УКР РУС

Динамо: магічний Циганков, виліт з Ліги чемпіонів і відмова їхати в Маріуполь. Підсумки осені-2017

19 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи київського Динамо в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

Першочергове завдання не виконано – команда не потрапила в груповий раунд Ліги чемпіонів. Результатами в Лізі Європи керівництво може бути задоволене: достроковий вихід у плей-офф та підсумкове перше місце в групі. Тут претензії можуть бути хіба що від прихильників "концепції великого клубу", для яких поразка від Скендербеу не вписується в сприйняття величі Динамо.

Скендербеу – Динамо: 5 головних підсумків матчу Ліги Європи

На внутрішній арені зимова пауза застала киян в непоганому становищі: півфінал Кубка України та друге місце в чемпіонаті. Так, не лідерство, так, 3-очкове відставання від Шахтаря, але в теперішніх реаліях наявний турнірний розклад цілком прийнятний, адже ще в жовтні гандикап "гірників" був значно соліднішим. До того ж, не забуваємо про "маріупольську справу".

На що розраховує Динамо в "справі Маріуполя", щоб уникнути технічної поразки

Оцінка літніх трансферів

Новачки Томаш Кендзьора та Йосип Піваріч відіграли левову частку матчів в основному складі, однак нічим особливим фулбеки не виділялися. Хорват додав активності лівому флангу в атаці, в той час як поляк більше орієнтувався на оборону.

Трансфери цих футболістів провалом не назвеш, але й вдалими їх навряд чи можна вважати. Миколенко вже нав'язує Піварічу боротьбу за основу, а Морозюк в будь-який момент може витіснити Кендзьору.

Дьємерсі Мбокані успішно повернувся з оренди, знайшов спільну мову з новим головним тренером і почав забивати – 8 голів у чемпіонаті. Жуніору Мораєсу орендне відрядження також пішло на користь – бразилець добре виглядав по всьому фронту атаки, статус найкращого бомбардира групового етапу ЛЄ це підтверджує.

Пізній продаж Ярмоленка все ж дав про себе знати – на флангах півзахисту бракувало виконавців. Довелося "піднімати" Морозюка, Гонсалес і Циганков не мали достатньої конкуренції, а травма останнього взагалі змушувала переводити з центру Буяльського та Гармаша.

Найкращий гравець – Віктор Циганков

Циганков вважався правонаступником Ярмоленка в ролі лідера атак Динамо, і після довгоочікуваного трансферу старшого колеги отримав повноцінний шанс стати примою команди. Така ситуація не лише відкрила нові можливості для Віктора, а й підвищила вимоги до його футболу. 20-річний футболіст не розчарував – він насправді є найяскравішим виконавцем киян.

Циганков – найкращий молодий гравець України 2017

За цих півроку Циганков пройшов шлях від перспективного юнака до визначального гравця передньої лінії Динамо. Він виконав найбільше гострих передач в команді (48) та взяв участь у набільшій кількості гольових атак "біло-синіх" у чемпіонаті (17), поступившись за цим показником лише Факундо Феррейрі (19). Як би пафосно це не звучало, але Віктор поступово стає "новим Ярмоленком" для столичного колективу. Вже неодноразово доводилося помічати, що партнери в складних епізодах інтуїтивно шукають пасом саме його.

І не дарма. "Рудий" завжди може щось придумати, загострити з незручної ситуації, обіграти на клаптику поля кількох суперників, втекти по флангу, вирізати класну передачу. Хороший технічний арсенал хавбека дозволяв йому впевнено почуватися проти тих команд, яким Динамо протистояло в УПЛ і ЛЄ.

Найбільше розчарування – Артем Бєсєдін

Навесні Артем був провідним форвардом Динамо, а в першій половині цього сезону "назбирав" лише 4 потрапляння в стартовий склад. Як виявилося, справа у конкуренції. Проявити себе краще за Яремчука йому вдалося, але літня рееміграція з оренд Мбокані, Мораєса та Кравця відсунула Бєсєдіна далеко на задній план.

Гравець збірної України не впорався з таким "подарунком" міжсезоння. Як наслідок: статус запасного і поява на полі тоді, коли інші нападники відпочивали чи відновлювалися після травм. За півроку Бєсєдін все ж награв більш-менш пристойну кількість хвилин, однак трансформував їх всього лиш в 2 голи.

Найкращий матч: Шахтар – Динамо – 0:1

Динамо без особливих шансів програло Шахтарю в Суперкубку України, однак через тиждень впевнено взяло реванш у чемпіонаті. "Гірники" мали не менше гольових можливостей, але в заслуженості успіху гостей, до якого призвів гол Мбокані, не могло бути сумнівів. Здивувало те, наскільки спокійно та організовано грали кияни. Не паркували автобус (як в другому колі), а на рівних протистояли супернику.

4 очки в двох матчах з Шахтарем зберігають інтригу в боротьбі за перше місце. Донеччани в очних поєдинках, ймовірно, недооцінили головного конкурента, точніше Паулу Фонсека недооцінив Олександра Хацкевича. Склалося враження, що португалець підійшов до "Класичних", як до рядових матчів УПЛ – з бажанням просто перемогти на класі, а от білоруський візаві навпаки побудував гру від суперника, за що і був винагороджений.

Найгірший матч: Янг Бойз – Динамо – 2:0

Провальний поєдинок у виконанні киян, який призвів до вильоту з Ліги чемпіонів. Маючи після першого матчу гандикап у два голи (3:1), "динамівці" вийшли на поле "Стад де Свісс" на тремтячих ногах і протягом всієї гри виглядали неймовірно жахливо. 18:1 за ударами, 7:1 в площину, 8:0 за кутовими. Господарі просто домінували, тоді як гості боролися з власним страхом.

Дякую Максиму за сенсацію, або Динамо вибив 18-річний новачок: швейцарські ЗМІ про київське жахіття

Вирішальний гол був пропущений на останній хвилині основного часу після необов'язкого ляпу Коваля. Невезіння? Аж ніяк. Радше везіння, що м'яч раніше вдруге не влетів у ворота Динамо.

Найбільший позитив – залучення молоді

Шапаренко ближче до зими отримав шанс заграти в основі і скористався ним. В останніх матчах перед перервою Микола був одним із найкращих у складі Динамо. У відпустку він пішов у статусі гравця основи.

До Шепелєва повернулася впевненість у власних силах, Миколенко і Русин стукають в двері першої команди. Олександр Хацкевич змусив молодих футболістів повірити, що він на них розраховує, а це призвело до посиленої самовіддачі та прогресу.

Найбільший негатив – однотаймові матчі

Протягом всієї осені Динамо провело багато нерівних поєдинків: тайм хорошої гри киян обов'язково доповнювався провальною 45-хвилинкою. Десь команда занадто рано увірувала в перемогу (Зоря, Карпати), десь навпаки не могла зі стартовим свистком увімкнутися в боротьбу (Скендербеу, Партизан, Чорноморець, Ворскла). Причини таких проблем неодноразово озвучувалися – психологія та низький рівень виконавців.

Головні події

1. Продаж Андрія Ярмоленка. На 28-му році життя лідер збірної України вирвався із золотої клітки в Європу. Динамо ж неабияк скоротило зарплатну відомість і отримало непогану компенсацію, а поточні результати не настільки погані, щоб сумувати за Ярмолою.

2. Відмова їхати в Маріуполь. Скандальна епопея триває вже декілька місяців і супроводжується різноманітними гострими висловлюваннями з обох сторін. Підсумок поки що залишається невідомим, але є простий красномовний факт: перемога в тому матчі зараз виводила б Динамо на вершину турнірної таблиці.

3. Вихід у плей-офф Ліги Європи. "Гра забудеться – результат залишиться". Комусь ще цікаво, як оформляли камбек проти Партизана, вимучували очки з Янг Бойз і програвали Скендербеу? Ні, всі чекають на протистояння з АЕКом.

Оптимальний склад: Бущан – Кендзьора, Віда, Хачеріді, Піваріч – Морозюк, Буяльський, Сидорчук, Циганков – Мораєс, Мбокані.

Цілі на зимове трансферне вікно

Відхід Віди несподівано загальмувався, але це не виключає необхідності придбання центрбека. Кадар – персонаж нестабільний, Пантіч розчарував, а Хачеріді має лише півроку діючого контракту та "смачні" пропозиції з-за кордону.

Влітку контракт завершується ще в декількох основних футболістів (Мбокані, Мораєс, Морозюк), на що слід звернути увагу в першу чергу. Також потрібно нарешті розширити підбір флангових хавбеків – Циганков, Гонсалес і Морозюк потребують конкуренції та заміни.

Завдання на весну

На внутрішній арені глобальні завдання не змінилися. Чемпіонство (або хоча б збереження інтриги в чемпіонських перегонах до останніх турів) та потрапляння у фінал Кубка України. Прохід АЕКа в 1/16 фіналу Ліги Європи – місія посильна, а далі все залежатиме від жеребу.

Шахтар: тріумфальний вихід в плей-офф ЛЧ, бенефіс латиноамериканців, дискваліфікація Срни. Підсумки осені-2017