварц-ґельб» волочились десь між серединою і низами турнірної таблиці, й лише відходили від фінансового колапсу, в який потрапили в 2004 році.

Але сьогодні Юрґен привів їх у фінал і можна не сумніватись, що він змусить підопічних зробити максимум, аби здійснити спільну мрію.

Для цього Клопп може піти на різні хитрощі. Наприклад, невідомою залишається доля у матчі Маріо Ґьотце, для якого гра на «Вемблі» стане останньою у футболці «Боруссії» перед від’їздом у Мюнхен.

Клопп на прес-конференціях заявляв, що Маріо відновиться після травми і він готовий буде поставити його у стартову одинадцятку. Та ми з вами розуміємо чудово, як психологічно важко буде для молодого футболіста зіграти у такому відповідальному матчі за теперішню команду проти майбутньої.

Тож не виключено, що коуч «шершнів» блефує. Тим більше, що на тренуваннях і в останніх іграх в Бундеслізі Клопп використовував Нурі Шахіна на позиції центрхава, а ось атакувального півзахисника грав Ґюндоґан, який в іграх проти «Реала» довів, що може справлятись з функціями Маріо на найвищому рівні.
 

Хоча, звісно, зв’язка Ройс-Ґьотце
була чи не найпотужнішою в цьому євросезоні назагал.

 
Щодо семіотики1 стосовно перемоги «Баварії» у фіналі не можу погодитись. А хіба «Боруссія» просто так влаштувала шалений камбек у грі проти «Малаґи», хіба просто так зуміла не без нервів пройти «Реал», який вважали чомусь останньою силою, яка здатна зупинити «Баварію»...

Думаю, саме камбек в зустрічі з «Малаґою» і є вісником перемоги Дортмунда. До речі, навіть новоспечений німецький оракул «вангує» перемогу саме «Боруссії». А щодо того, кого підтримуватиме у фіналі Володимир Кличко можна подискутувати окремо.


Дортмундська «Борусія»


 

Андрій Холявка:
Психологічний аспект — вирішальний фактор фіналу, якщо забути про фатум. Програли фінал вдома — це ще не гарантія успіху в Лондоні. Можна і аналогію з німецькими командами провести...

Знову на користь «Борусії»?.. Згадаймо, як воно там, «се-мі-о-ти-ку» фіналів Ліги чемпіонів за участю «Баварії» часів Хітцфельда!
 

Пам’ятаєте камбек «МЮ»?
Хлопці Хіцфельда вже уявляли
чемпіонський кубок над головою,
але програли ганебно у доданий час 1:2.


І навіщо тоді було вигравати у київського «Динамо» у півфіналі? Шева тоді наколотив вісім голів і разом з переможцем Дуайтом Йорком став найкращим бомбардиром ЛЧ. Хай і тепер українець Кличко уболіває за «Дортмунд»! Просто для баварського фарту!

Цікаво, що вирішальні події відбувалися у Барселоні. Тепер «Барса» на місці сорому мюнхенців 1999 року (себто на «Камп Ноу») віддала борг з відсотками (0:3 плюс відсотки 0:4). А хто грав у фіналі ЛЧ 2001 року? «Баварія» виграла лотерею з пенальті у Мілані від «Валенсії».

Хітцфельд привіз кубок у Мюнхен. Знову прикмети — знову порівняння... СЕМІОТИКА! Вважаю, що цьогорічний фінал відбуватиметься за сценарієм 12-річної давнини — все вирішить один–єдиний гол у кінці (хоча їх може бути багато) або ж буде навіть серія пенальті.

Чому? Психологічний стан обох суперників, думаю, підведуть на належну висоту, тож випадковість і фізична витривалість на фініші матчу — вагомі чинники.

Ось так. Без знаків і прикмет важко, адже багатьом кортить заглянути у непроникне майбутнє за допомогою аналогій та ще й в алогічному футбольному просторі. Хіба Хайнкес не може стати на місце Хітцфельда початку третього тисячоліття?
 

У семіотичний варіант з «Валенсією» 2000 і 2001 років
не хочеться вірити!


Туди вже краще нещасну «Бенфіку» зі своїми програними фіналами у євротурнірах залучити... У Лондоні «шершні» потраплять у пастку з баварського пива і потонуть!
 

Северин Стецюк:
Хайнкесу стати на місце Хітцфельда? А чому Клоппу не стати на його місце? Адже саме Оттмар вигравав з двічі «Борусією» Бундеслігу і після цього здобув Лігу чемпіонів!

І Юрґен вже повторив величне досягнення Оттмара (навіть перевершив його минулого року, зробивши золотий дубль). Залишилось тільки виграти головний європейський кубок.

Андрію, пропоную трішки пошкодувати Ґвардіолу. Уявімо, що «Баварія» виграє усі трофеї у сезоні (а ще був суперкубок літом) — та його ж заклюють у Мюнхені тамтешні розпещені фанати, якщо він в майбутньому програє хоч один! Ми з вами-то чудово розуміємо, що Пепа взяли у клуб не для того, аби він виводив клуб на нову вершину, але щоб він втримав на ній «Баєрн».

Та все ж тренер повинен мати мотивацію теж, тому Хайнкесу вартувало б залишити для свого молодого колеги бодай один кубок «необітований».
 

Кубок Німеччиини «Баварія» 1 червня
виграє відстотків на 90 —
і тут «Штутґарту» не поможуть жодні прикмети.

 

А ось якщо «Борусія» вихопить Лігу чемпіонів з-під носа Мюнхена, це буде феноменальним завершенням цього чудового сезону. Гадаю, дортмундцям не терпиться вже здійснити цей болючий укол «Баварії», яка проводить грандіозний рік.

І цьому буде рада вся Німеччина, яка вболіватиме суботнього вечора саме за підопічних Клоппа (репрезентативні опитування телеканалу RTL показали, що понад 56% німців підтримуватимуть Дортмунд і лише 25% — Мюнхен).
 

До «Баварії» у Німеччині відношення подібне,
як в Україні до «Шахтаря» —
її або люблять, або ненавидять.


Хоча друге, як бачимо, таки переважає.

Що може бути гірше, ніж програти фінал вдома? Схоже, останні дві поразки від «Інтера» та «Челсі» неабияк нависають психологічно над «Баварією». Здавалось би, команді, що поставила всі можливі та неможливі рекорди в Бундеслізі, змела на своєму шляху «Арсенал», «Юве» і «Барсу», боятись нічого.

Та є нюанси, а у футболі вони вирішують багато. І це якраз на руку молодому та азартному колективу Клоппа, що не раз вже шив в дурні «Баєрн».

Цілком підтримую думку стосовно побоювань щодо функціональної готовності футболістів. Хоч попередні матчі в чемпіонаті суперники проводили основними складами, все ж грали дуже розслабено і в півноги. Якби ж то це не передалось на фінал, а то можуть і не помітити, що вийшли за рамки Бундесліги.
 

Мій прогноз на матч — перемога «Борусії»
в додатковий час з рахунком 2:1.


Є таке внутрішнє відчуття, що без овертайму не обійдеться й нас очікує ще одна драматична гра в цьому розіграші Ліги чемпіонів, що вже нас привчила до карколомних несподіванок. Якщо ви й досі думаєте, що все буде так банально й прогнозовано — «Борусія» іде до вас!
 

Андрій Холявка:
Коли тренер після тріумфу з одним з клубом переходить в інший, то він вважає себе вже на рівень вище і хоче за свою роботу більше отримувати.

Інший випадок, коли він боїться не зганьбитися зі своїми хлопцями-тріумфаторами наступного сезону. Тому і йде часто до лав найнепримиреннішого суперника, щоб «замести сліди». Кльоп очолить «Баварію»? Ніколи не вірив у такий варіант. Гер Кльоп вже змінив дружину, тож він вже має досвід радикальних змін.

На стрибок на футбольному фронті він навряд чи наважиться. Ґвардіола наважився, бо він «ненавидів» Росселя та його політику. Спочатку він просто втік, а потім... треба ж десь заробляти на «хліб». Хоча думаю тут радше варіант зі страхом майбутніх невдач з «Барсою» був вирішальний. А так — пішов і попит на себе зберіг та навіть збільшив.

Хайнкесу боляче на душі, але такі в нас боси, що вони рідко цінують те, що мають під рукою, а шукають чогось чи когось кращого... Не може Хайнкес після гарбуза від босів «Байєрна» ще й від своїх підопічних по крижах на прощання заробити! Хай Ґвардіола вже звертається до іспанського «байєра» (по-іспанськи «báyer» — це допінг) або ж до леверкузенського «Байєра», який також розуміється на фармакології.

Хайнкес хлоп вже підстаркуватий, тож йому ліки шкодять. Хай Юп собі прийме на душу трохи чемпіонського пивасика наостанок! Гарантією для цього має стати перемога на «Вемблі». Хай хлопці дерен деруть, але перемогу мають подарувати, щоб гідно відпровадити на домашню футбольну пенсію. Знаєш, скільки радості буде? Ось стільки.
 

«Я навіть зауважив, що мої гравці намагались
здобути перемогу заради мене, адже я їм повідомив,
що це моя остання гра у Бундеслізі,
а стартував я у 1964 році саме у Мьонхенґладбасі.
Після гри хлопці раділи, що вони мені
зробили подарунок», —
такі слова сказав Хайнкес після гри останнього туру чемпіонату.


Це лише Бундесліга, а на нас чекає Лондон, фінал...

І наостанок ще одна семіотична ознака. Гімн «Champions League» написав британський композитор Тоні Бріттен, адаптувавши твір Джорджа Фрідеріка Хенделя. Німецько-британський композитор творив і помер у Лондоні, однак народився у Халлє, яке розташоване приблизно на віддалі 310 кілометрів від Дортмунда та 370 км від Мюнхена причому напряму. Начебто «шварц-ґельби» ближчі до ЛЧ...

Однак відстань від Дортмунда до Лондона у повітрі становить приблизно 510 км, а від Мюнхена до «Вемблі» — 900 км. Невже Тимосьо має летіти майже вдвічі більшу відстань, щоб лише програти «шершням»?

 

________________________________________________
*
Семіотика — наука, яка досліджує способи передачі інформації, властивості знаків та знакових систем в людському суспільстві, природі або в самій людині.

повернутись до читання ↑