УКР РУС

Динамо – Шахтар: Гармаш розв'язує руки Хацкевичу, фактор Марлоса, цифри, які пояснюють перемогу киян

21 травня 2018 Читать на русском

"Футбол 24" за допомогою статистики Wyscout знайшов ключові фактори, завдяки яким Динамо обіграло Шахтар (2:1) у заключному турі УПЛ.

Динамо додало в контролі м'яча

Якщо порівнювати відсоток володіння в фіналі Кубка і матч заключного туру, то тут практично рівність: 49% на 51% в Кубку і 48% на 52% в Києві. Обидва рази з мінімальною перевагою Шахтаря.

Динамо – Шахтар – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Чистий час володіння киян відрізняється хвилиною: 34:33 в Дніпрі, 35:34 в Києві.
Було 328 передач, в Києві вже 331 і відсоток їх точності виріс з 82 до 84.

На 2% зросла точність передач вперед, на 5% – точність передач упоперек, на 6% – назад, на 7% – точність передач в останню третину. На 23% зросла точність довгих передач.

Посприяло цьому і більш "вузьке" розміщення гравців Динамо на усереднених позиціях: різниця з фіналом Кубка становить 6 метрів. Середня довжина передач зменшилася з 19 до 18,4 метрів.

Динамо – Шахтар: Ракицький отримав копняка від фаната – з'явилось відео інциденту

Мабуть, не останню роль зіграв вибір Фонсеки складу на матч. Київська конфігурація була не настільки успішна в пресингу в порівнянні з фіналом Кубка.

Шахтар не має "глибини" лавки для підтримки свого статусу

Без Фреда і Тайсона Шахтар втрачає частину своїх козирів.

8 підбирань і відборів в третій зоні в фіналі Кубка (третя третина поля – штрафний майданчик киян і область біля нього) і 2 підбирання та відбори в Києві. Це красномовно.

7 втрат у Динамо в Дніпрі в першій зоні для киян (третина поля, що ближча до штрафного майданчка), тільки 3 в Києві.

Дентінью і Коваленко не змогли чинити такий же тиск, як Фред і Тайсон.

Коваленко завдав 0 ударів по воротах. 19 вдалих дій з 39 (49%). Віддав 16 передач (88%) 64 за хвилини. 1 пас в останній третині. 0 небезпечних. 0 ключових. 0 розрізних. Зате 3 передачі упоперек та 3 назад. Номінально по позиції він замінив Патрика, а той, в чергу свою, змістився на позицію Фреда.

Для порівняння, Патрік в фіналі за 65 хвилин:

– 33 вдалих дії з 54 (61%)

– 3 удари

– 27 передач (89%)

– 2 небезпечні передачі, 7 в останню третину, 2 передачі у розріз

Фактор Марлоса

Так, без Фреда і Тайсона Шахтар втрачає частину своїх козирів. Частину, але не всі.
xG* Шахтаря в київському матчі – 2.65. У фіналі кубка – 2,16 xG.

XG (очікувані голи)
Метрика, що показує ймовірність кожного удару завершитися голом в залежності від позиції, з якої завдається удар, дій перед ударом, частини тіла, якою удар завдається, типу атаки і т.д. Розрахунок грунтується на історичних даних. Аналіз очікуваних голів дозволяє оцінювати в першу чергу створення моментів, а не випадкову реалізацію.

На що слід звернути увагу. У Марлоса зросла кількість поперечних передач – на цілих 10. Тут питання до Дентінью і Коваленка.

У Марлоса зросла середня довжина передачі – на 3 метри. Питання тим самим Дентінью і Коваленку.

Марлос змушений був брати більше на себе – 3 удари в ствір.

При тому, як ви можете бачити, інші ігрові показники звичні. Але Марлос трохи змінив стиль гри, підлаштовуючись під інших партнерів. У грі з Динамо на загальній гостроті це не позначилося, але на рівні групового раунду ЛЧ – може. З 2,65 xG – 0,85 xG це пенальті. Якщо відкинути його, а замінити голом Кайоде, то можна отримати цифру подібну xG матчу в Дніпрі.

Динамо не сходить з нового курсу... завдяки Гармашу

Якщо на початку сезону в матчах з Шахтарем Динамо грало від оборони, то останні два матчі намітився стрімкий прогрес в контролі м'яча.

В останньому харківському матчі Шепелєв виходив ламати гру Шахтарю – і успішно її зламав.

У фіналі Кубка перед Шапаренком такого завдання не було. Аналогічно в Києві. 4 його єдиноборства в обороні про це і говорять. Буяльський зробив 2 (!) єдиноборства в обороні.

І для порівняння Гармаш – 20 (!) єдиноборств в обороні. 26% всіх єдиноборств в обороні команди в цілому. Всього ж Гармаш 37 разів вступав в єдиноборства! По 25 у Циганкова і Бесєдіна!

Саме Денис Гармаш, якого усі критикують, розв'язує руки головному тренеру Динамо для експериментів попереду. Без Гармаша – нинішній більш творчий стиль Динамо став би авантюрою.

Динамо додало в порівнянні з фіналом Кубка в кількості атак: з 27 до 35.

– в кількості атак з ударами: з 8 до 12.

– в кількості позиційних атак: з 17 до 22.

Ворскла – бронзовий призер УПЛ, а Шахтар не може обіграти Динамо. 5 головних підсумків 32 туру УПЛ