УКР РУС

Динамо – Зоря: анонс фіналу Кубка України

13 травня 2021 Читать на русском

Динамо в рамках фіналу Кубка України приймає Зорю. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Вже давно у фіналі Кубка України не було топ-протистоянь із реальною інтригою. Рік тому Динамо зустрічалося з Ворсклою, а перед цим Шахтар бив Інгулець – при всій повазі до цих команд, малюнок і хід гри був зрозумілим ще до стартового свистка. Щоправда, полтавці забивали гол киянам і витримали 120 хвилин, але в цілому команда сиділа в глухій обороні, сподіваючись просто вистояти. Цікавих тактичних ходів у цих фіналах побачити не вдалося. Тепер все повинно бути інакше.

Динамо – Зоря: прогноз на фінал Кубка України 2020/21

Зоря в другому сезоні поспіль вела боротьбу не тільки за бронзові медалі УПЛ, а й за срібні – якби не сталося жахливого арбітражу з Олімпіком, луганці перед останнім туром поступалися б Шахтарю одним очком. До речі, у чемпіонаті "мужики" набрали з "гірниками" аж чотири залікових бали, а у матчі з Динамо в першому колі їм вдалося зачепитись за нічию. Звісно, траплялися і осічки (почасти вельми болючі), але загалом підопічні Віктора Скрипника залишились на топ-рівні, граючи при цьому в атакувальний і розумний футбол. Команда реально може відібрати Кубок у гранда.

Для цього у неї є все. По-перше, андердогу простіше налаштуватись на фінал – звісно, хвилювання буде, однак відповідальність і страх провалу тиснуть на фаворитів сильніше. По-друге, Зоря дуже інтенсивно пресингує – на чужій половині луганці відбирають м'яч після 7,06 передач суперника, що є найкращим показником в чемпіонаті. По-третє, команда симпатично виглядає в атакувальній роботі – за кількістю ударів, голів, дотиків у штрафному та відсотком успішних проходів на дриблінгу підопічні Віктора Скрипника стали третіми в УПЛ. В обороні у Зорі все не все гладко, але проблеми компенсують топові голкіпери – Васіль у пост-шот моделі запобіг 12,56 очікуваних голів, а Шевченко виграв серію пенальті в півфіналі з Олександрією.

Словом, Зоря є реально небезпечним суперником для динамівців. Втім, варто відзначити, що за рік луганці не тільки не стали сильнішими, а й здали позиції – причому як статистично, так стилістично. Луганці спростили свою гру ще на початку сезону, опустивши інтенсивність пресингу (було 5,9 PPDA) та відсоток володіння (з 60% до 54%). Команда не витягувала темп, який пропонувала у 2019-му, і почала більше уваги приділяти перехідним фазам – підопічні Віктора Скрипника тепер більше зосереджені на контратаках, закиданнях на хід і єдиноборствах, нагадуючи часи Юрія Вернидуба.

Якість такого футболу виявилась сумнівною. "Мужики" стали лишень четвертими в УПЛ за очікуваними очками, перебравши аж 9,9 залікових балів – якби Десна не провалила фінал чемпіонату, луганці навряд чи взяли б бронзу. І це було б заслужено, адже Зоря кепсько виглядає в обороні – серед топ-5 УПЛ команда допустила найбільший xG по власних воротах, пропустивши аж на 15 голів менше очікуваного (це занадто великий мінус).

В позиційному ж наступі луганці мають ті ж проблеми, що і півтора роки тому – на останній третині поля команда різко сповільнюється й довго не може створити топ-моментів. Показовими в цьому аспекті стали матчі з Минаєм і Олімпіком, коли низький блок суперника довгий час тримав Зорю на голодному пайку.

При цьому варто не забувати про сумну статистику зустрічей проти Динамо. Три з чотирьох останніх матчів Зоря програла за однаковим сценарієм – "мужики" добре починали, але швидко здувалися. Кияни просто розмазували підопічних Віктора Скрипника об газон, а нічия у першому колі УПЛ виявилася відвертою випадковістю. Це – велика проблема.

Динамо в принципі потужно виглядало у топ-матчах навесні. Команда Мірчі Луческу оступилася лишень із Десною, а Зорю, Шахтар, Колос і Ворсклу "біло-сині" рознесли із сумарним рахунком 11:1. Загалом, безпрограшна серія киян у внутрішніх змаганнях стартувала ще у листопаді й нині нараховує вже 17 поєдинків. Щонайголовніше, за цей період їхній футбол ставав лишень сильнішим і стабільнішим – і навіть після виграшу чемпіонства команда не збавила темп, влаштувавши два розгроми. Тепер динамівці бажають оформити золотий хет-трик (Суперкубок, Чемпіонат, Кубок) – як сказав Мірча, лишень такі досягнення вписують колектив у історію України.

В тактичному плані нинішнє Динамо може все. "Біло-сині" здатні вести гру від глухої оборони, адже вона стала найкращою в поточному сезоні (всього 15 пропущених голів при 15,4 очікуваних) – власне, саме оборонці зробили головний внесок у чемпіонство. При цьому кияни можуть агресивно йти вперед, адже і за атакувальними показниками вони лідирують в УПЛ з великим відривом.

Підопічні Мірчі Луческу здебільшого контролюють поєдинок через рух і темп передач, але вони також готові витримати сотні єдиноборств – до речі, навесні Зоря тотально програла Динамо за цим компонентом. Кияни працюють і через короткий пас, і через закидання, і через розумні переміщення центрхавів. Настільки гнучких у тактичному плані колективів в УПЛ просто немає.

Єдиною реальною слабкістю Динамо є оборона при стандартах і подачах. Ця проблема є типовою для усієї України через підготовку на дитячо-юнацькому рівні – захисники звикли працювати по м'ячу й не контролюють простір за спиною. Конкретно Динамо ще й не вистачає досвіду – Попову 22 роки, Забарному 18, а Сироті – 20. Їхня молодість позначається на ефективності індивідуальних єдиноборств, однак захисники швидко прогресують у цьому плані.

Кадрова ситуація

Травмовані: Шепелєв, Андрієвський, Вербіч, Бурда

Дискваліфіковані:

Орієнтовні склади на матч Динамо – Зоря

Динамо: Бущан – Кендзьора, Попов, Забарний, Миколенко – Сидорчук, Шапаренко – Циганков, Буяльський, Жерсон Родрігес – Бесєдін

Зоря: Васіль – Фаворов, Вернидуб, Іванісеня, Жуніньо – Назарина – Кочергін, Юрченко, Кабаєв – Гладкий, Сайядманеш

Прогноз "Футбол 24" – 2:1

У матчі другого кола Зоря здорово виглядала до перерви, демонструючи високий темп і заслуживши на гол. Вочевидь, луганці спробують повторити номер, допоки є сили – а їх у "мужиків" не так і багато, якщо подивитись на останні ігри. До того ж, сидіти в глухому автобусі так само ефективно, як Десна чи Ворскла, цей колектив не здатен ні стилістично, ні тактично. Головним завданням для підопічних Віктора Скрипника є підтримка високої інтенсивності єдиноборств – вони можуть розбити гру на мікроепізоди, дозволивши Зорі розігнатись у контратаках.

Враховуючи налаштування луганців, молодість захисників Динамо та нервозність фіналів, можна навіть сподіватись на гол у ворота киян. Втім, щодо усього іншого існують великі сумніви. "Мужики" грали занадто нестабільно протягом сезону й мали шалені проблеми з обороною, а особливо слабко вони виглядали на тлі "біло-синіх" – підопічні Мірчі Луческу перегравали Зорю і в єдиноборствах, і в точності/кількості передач усіх типів, і у якості/кількості моментів. При цьому порушити цілісність гри Динамо досі не змогла жодна команда в Україні.

Кияни виглядають аж занадто потужно для того, щоб просто взяти й програти Кубок. Звісно, у фіналах можливо все, але логіка й останні результати явно натякають на перемогу Динамо.

Луческу на коні, полтавська магія, тренерські відкриття і скандали у чемпіонаті безхатченків – підсумки УПЛ 2020/21