УКР РУС

Динамо – Маріуполь: Шапаренко, Вербіч і Циганков знову феєрять, але не все так просто

11 листопада 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо розгромило Маріуполь у 15-му турі чемпіонату України 2018/19. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч Динамо – Маріуполь стартував о 17:00 за київським часом. Перед грою киян на одне очок обійшла Олександрія, тож про жодено інший результат, крім перемоги, у стані Динамо не могла йти мова. У команди Бабич свої завдання: Десна та Зоря викинули азовців з шістки, яка боротиметься за єврокубки у другій частині сезону.

Динамо – Маріуполь: онлайн-трансляція матчу

Борячук створив перший момент на 5-й хвилині. Андрій класно пробив з-за меж штрафного, а Бойко витягнув снаряд з нижнього кута. Тищенко у стилі Шапаренка обвідним ударом поцілив у стійку – захисники Динамо надто багато дозволили гравцям Маріуполя у своєму штрафному. Перші 20 хвилин несподівано – з очевидною перевагою гостей за ударами, моментами і кутовими. Вони не відсиджувались у захисті, а вели свою гру. Кияни поступово оговтались і вже Сідклей двічі намагався замкнути флангові простріли (від Миколенка зліва і Морозюка справа), проте наштовхувався на блок суперника.

Бразилець заробив для свого правого захисника стандарт на межі штрафного. З ударом Морозюка у воротарський кут без проблем впорався Гальчук – перехитрив динамівець сам себе. Чоботенко ледь не зрізав у власні ворота простріл Циганкова – кияни лише на 30-й заробили свій перший корнер, тоді як у суперника вже було втричі більше. Кадар розпочав гольову атаку розрізним пасом на фланг, Миколенко ідеально в ноги вклав м'яч Шапаренку. Гальчук парирував перший удар, але на добиванні Микола забив свій 5-й гол – півзахисник відзначається останні 4 матчі поспіль у всіх турнірах.

На старті другого тайму гості знову втратили неймовірний момент. Зубкову дозволили піти в обіграш і пробити з кількох метрів – вище воріт. Динамо знову покарало суперника за марнотратство. На 56-й господарі фактично повторили свою першу результативну атаку, тільки тепер праворуч. Шепелєв взяв на себе роль розігруючого, Морозюк прийняв виклик і знайшов Вербіча пасом з флангу. Беньямін розібрався з воротарем ударом у дотик. Наступна гольова атака почалась завдяки пресингу біля чужого штрафного. Буяльський перехопив, Вербіч магічно п'ятою розвернув комбінацію з Шепелєвим, Циганков вийшов на ударну позицію – Гальчук відбив, але Чоботенко підставив ногу і відправив круглого у власні ворота

Биков відверто потягнув за футболку Шепелєва – цілком заслужений пенальті. Циганков пробив у дев'ятку майже без розбігу. Це вже побиття. Динамо набирає 32 очки і повертається на друге місце. Маріуполь після 15-го туру опускається на 7-му позицію.

Розгром, однак все могло завершитись зовсім інакше

Маріуполь спочатку мав усі шанси відкрити рахунок, а потім був зобов'язаний зрівнювати. Забий гості у цих ситуаціях і хтозна, як би все повернулось. Як мінімумом до розгрому б могли не довести справу. Команда Бабича добротно провела перші 30 хвилин, майже нічого не дозволяючи супернику. Та й загалом у першій половині Динамо як мінімум не переграло суперника за моментами, хоча під кінець тайму виправило жахливу статистику ударів і атак. Якщо до перерви ще десь були сумніви, чи не почнуться звичні для киян проблеми в УПЛ проти середняків та аутсайдерів, то згодом вони розвіялись.

Шапаренко, Вербіч і Циганков заводять вбивчу машину

І розвіяло їх нове атакувальне тріо. Навіть після виснажливого четвергового матчу Ліги Європи команда Хацкевича виглядала і фізично, і в плані креативу сильнішою за опонента. У стартовому складі цієї нестримної машини 8 українців, з яких 7 – вихованці. Це приємно, коли думати про інтереси і майбутнє національної збірної України.

Шапаренко забиває 4 матчі поспіль, Циганков і Вербіч відзначаються результативними діями вдруге за 4 дні. Сідклей, Шепелєв і Буяльський також корисно і з натхненням працюють на атаку. Динамівці грають небанально і різноманітно в атаці. Якби ж такою ж формацією виступали на старті сезону, може, й з Аяксом би зачепились за результат? Ех, цей умовний спосіб...

Позитив Динамо стосується не лише атаки, але й не без проблем

Знову надійний Бойко у воротах – 5 сейвів за гру. Як наслідок, вперше за 4 матчі Маріуполь не забив команді Хацкевича в Києві. На весь стадіон було чутно, як Денис керує своєю лінією оборони. Миколенко відіграв не так активно в атаці, як проти Ренна, але свій асист на Шапаренка знову зробив. Сподобались підкати Бурди, а також креатив Кадара в наступальних діях, хоча все ж дозволяли маріупольцям королівські моменти створювати. Морозюк, на диво, обійшовся без результативних помилок. Микола не тільки не випадав, а й гольовий пас Вербічу виклав.

Команда аж ніяк не тужить за Гармашем і Сидорчуком. Перевести ветеранів у роль резервістів – це сміливий хід Хацкевича. Утім були і дивні тренерські рішення. На 62-й хвилині результат було зроблено, але нічого цікавого із замінами білоруський тренер не придумав. Сидорчук замість Шапаренка, ще й після дестабілізувального виходу Сергія в четвер? Супряга замість Вербіча аж на 85-й? Повний матч Циганкова, на якого спадає і так величеньке навантаження? Шкода, що не отримує шансів Дуелунд. Молодий і дуже талановитий данець міг би додати варіантів в атаці та отримати досвід як мінімум у подібних матчах, а так недовго і розклеїтись від постійного протирання лави запасних.

Величенька інтрига в боротьбі за 2 місця в топ-6

До перерви на міжнародні матчі 5-е і 10-е місця розділяють лише 5 очок. Зоря, Десна і Маріуполь – головні претенденти на дві заповітні путівки в топ-шістку єврокубкової групи. Львів, Карпати та Олімпік також не втрачають надій. До кінця першої половини сезону УПЛ ще 7 турів і тут може статись будь-що, адже кожна команда здатна відібрати очки в кожної.

Україна. УПЛ 2018/19, 15-й тур

Динамо – Маріуполь – 4:0

Голи: Шапаренко, 33, Вербіч, 56, Чоботенко, 62 (авт.), Циганков, 85 (пен.)