УКР РУС

"Динамо" - "Шахтар". У кого більше шансів на чемпіонський титул?

14 березня 2016 Читать на русском

Розгромна поразка "гірників" у Дніпропетровську повернула "Динамо" на першу сходинку з гандикапом у три очки. "Футбол 24" розбирається, чи матиме втручання "Дніпра" вирішальний вплив на чемпіонські перегони.

Весняна частина чемпіонату України лише розпочалася, а команда Мирона Маркевича двічі відзначилася у матчах з претендентами на чемпіонство. Спершу «Дніпро» дав бій, але таки програв «Динамо» на «Олімпійському», а потім видав несподівано соковиту та ефектну гру в рідних стінах проти «Шахтаря». Упродовж сезону лідери вкрай рідко втрачали очки: «Динамо» - двічі, а «Шахтар» - тричі. Відповідно, будь-яка похибка – на вагу золота. У прямому і переносному значеннях.

Гра "Шахтаря" проти "Дніпра" - це катастрофа, - Срна

До фінішу – вісім турів. Навіть побіжний аналіз кількох важливих складових чемпіонської гонитви засвідчує, що прихильникам «Динамо» - надто рано відкорковувати шампанське. Хоча деякі підстави для того, щоб відкласти пару сотень гривень на "ігристе", все ж проглядаються.

Календар

Перше, на що варто звернути увагу, це, звичайно, суперники, з якими залишилося зіграти.

«Динамо»: «Зоря» (вдома), «Олександрія» (виїзд), «Волинь» (вдома), «Говерла» (виїзд), «Ворскла» (вдома), «Шахтар» (виїзд), «Металіст» (виїзд)

«Шахтар»: «Металіст» (вдома), «Сталь» (виїзд), «Олімпік» (вдома), «Чорноморець» (виїзд), «Динамо» (вдома), «Карпати» (виїзд), «Зоря» (вдома)

Для «Києва» випробування розпочнуться вже у наступному турі, коли по очки приїде непоступлива «Зоря» - луганці, які близькі до історичної «бронзи», двічі поспіль позбавили «Динамо» перемоги. Непросто буде і в Олександрії, де Шаран створив боєздатний колектив, що особливо впевнено почувається в рідних стінах. Можливі проблеми із «Ворсклою», ну а апогеєм чемпіонату стане матч із «Шахтарем» - найімовірніше, в Одесі.

У «гірників» суперники дещо простіші. Та й проти «Зорі», яка в останніх сезонах грає із «Шахтарем» у повну силу, команда Луческу вийде тільки в останньому турі, коли луганці, скоріше за все, вже давно оформлять «бронзу». Достатньо перемогти «Динамо» за два тури до фінішу - і «гірники» знову на коні. Щоправда, у графіку особливо виділяється поєдинок із «Карпатами», який пройде на «Арені Львів» і буде складним для «Шахтаря» не лише з точки зору впертості суперника, але й через емоційну складову. За кого вболіватиме переважна більшість львів’ян – питання риторичне.

Рідні стіни

Другий сезон поспіль «Шахтар» грає на рідній «Донбас Арені» хіба що уві сні. У Львові команда Луческу навіть близько не має тієї підтримки – і особливо це відчувається саме в матчах чемпіонату України. Кочове життя і відсутність побутової стабільності не йде на користь «гірникам» - вони розриваються між Львовом, Києвом та Одесою. У вирішальних турах, коли енергетика дому стає важливим поповненням сил, це може датися взнаки. Хоча, задля справедливості, треба відзначити, що наразі «Шахтар» виступає вдома з таким же успіхом, як і «Динамо», - 8 перемог і 1 поразка.

Єврокубки

«Динамо» близьке до завершення свого європоходу. Натомість «помаранчево-чорні» мають намір потягатися за путівку у фінал Ліги Європи, а перший і впевнений крок до чвертьфіналу був зроблений минулого четверга. Це передбачає розпилення сил і ресурсів, менше часу на відновлення. А лава запасних у Мірчі Луческу зараз далеко не така довга, як раніше. Питання ще й у налаштуванні та мотивації – після матчів із умовною «Борусією» дуже непросто перемкнутися на «Сталь». Натомість кияни отримають змогу зосередитися лише на внутрішньому фронті – ігри чемпіонату у них поєднуватимуться з торуванням шляху до Кубка України. Менше навантаження на фінальному відрізку – ось вагомий аргумент на користь «Динамо».

Досвід і кадри

Сергій Ребров біля керма «Динамо» лише два роки. Це не до порівняння із епохою Луческу в «Шахтарі», яка у шість разів триваліша. До того ж, Містер ще жодного разу не програвав чемпіонський титул двічі поспіль: якщо динамівці брали чемпіонство – наступного сезону був обов’язковий реванш «Шахтаря».

Щодо підбору кадрів, то тут теж перевага «Шахтаря» читається, як розкрита книга – і в центрі поля (тим паче, зараз кияни втратили Рибалку), і в атаці, яка навіть попри відхід Тейшейри ефектніша та ефективніша. Та й захист донеччан виглядає дещо солідніше завдяки наявності фулбека і капітана Даріо Срни.

Особиста перевага

У першому колі «Шахтар» приїхав на «Олімпійський» і не залишив господарям жодних шансів, втоптавши їх у газон – 3:0. Це дає відчуття внутрішнього психологічного комфорту і переваги над принциповим опонентом. Мовляв, чого ви насправді варті – ми вже побачили восени. Більше того, при однаковій кількості очок після фінішу титул відійде саме «Шахтарю», який був успішніший в особистих зустрічах – навряд чи сьогоднішнє «Динамо» спроможне розгромити «гірників» у другому колі, як мінімум, 3:0 або 4:0. Різниця забитих-пропущених після 18 турів – також на користь "Донецька".

Відтак, якщо узагальнити, то більше факторів все ж вказують на те, що чемпіоном України-2016 стане «Шахтар». У це вперто не віриться після вчорашнього фіаско «гірників» у Дніпропетровську, чи не так? Проте до закінчення чемпіонату залишається цілих два місяці, а за цей час може відбутись все, що завгодно.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter