УКР РУС

"Динамо" проти Англії: історія протистоянь

6 березня 2015
Автор: Роман Яворський

Історія протистояння київського клубу з представниками англійського футболу.

«Евертон». Жеребкування стадії 1/8 фіналу ліги Європи якоїсь бурхливої реакції у вболівальників «Динамо» не викликала. Ніби й не гранд – боятись нічого. Однак і радіти не варто. Бо коли це англійці були легкими суперниками? Принаймні для киян – ніколи. Матчі проти «ірисок» стануть для найтитулованішого клубу України 23-ім і 24-им в історії протистояння з англійцями. Спробую швиденько пройтися по найбільш знакових поєдинках…

Перша зустріч відбулася навесні 1982-го. У чвертьфіналі Кубка європейських чемпіонів на команду Лобановського чекала «Астон Вілла». Чинні чемпіони Союзу приймали бірмінгемців у Сімферополі – ранньої весни там часто проходили міжнародні матчі, зокрема й збірної СРСР. Гра видалася багатою на яскраві моменти: Блохін поцілив у штангу, Чанов здійснив пару неймовірних сейвів, а гол Євтушенка не зарахували через сумнівний офсайд.

Якщо в домашній грі Чанов став чи не головним героєм, то матч на «Вілла-Парку», мабуть, голкіпер бажав би не згадувати. Два необов’язкові м’ячі від Шоу та Макнота і 2:0 на користь чемпіонів Англії.

Далі в тому сезоні «Астон Вілла» переграла «Андерлехт» у півфіналі. А у вирішальному поєдинку доволі несподівано здолала «Баварію» Румменіге.

Наступного поєдинку з англійцями вболівальникам «Динамо» довелося чекати аж 15 років. Груповий турнір сезону 1997/98 киянам запам’ятався передусім завдяки тріумфальним поєдинкам проти «Барселони» – 7:0 за сумою двох матчів. А от з іншим суперником – «Ньюкаслом» – Шеві та компанії гралося не так легко. Нічия вдома і поразка на виїзді. Щоправда на момент гри на «Сент-Джеймс Парку» «Динамо» вже вирішило свої турнірні завдання.

Найяскравішу перемогу над англійським клубом кияни здобули через рік – над «Арсеналом». Той сезон (1998/1999) став найуспішнішим для «біло-синіх» у новітній історії. Однак за перше коло групового турніру «Динамо» набрало лиш 2 очки і посідало останнє місце в турнірній таблиці. Гра проти «гармашів» мала дати відповідь – на що здатна київська команда. А здатною вона тоді була на ТОП-4 європейського футболу…

На зламі століть жереб щедро насипав киянам суперників із Англії. Чотири роки поспіль (2000-2003) «Динамо» заїжджало на Туманний Альбіон, гостюючи в «Ман. Юнайтед», «Ліверпуля», «Ньюкасла» та «Арсенала». У восьми англо-українських поєдинках тих років кияни перемогли лише двічі, зазнавши п’яти поразок.

Однак справжня катастрофа чекала на «Динамо» в сезоні 2007/2008. Команда під орудою Сабо поступилася вдома «Ман. Юнайтед» з рахунком 2:4. Через два тижні на «Олд Траффорд» Йожефа Йожефовича вже не було. А був єврокубковий дебют тренера Лужного. І гливкішого млинця придумати було важко. Піке, Тевес, Руні та Роналду порвали «Динамо» на шмаття.

Втім закінчити хочеться на мажорній ноті. Остання зустріч із Англією для «біло-синіх» була нічийною. Двічі по 1:1 проти «Сток Сіті» восени 2011-го. А от навесні того ж року була зафіксована остання наразі перемога «Динамо» над англійським клубом. Сталося це в плей-оф ліги Європи, коли киянам виявилися по зубах мільйонери з «Манчестер Сіті». Гандикапу в два м’ячі вистачило, щоби пробитися до чвертьфіналу.

У цій грі Шевченко забив третій гол у ворота англійського клубу в футболці «Динамо». Таким чином Шева наздогнав Максима Шацьких та теперішнього наставника киян Сергія Реброва. Це тріо – найкращі бомбардири «Динамо» в матчах з англійськими клубами, кожен із них забив про три м’ячі суперникам з АПЛ. Загалом же із 22-ох матчів проти опонентів з Англії найтитулованіша команда України програла рівно половину, 7 разів грала внічию і здобула лиш 4 перемоги. Час покращити статистику?