УКР РУС

Динамо – Янг Бойз: 5 головних підсумків матчу Ліги Європи

20 жовтня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" підбиває підсумки матчу 3-го туру групового раунду Ліги Європи Динамо – Янг Бойз.

1. Інертність Динамо у відборі

На початку зустрічі швейцарці спокійно почувалися на чужій половині поля, будуючи затяжні позиційні атаки. Футболісти Динамо дуже пасивно йшли у відбір, а перепасовки суперника тривали по декілька хвилин. "Олімпійський" час від часу вмикав гучний свист, позаяк жодного відчуття домашнього матчу в грі киян не було.

Така інертність призвела до першого пропущеного голу. Звичайно, "чорно-жовтим" у кінцевій фазі результативної атаки допомогли два відскоки, однак перед цим вони довго контролювали м'яч і розхитували "динамівську" оборону. Господарі навіть не намагалися відсунути Янг Бойз подалі від власних володінь.

Спроби повернути м'яч під свій контроль часто провалювалися. Кияни 37 разів вступали у відбір, і лише у 18 випадках досягали успіху. Центральний півзахисник гостей Саного 10 разів йшов у обіграш – щоразу вдало, правий захисник Мбабу 5 разів – також безпомилково. Останній в другому таймі здійснив рейд через всю бровку, так і не зустрівши серйозного супротиву.

2. Неспроможність швидко перелаштуватися на атаку

Закрадалася думка, що господарі свідомо закликали суперників йти вперед, щоб впіймати їх на контратаці. Якщо це так – ідея виявилася не зовсім вдалою. "Біло-сині" не відпрацювали швидкого виходу з оборони, вони не могли вчасно перебудуватися. Гравець отримує м'яч і мусить гальмувати, бо партнери не встигли підтримати контрнаступ. У перспективній позиції доводится зупинятися та втрачати дорогоцінні секунди (показовий епізод з Гонсалесом і Піварічем на 73 хвилині).

Динамо – Янг Бойз – 2:2 – Відео голів і огляд матчу

При цьому, задум зі швидким переходом в атаку міг би бути цілком успішним – згадуємо втечу Буяльського, коли він заробив стандарт, з якого Динамо забило другий гол, і ще пару подібних моментів. Взагалі Віталій дуже добре відчував ситації, де варто було підняти швидкість. Його рейд під час першого "динамівського" взяття воріт ввів швейцарців у ступор. Однак вривань через центр за допомогою короткого пасу все одно бракувало, хоч головний тренер виділяв це одним з головних завдань на матч.

3. Бажання – багато, майстерності – катма

З кінця першого тайму гольові можливості створювалися киянами регулярно, однак на заваді ставала виконавська майстерність. Динамо завдало 21 удар по воротах опонента, з яких третина полетіла в площину, а в голи перетворилися тільки два.

Наприкінці матчу українська команда всіма силами намагалася вирвати перемогу, і створила для цього достатньо хороших шансів. Бігли, тиснули, атакували. Претензій до самовіддачі футболістів мінімум, а от до їхнього класу – чимало.

Гонсалес не реалізував якісні гольові моменти, Мораєс міг якось хитріше пробивати по воротах, а Мбокані просто далекий від своєї літньої ефективності.

4. Морозюк: непогано в атаці, погано в обороні

Микола вийшов на позиції правого хавбека і, варто визнати, багато працював на атаку. Виконав 14 кросів, віддав 7 ключових передач, після яких партнери пробивали по воротах Янг Бойз, найчастіше (28 разів) серед киян пасував в останню третину поля. Тобто намагався створювати багато гостроти. Також традиційно непогано виконував стандарти, один з них завершився голом-красенем.

Загальне враження від гри Морозюка значно погіршилося від результативних помилок при обороні. У середині першого тайму він не встиг закрити свою зону на правому фланзі, чим скористався Лотомба. Фулбек Янг Бойз вільно вбіг туди і виконав простріл, який призвів до першого голу у ворота Динамо. А коли швейцарці забивали вдруге, Морозюк у воротарському майданчику під час подачі кутового дивом відпустив Ассале і дозволив івуарійцю оформити дубль.

5. Занадто велика ціна за нічию

"Нам дуже дорого обійшлася ця нічия", – нарікав після матчу Олександр Хацкевич на травми двох лідерів команди. Віда в боротьбі розбив голову і отримав струс мозку, а Сидорчук серйозно травмував ліву ногу.

Сергія довезли до підтрибунного приміщення на мінікарі, Домагой покинув стадіон сам, але із закривавленою головою. Обидва майже на сто відсотків пропустять недільний матч з Шахтарем.

Враховуючи те, що Хачеріді досі тренується за індивідуальною програмою, перед тренерським штабом стоїть серйозна проблема. Пантіч і Кадар показали себе в усій красі проти Чорноморця, тому безальтернативність цієї пари центрбеків на гру проти "гірників" неймовірно лякає. Замінити в середині поля Сидорчука також нема ким: ні Гармаш (на позиції опорника), ні Шепелєв (негативно відзначився в Одесі), ні, тим більше, Корзун ентузіазму не викликають.

*Використано статистичні дані сайту Whoscored.com

В чому причини невдач Динамо під керівництвом Олександра Хацкевича