УКР РУС

Дискусійний клуб. "Барселона" - "Реал": дуель непримиренних, яка може визначити долю титулу

22 березня 2015 Читать на русском

Напередодні центральної битви всього другого кола Прімери "Футбол 24" намагається передбачити, як розвиватимуться події на "Камп Ноу" і зрозуміти, хто ж все-таки є фаворитом зустрічі.

"Ель Класіко" - це завжди набагато більше, ніж просто футбол. Зі стартовим свистком на "Камп Ноу" в недільний вечір завмре добра половина нашої планети, яка традиційно розділиться на два табори - "синьо-гранатових" та "вершкових", прихильників Мессі та Роналду. Журналісти нашого сайту Володимир Лесько і Тарас Котів традиційно навели аргументи на користь "Барси" та "Реала", розклавши по полицях усі факти, які потрібно знати про 230-й, ювілейний матч рупорів Каталонії та Мадриду.

Матч на “Камп Ноу” можна без вагань назвати як “Класіко контрастів”. З початку нового року команди немовби помінялися тілами, якщо хочете. Отримавши болючий ляпас від Девіда Мойєса та його “Сосьєдада”, “Барселона” почала демонструвати яскравий футбол і у столиці Каталонії вже давно перестали розмовляти про можливу відставку Луїса Енріке. Останній, схоже, таки знайшов спільну мову з живою легендою клубу Лео Мессі, який під керівництвом “Лучо” перетворився на “тотального футболіста”.

Після фіаско у Сан-Себастьяні “Барса” здобула у лізі 9 перемог та зазнала однієї поразки від “Малаги”, яка у нинішній першості є таким собі злим генієм для каталонського гранда. Однак, навіть попри це “блаугранас” відібрали у Мадрида лідерство, отримавши ще й психологічну перевагу  над своїм лютим суперником перед битвою сезону. І саме психологія, на мою думку, може стати одним з вирішальних факторів у визначенні переможця. Команду Анчелотті ще донедавна називали найкращим “Реалом” в історії, але з настанням 2015-го її гравців, як у казці про Попелюшку, ніби перетворили з благородних скакунів на мишей, які не можуть порозумітися на футбольному полі. Інакше просто неможливо пояснити ганебні поразки у мадридському дербі та від “Шальке” в ЛЧ.

Десь прибуло, десь навпаки. У "Реалі" якраз нібито задумались над відставкою Анчелотті. Буцімто навіть нічия на "Камп Ноу" не врятує Карлетто. Але на мій погляд, тут можуть бути два прості пояснення. Перше - це інформаційна війна, бо Класіко це не лише 22 спітнілих чоловіки, які гасають за одним круглим предметом. Це війна історії, війна умів, глобальне протистояння столиці із автономією. І тут в пригоді можуть стати журналісти по обидва боки барикад, які "прикрашають" або й вигадують деякі факти. Друге - це бажання Флорентіно Переса змотивувати команду, дати поштовх, адже 4 поразки від початку року для "королів" - справжній провал, який обернувся втратою першого місця на користь ворога. Не думаю, що на "Бернабеу" такі божевільні боси, що вирішать звільнити Анчелотті посеред сезону навіть після відставання мінус 4 від "Барси". 

Італієць, до слова, серйозно взявся за роботу. На тренуваннях "Реал" відпрацьовує схему 4-3-3 при атакувальних діях і 4-4-2 при переході до оборони. Ключовою ланкою виступає з одного флангу Іско, а з іншого мобільний Бейл, який буде грати то півзахисника-страхувальника, то крайнього форварда залежно від ситуації. "Королі" планують швидше розігрувати м'яч, робити більше атакувальних підходів за менший час. У цьому має посприяти повернення до складу Луки Модріча і, як не парадоксально, невдачі Кріштіану. Він добре усвідомлює, що на "Камп Ноу" матиме прекрасний шанс відродитись і видати нарешті великий матч. Тому процес підготовки Роналду до недільної гри не йде в порівняння з іншими матчами. І це, сподіваються "вершкові", принесе результат, необхідний на фоні всіх останніх бід. Друга річ, над якою працюють мадридці, це швидке повернення м'яча, але це якраз ахіллесова п'ята - "Реал" лише 18-ий за середньою цифрою відбирань у Прімері.

А ось питання тактики саме перед цим матчем і дійсно дуже інтригуюче. "А вам нікого не нагадує гра "Барселони" під час переходу з оборони в атаку", - написав нещодавно один з експертів видання Marca. І справді, контратакувальні та й взагалі наступальні дії "блаугранас" при "Лучо" ну дуже вже схожі з тим, що робить..."Реал". Тепер хавбеки каталонців, або ж навіть захисники намагаються якомога швидше доставити м'яч у ноги когось із MSN, яке, як і мадридське BBC, на швидкості розправляється з обороною суперників. Скоріш за все, і схеми розташування гравців обох команд на полі ми побачимо одинакові - вже традиційні 4-3-3. Що ж в такому разі повинно стати перевагою "Барси" над "королями"? Видається, що зараз козир каталонського гранда - це високий пресинг, який у "більше ніж клубу" так якісно не виглядав ще з часів Пепа.

До "Класіко" вже не перший тиждень посилено тренуються не лише в Мадриді, а й "Барселоні". Мессі, як і його одвічний конкурент, працює навіть у вихідні дні. Та що там вихідні, каталонські ЗМІ пишуть, що Лео змінив дієтолога, скинув декілька кілограм і мало не ночує в тренажерному залі. Нібито, саме це - секрет його божевільної форми. А я нагадаю, що аргентинець спочатку відіграв у Роналду 13(!) м'ячів відставання у перегонах снайперів, а після гри в Ейбарі і взагалі обійшов португальця на два голи - фантастика, не інакше. Вирішальним відрізком, коли Мессі просто з'їв вихідця з Мадейри, стали останні два з половиною місяці. За цей час лідер "Барси" привіз володарю "Золотого м'яча" аж 12 голів. Відтак, все вказує на те, що саме "блоха" повинен стати господарем "Класіко". Втім, не будемо забувати і про Неймара з Суаресом, які зараз виглядають краще і забивають більше, ніж Бейл та Бензема. Цікаво також, що між MSN панують надзвичайно теплі стосунки, в той час, як Роналду обурено реагує на голи Гарета у грі з "Леванте". Завершуючи із статистичним показниками, відзначимо що тріо форвардів "Барси" вже стало більш результативним, ніж мадридське (82:75) і на "Камп Ноу" небезпідставно чекають на новий концерт аргентинського, уругвайського та бразильського тенорів.

Так, зовні все виглядає для "Барси" ідеально. Проблеми в конкурента, а особливо в Роналду (тут і особисте життя, і сварки з пресою, і навіть з власними фанатами, і немислимі 6 матчів без голів у новому році). До цього додамо відсутність в кар'єрі Анчелотті перемог на "Камп Ноу". А ще й дивна ціна квитків на Класіко для фанатів "Реала" - 111 євро, при тому, що прихильникам "блауграна" у Мадриді вони коштували 70 євро. Б'ють, здавалось би, барселоністи по всіх фронтах. Але це на папері має бути щось схоже на моурінівські 5:0, а насправді оця вся ідеальність насторожує. Коли все так добре, це насторожує і не обов'язково переходить у результат, бо це дербі ніби з іншого турніру. 

Зрештою, навіть Мессі цілком резонно зазначає, що "Реал" найнебезпечніший саме тоді, коли має певний спад. Поранений звір з королівського двору може вскочити на ноги в будь-який момент і завдати несподіваного удару. Навіть посередні команди можуть зібратись на той єдиний матч, а "Реал" має значно вищий клас і, здається, таки готовий вмерти на полі. Бо, звичайно, враховуючи форму Мессі і решти, саме від мадридців варто чекати самопосвяти і незламного командного духу.  А зрештою, вони не розучились використовувати свої улюблені контри, з яких у поточному розіграші забили двічі більше голів, ніж "блауграна" (8 проти 4). І чи такий уже кращий цей MSN від BBC? Статистика каже, що барселонське тріденте у Прімері наколотило 56 проти 55 у мадридського. Фактично порівну. Кумедно, але при цьому всьому кількість перемог "Реала" з Бейл-Бензема-Кріштіану в складі становить лише 75%, а без тріденте 85,7%.

Чи встигне Анчелотті за тиждень відбудувати Команду, питання велике. Але не забуваймо, що слабша форма "королів" значною мірою була пов'язана з травмами Модріча, Рамоса і Хамеса. У неділю не буде тільки останнього, але відсутність Родрігеса є якраз найменш болючою темою. Не забуваймо і про відновлену пару Пепе-Рамос, яка на "Камп Ноу" не програла жодного матчу і має вплив на зменшення результативності Мессі. Що ж, як твердить Бензема, "на "Камп Ноу" нам потрібно лише трішки везіння", а без цього нікуди - Мессі і Неймар в матчі з "Ман Сіті" підтвердять. 

Згадаймо, що відтоді, як команда Моурінью проковтнула в Барселоні принизливі 5:0, каталонці виграли тільки 3 з 8 Класіко. Найгішим періодом для мадридців на стадіоні ворога є перші 15 хвилин, за які пропускають аж надто багато м'ячів. Нема сумнівів, що "Барса" буде диктувати у свою гру і, можливо, піде в атаку надто агресивно. Безперечно, провали "Реала" в іграх з "Атлетіко" та "Шальке" багато чому навчили. А це плюс - вчасно отримати по носі, бо команда Анчелотті переживала схожу до нинішньої барселонської ейфорію, мовляв, ми найкращі, а у вас немає ані крихітного шансу. Повторюсь, Класіко - це велике випробування і не менший шанс відродитись. А набирати очки на "Камп Ноу" гості просто зобов'язані. Є цікава статистична особливість, що останні 4 чемпіонські титули (перший з них у 2003 році, останній у 2012) "Реал" здобував лише за умови непрограшу в столиці Каталонії. Символічно і якось навіть красиво.

Те, що "Барса" перед своєю вимогливою публікою гратиме першим номером - сумнівів не викликає. Однак, навряд чи підопічні Енріке бігтимуть вперед з шашками наголо, у них просто немає такої необхідності, адже, нагадаю, каталонці випереджають свого суперника на одне очко, і можуть собі дозволити навіть нічию. Більше атакувати та відкриватися потрібно якраз Мадриду, для якого важливо повернути лідерство саме в такому матчі та ще й на "Камп Ноу". "Барселона" у нинішньому сезоні вже не робить ставку на тривалий контроль м'яча, більше того, вона полюбляє віддати сферу супернику, а згодом підловити його на вбивчих контратаках. Так, "блаугранас" вдвічі менше реалізували швидких переходів з оборони в атаку, ніж "Реал", однак це вже більше питання реалізації. Сподіваюся, розрив "Ман Сіті", коли англійців від страшного погрому врятував лише Харт, ще ніхто не забув. Гадаю, вже під час цієї гри каталонці більше думали про "Класіко" і дуже сумнівно, що вони дозволять собі таке тринькання гольових нагод поблизу воріт Касільяса.

Цікаво, що основа "Барси" завдяки ротаційній політиці "Лучо" підходить до битви сезону з меншою кількістю намотаних кілометрів, ніж Мадрид, а відтак з легшими ногами. Луїс Енріке використав у нинішньому сезоні 29 гравців, з яких лише Мессі перетнув позначку в три тисячі хвилин, а саме 3.532. Усі інші "тітулярес" до трьох тисяч не дотягнули. У Мадриді ж навпаки останнім часом сильно критикують Анчелотті за слабку ротацію і недовіру до найближчого резерву. І справді, гравців, які провели на полі більше трьох тисяч хвилин, у "Реалі" аж п'ятеро: Роналду (3.324), Бейл (3.301), Бензема (3.234), Касільяс (3.150) та Марсело (3.065). Небажання щось змінювати призвело до того, що "королівський клуб" непритаманно для себе виглядає досить слабо фізично, і це може стати ще однією перевагою "Барси", яка перебуває на піку форми. Повторюсь, поки що, принаймні статистично, все свідчить на користь господарів. За наявності Маскерано та дещо іншої філософії гри, більш вертикальної, навіть, потенційна втрата Бускетса не виглядає для "блаугранас" такою трагічною. А тому каталонцям потрібно використати усі свої плюси на цьому відрізку сезону і здобути перемогу, яка ще більше зміцнить їхню віру у своїх силах та надасть необхідний емоційний заряд для завоювання титулу. Не побоюсь спрогнозувати, що "Барса" таки не зможе залишити свої ворота на замку (востаннє таке з "синьо-гранатовими" траплялося ще 5 років тому), однак заб'є більше, ніж Мадрид, і можливо, доведе справу до мінімальної звитяги. Ставлю на 2:1.

Що чекати від барселонського матчу? Переконаний, що без голів "Реала" не обійдеться. "Вершкові" забивають у 8 поспіль матчах на "Камп Ноу" і буде повним провалом, якщо вони перервуть цю серію. Великі шанси відзначитись має Бензема, який забив 4 рази за останні 4 Класіко. Ну а без Роналду традиційно нікуди. Досить провалів, вамос-вамос, Кріштіану! "Реал" не буде сподіватись на автобус і лише контри, бо це безглуздо. Команда Анчелотті спробує відібрати ініціативу, але великими силами лізти вперед першою не стане. Важливими будуть стандарти. Так, з приходом Матьє "Барса" дещо покращила гру на другому поверсі, але Рамос, Роналду та Бензема завжди здатні засмутити з повітря, коли не вдасться із землі. Добрим результатом для Мадрида буде не програти, але виходити з такою думкою - смерті подібно. Перед першим Класіко сезону "Барселона" виглядала фаворитом і непереможною машиною, що не пропустила жодного м'яча, а натомість "Реал" виграв у напрочуд легкому стилі. Не хотілось, аби в неділю сценарій легкості повторився для протилежної сторони, і гра стала спектаклем одного барселонського актора. Та навіть поразка не поставить хрест на шансах "Реала" у Прімері. Важливо перемогти свої слабкості і провести гідний матч на рівних проти команди і гравців, яких нині можуть зупинити одиниці. Мій прогноз – 2:2.