УКР РУС

Десна отримає платіж солідарності за трансфер Ярмоленка в Борусію, – юрист

7 вересня 2017 Читать на русском

Футбольний юрист Ілля Скоропашкін розповів про те, що Десна, в якій розпочинав кар'єру Ярмоленко, повинна отримати кошти від переходу гравця в дортмундський клуб.

"Тут мова про платежі солідарності, які становлять 5% від загальної суми трансферу і розподіляються між клубами, які брали участь в підготовці футболіста у віці від 12 до 23-х років. Ці 5% в свою чергу розбиваються пропорційно до терміну підготовки: 12-15 років – по 5% за рік, 16-23 – по 10% за рік підготовки. Мета механізму солідарності – винагородити всі попередні клуби, що брали участь в підготовці футболіста. Вік футболіста, при переході якого виплачується платіж солідарності, не має значення. Головна умова: перехід повинен бути міжнародним і відбутися до моменту закінчення контракту гравця з колишнім клубом.

Згідно зі встановленими правилами, протягом 30-ти днів з моменту реєстрації гравця, Борусія зобов'язана безпосередньо зв'язатися з усіма його колишніми клубами, записаними в паспорті футболіста, щоб уточнити банківські реквізити з метою здійснення платежу солідарності. Як відомо, в паспорт футболіста записуються тільки найменування клубів, без їх повної ідентифікації за реквізитами, і Борусія не зобов'язана обтяжувати себе відповідною перевіркою.

Наскільки мені відомо, Десна успадковує клубну історію з 1960-го року, проходила кілька етапів реорганізації і не відмовлялася від старих боргів, як зараз це прийнято робити.

Коли Борусія буде платити компенсацію клубам, які брали участь в підготовці футболіста, подивиться в паспорт гравця. Там зазначено – ФК Десна Чернігів. В результаті німці зв'яжуться з клубом, який так і називається сьогодні – Десна. У Борусії немає підстав не виплачувати компенсацію чернігівцям. Тим більше, це не їх компенсація, а частина грошей, які належать Динамо. Тому німці їх отримають і перерахують Десні.

Згідно з механізмом цих виплат вони перераховуються тільки професійним футбольним клубам. Школа може претендувати хіба тільки на компенсацію при підписанні першого професійного контракту футболіста", – цитує Скоропашкіна Sport Arena.

Варто зазначити, що Ярмоленко – вихованець Десни. За цю команду Андрій провів 6 матчів.

Ярмоленко провів дебютне тренування у Борусії Д – як виглядав перший робочий день українця в новому клубі

Цього літа Ярмоленко підписав 4-річний контракт з дортмундською Борусією. Орієнтовна сума трансферу – 25 мільйонів євро.