УКР РУС

Димінський: Якщо чесно, хотів би продати "Карпати"

19 березня 2016 Читать на русском

Почесний президент львівських "Карпат" Петро Димінський розповів про переговори щодо продажу клубу.

"Чому не вдалося домовитись із німецькою компанією German Pellets щодо можливого продажу ФК "Карпати"? Слухайте, от якби у вас були гроші, ви б купили сьогодні футбольний клуб? В державі, де квиток коштує 1 євро? Де футболісти звикли отримувати зарплатню, як на Заході, а грати, як в Україні? В умовах, коли мінімальна зарплата в Україні складає близько 2 тисяч гривень, про пенсії і взагалі не говоримо? І де на стадіон люди ходять ну лише на окремі матчі? От в таких умовах ви б купили клуб?

Якщо чесно, я хотів би продати "Карпати". Однак ціна залежатиме від того, хто хоче його придбати та з якими намірами. Наприклад, свого часу я був готовий віддати клуб за символічну гривню, але за умови, що "Карпати" набудуть колективної, акціонерної форми власності: по чверті акцій в руках інвесторів, міської та обласної влади та вболівальників. Така модель була б унікальною для України та дала б серйозний поштовх для розвитку футболу в регіоні. Однак далі задекларованих намірів з боку влади справа не пішла.

Знаєте, клуб за впливовістю можна порівняти з телеканалом. Клуби завжди були політичною, іміджевою складовою власника. Вони ніколи не були бізнесом. Це не той рівень футбольних клубів, який є, наприклад, в Англії, Іспанії. От буквально днями була інформація – це я для порівняння: найдорожчий клуб у світі на сьогоднішній день – китайський "Гуанчжоу Евергранд", як не дивно. 3,5 мільярди доларів капіталізація. Це клуб з тієї ліги, куди за 50 мільйонів євро перейшов Алекс Тейшера. Пам’ятаю, років 10 тому австралійський медіа-магнат Руперт Мердок хотів купити "Манчестер Юнайтед" за 1,5 мільярди доларів. Йому не продали. Сьогодні "Манчестер-Юнайтед" коштує 3,1 мільярди. "Барселона", "Реал" – це клуби, які, взагалі, не продаються, бо це бізнес, ці клуби заробляють по 400-500 мільйонів в рік.

В яку суму я оцінюю ФК "Карпати"? Повторюю, щоб оцінити, треба зрозуміти, хто купує. Подекуди, наприклад, звертаються посередники… Це я про історію з колишнім продюсером Ростиславом Штинем, який виступив в останніх переговорах посередником. Однак це не були переговори. Це була зустріч саме з посередником, якого я послухав рівно 5 хвилин, і відправив до того, хто його послав. У мене одне питання до нього було. Я спитав: "У тебе гроші є?". Він: "Немає. Але я знаю, у кого є". Я сказав: "Або приведи мені того, хто має гроші та хоче купити, або розмову завершено".

Крім того, була ще одна розмова щодо купівлі "Карпат", але це було ще до того, як ця структура заробила гроші та прийшла у Верховну Раду. Це я зараз говорю про одного зі спонсорів "Свободи", скажімо так. До слова, назвав йому мінімальну ціну.

Також була серйозна пропозиція від іноземного інвестора, якому я продав 50% акцій футбольного клубу в 2010 році. Ці кошти були спрямовані на розвиток інфраструктури клубу, дитячо-юнацького футболу. Ось такі інвестиції я готовий залучати і надалі", - розповів Димінський.

Нагадаємо, на початку січня 2016 року повідомлялось, що "Карпати" хоче купити німецька компанія з екс-продюсером "Скрябіна", однак згодом Димінський вирішив не продавати клуб.