УКР РУС

Десна та ФК Полтава: все найголовніше про новачків УПЛ

28 травня 2018 Читать на русском

"Футбол 24" пропонує ближче познайомитися з новоприбулими дебютантами УПЛ: призабутий бомбардир-акробат Олександр Ковпак, тренер Рябоконь і стадіон імені Гагаріна.

У наступному сезоні УПЛ зіграють одразу три новачки. До Арсенала, який виграв Першу лігу та підвищився у класі напряму, вчора приєдналися ФК Полтава та Десна з Чернігова. Обидва колективи здобули перемоги у перехідних матчах за право зіграти в Прем’єр-лізі. Слід зазначити, що це перший для обох команд вихід у найвищий дивізіон українського футболу.

ФК Полтава

Відтепер у Полтаві є одразу дві команди, що гратимуть в УПЛ. До Ворскли, яка стала бронзовим призером останнього сезону Прем’єр-ліги, додався футбольний клуб Полтава. Дуже серйозне досягнення для клубу, що був заснований лише 11 років тому.

Сезон 2017/2018

З 8-го по 28-й тур Полтава трималася на другій позиції у Першій лізі, а за 2 тури до кінця першості навіть очолювала турнірну таблицю, реально претендуючи на прямий вихід в УПЛ з першого місця. Очкові втрати у двох останніх турах (нічия з Колосом та поразка від Руха) не дозволили полтавчанам виграти першість, але дали їм можливість зіграти у перехідних матчах проти одеського Чорноморця. В гостьовому поєдинку ФК Полтава програла 0:1, проте в домашній грі змогла відіграти відставання, та добила суперника в овертаймі – 3:0.

Головні дійові особи

У складі ФК Полтава в першу чергу виділяється атакувальна лінія. Найкращим бомбардиром клубу за підсумками регулярного чемпіонату Першої ліги з 15 забитими м’ячами є Максим Дегтярьов, він же вчора забив два з трьох м’ячів команди у ворота Чорноморця, і фактично вивів полтавську команду до УПЛ.

Другим бомбардиром ФК Полтава є 35-річний ветеран українського футболу – Олександр Ковпак. Найкращий снайпер УПЛ сезону 2008/2009 знову матиме можливість нагадати про себе українським вболівальникам, а сили в Олександра ще є. І на те, щоб забивати (10 голів за ФК Полтава в сезоні), і на те, щоб демонструвати свої знамениті акробатичні трюки після забитих у ворота суперників голів. Буквально на початку травня полтавська команда поповнилася ще й Олегом Міщенком, який також має досвід гри в УПЛ разом з Говерлою та Ворсклою.

Капітан

Капітаном ФК Полтава є 28-річний півзахисник Владислав Насібулін. Уродженець донецької області з 16 років перебував у системі Шахтаря, грав в оренді за Іллічівець та Зірку, але влітку 2013-го перейшов до полтавського клубу на правах вільного агента. За час, проведений у ФК Полтава, Насібулін вже встиг стати одним із старожилів клубу та його капітаном. На рахунку Насібуліна 30 голів та 22 асисти в 152 зіграних матчах за полтавський клуб.

Головний тренер

Полтавську команду очолює 49-річний Анатолій Безсмертний. Цікаво те, що у сезоні 14/15 Безсмертний був асистентом тодішнього головного тренера ФК Полтава – Іллі Близнюка. Згодом декілька місяців попрацював у штабі Олега Федорчука, а після його відходу у вересні 2015-го, Анатолій Петрович більше року був виконувачем обов’язків головного тренера ФК Полтава. З березня по червень 2017 року Безсмертний очолював ПФК Суми, а влітку йому була запропонована посада головного тренера ФК Полтава, і тепер вже без приставки в.о. Анатолій Петрович вже у першому своєму сезоні повноцінного головування над командою зміг вивести полтавчан до української Прем’єр-ліги, завдяки чому назавжди увійде в історію клубу.

Стадіон

Домашньою ареною ФК Полтава є стадіон "Локомотив", побудований ще у далекому 1937 році. За останні 10 років стадіон був двічі реконструйований, його місткість зараз становить 3700 глядачів. Через незадовільний стан газону на стадіоні "Локомотив" у квітні 2017 стався гучний скандал. Тоді ФФУ заборонила проводити там матч ¼ Кубка України між ФК Полтава та донецьким Шахтарем, а полтавський клуб, своєю чергою, відмовився грати на будь-якому іншому стадіоні. Пізніше господарям поля була зарахована технічна поразка. Після цього газон на стадіоні реконструювали, зараз клуб намагатиметься зробити все від себе залежне, щоб арена відповідала нормам УПЛ. Проте в якості запасного варіанту розглядається і тимчасовий переїзд на стадіон Ворскли.

Прогноз на сезон 2018/2019

Полтавський клуб чіплятиметься за те, щоб залишитися у Прем’єр-лізі, але для успішного виконання цього завдання Полтаві однозначно необхідне підсилення у вигляді якісних футболістів з досвідом гри в УПЛ. Рівень амбіцій клубу є незрозумілим ще й через дивні заяви тренерського штабу про те, що перед командою не стоїть завдання виходу в УПЛ, хоча ФК Полтава майже всю дистанцію пройшла серед лідерів Першої ліги.

Десна

У сезоні 2016/2017 Десна здобула срібні нагороди Першої ліги та мала виходити до УПЛ, проте комітет ФФУ з атестації клубів позбавив чернігівську команду такої можливості. У футбольних чиновників тоді виникли запитання до інфраструктури та фінансового стану чернігівського клубу, внаслідок чого було вирішено надати право на підвищення у класі третій команді за підсумками сезону у Першій лізі – рівненському Вересу. Ця скандальна ситуація викликала багато запитань та дискусій, але в підсумку Десна все ж залишилася на сезон 2017/2018 під патронатом ПФЛ, за підсумками якого змогла знову вибороти путівку у вищий дивізіон українського футболу.

Сезон 2017/2018

Не можна сказати, що Десна пройшла дистанцію у 34 тури рівно. Чернігівський клуб по ходу сезону у Першій лізі був і третім, і шостим, а з 26-го по 32-й тури знаходився на четвертому місці, яке б не дозволило команді претендувати на підвищення в класі. В передостанньому турі Десна поїхала в гості до Інгульця, що на той момент ішов третім та випереджав чернігівців на 1 пункт. У надцікавому поєдинку Десна впевнено переграла господарів 3:1, наблизившись до стикових матчів за вихід в УПЛ, та свого вже не втратила.

Суперником Десни у плей-офф стала Зірка з Кропивницького, і якщо у домашньому матчі підопічним Романа Монарьова вдалося відстояти нічию, то у матчі-відповіді Десна на переповненому стадіоні ім. Гагаріна вщент розбила свого опонента – 4:0, та впевнено вийшла до УПЛ. Не можна не відзначити й той факт, що в активі Десни в рамках регулярного сезону Першої ліги 71 забитий м’яч, а це на 12 голів більше, ніж спромігся забити чемпіон Першої ліги Арсенал.

Головні дійові особи

Десна мало пропускає. Менше за чернігівців (25 голів) за підсумками регулярного сезону Першої ліги пропустили лише Арсенал та Інгулець. Багато в чому це заслуга досвідченого голкіпера Костянтина Махновського. Вихованець київського Динамо після кількох сезонів поневірянь в українських та азербайджанських клубах, 2016 року приїхав у Чернігів, та знайшов “свою команду”. А за спиною у Костянтина є не менш досвідчений Ігор Литовка, відомий в першу чергу своїми виступами в ФК Севастополь (2007-2014).

У захисті чернігівського клубу також є кого виділити. Тут вам і справжній аксакал та капітан команди Вадим Мельник, якому в травні виповнилося 38 років, і син головного тренера української “молодіжки” – Олександр Головко-молодший, і найрезультативніший гравець Десни в сезоні – Денис Фаворов, на рахунку якого 14 голів та 9 асистів.

В середній лінії у Десни вже зараз вистачає виконавців з досвідом гри в УПЛ. В першу чергу це Владислав Огіря, який провів декілька сезонів у вищому дивізіоні українського футболу разом з Олімпіком та Олександрією. Також слід відзначити рідного брата Дениса Фаворова – Артема, та екс-півзахисника Зорі та (тоді ще) Іллічівця – Єгора Картушова. Не можна не пригадати і вихованця київського Динамо – Євгена Чумака, який 3 роки тому дуже стрімко увірвався до “основної обійми” команди Сергія Реброва, і настільки ж швидко зник з “українських футбольних радарів” для того, щоб знову з'явитися на них, але тепер вже у якості гравця чернігівського клубу.

Ну а попереду в Десни є вибір з двох форвардів, які приблизно порівну забивають. У 25-річного Олександра Філіппова в активі 11 м’ячів, а на 2 роки молодший від свого колеги по атаці Денис Безбородько 9 разів вражав ворота суперників чернігівського клубу в регулярному розіграші Першої ліги.

Окрім українських гравців у Десни є ще й “грузинський легіон”. Мова йде про захисника Георгі Гадрані та півзахисника Луку Коберідзе. У чернігівчан є ще один атакувальний хавбек грузинського походження – Леван Арвеладзе, але він має український паспорт. До речі, саме останній “відвантажив” вчора два з чотирьох м’ячів у ворота Зірки.

Капітан

Капітаном чернігівського клубу є досвідчений 38-річний захисник Вадим Мельник. За свою професійну кар’єру Мельник виступав у Борисфені, донецькому Металурзі, Таврії, Іллічівці, а з 2012 року захищає кольори чернігівського клубу. Разом з Десною Вадим вигравав Другу лігу та неодноразово потрапляв до символічних збірних туру і чемпіонату. У другій половині сезону 2017/2018 Мельник отримував не дуже багато ігрового часу, проте все одно залишається капітаном Десни як на полі, так і за його межами.

Головний тренер

Наставником Десни є 54-річний Олександр Рябоконь. В якості тренера Рябоконь у різні часи очолював Борисфен, Оболонь, мінське Динамо, черкаський Дніпро, ФК Львів та ФК Севастополь. Десна є особливою командою в тренерській долі Рябоконя, адже саме в ній Олександр Дмитрович свого часу починав ігрову кар’єру, і саме з нею тепер виходить у найвищий дивізіон українського футболу вже в якості тренера.

Стадіон

Домашньою ареною для підопічних Рябоконя є стадіон ім. Гагаріна у Чернігові, що вміщує 12060 глядачів. Десну в Чернігові люблять, а на футбол активно ходять вболівальники, кількість яких на матчах УПЛ явно може підняти сумну статистику відвідуваності. На вчорашньому матчі з Зіркою були присутні майже 11 тисяч вболівальників.

Стадіон був відкритий 82 роки тому, і зараз до його стану залишаються питання. У першу чергу мова йде про відсутність сучасних систем освітлення та звуку, а табло на чернігівському стадіоні було встановлене ще у 90-х роках минулого століття. Газон та бігові доріжки замінили ще по завершенні сезону 2016/2017, адже Десна тоді сподівалася на вихід в УПЛ після здобутого срібла у Першій лізі. Зрештою, не дивлячись на усі проблеми, міський голова Чернігова Владислав Атрошенко вже пообіцяв допомогу Десні в реконструкції стадіону, і це безумовно є гарною новиною для новачка УПЛ.

Прогноз на сезон 2018/2019

Для початку чернігівцям необхідно пройти процедуру атестації, яка раніше здавалася звичайною формальністю, але тепер ні в чому не можна бути впевненим. Керівництво клубу зробило висновки з неприємної минулорічної ситуації, та, напевно, здійснить все від нього залежне для того, щоб Десна таки стала повноправним учасником УПЛ. Якщо ж підопічні Рябоконя не зазнають кадрових втрат та зможуть посилити свій склад декількома досвідченими виконавцями, їм буде під силу залишитися в УПЛ за підсумками наступного сезону, а матчі в Чернігові для будь-якого суперника Десни завжди проходитимуть дуже важко.

Артур Киселевський, Футбол 24

Олександр Поворознюк: Якщо зі мною щось станеться, то кому буде потрібен Інгулець?