УКР РУС

Дербі Північного Лондона. Столітня ненависть на відстані 4 миль

5 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" пригадує історію, передумови та головних дійових осіб великого протистояння між лондонськими клубами "Арсенал" і "Тоттенхем".

Історія ворожнечі "Арсенала" та "Тоттенхема" продовжується більше 100 років. На початку минулого століття вболівальники обох клубів стали затятими хейтерами один одного, а з часом їхня неприязнь тільки посилювалася. Це було спричинено певними подіями:

Переїзд "Арсенала" на "Хайбері"

У сезонах 1910/11 та 1911/12 Лондон в Першому дивізіоні представляли лише дві команди. Не важко здогадатися, що це були саме "каноніри" і "шпори". Тоді й розпочалася конкуренція між столичними колективами, яка згодом переросла в справжню ненависть.

Перший крок на шлях війни зробив новий власник "Арсенала" Генрі Норріс, який у 1913 році вирішив передислокувати команду з південного сходу міста на північ, побудувавши новий стадіон "Хайбері" на відстані 4 миль від домашньої арени "Тоттенхема".

"Хайбері" – з нього все розпочалось

"Шпори" й так були не в захваті від "Арсенала" і не збиралися миритися з таким сусідством, тому неодноразово апелювали до Футбольної ліги щодо заборони переїзду. Англійські футбольні чини проігнорували незадоволених, а "каноніри" на багато років засіли прямо під боком у "Тоттенхема".

Скандальне голосування на користь "Арсенала"

Після Першої світової війни між клубами розгорівся черговий конфлікт, а його причиною став все той же Генрі Норріс, який завдяки хитрощам і знайомствам провернув вигідну для себе аферу. Футбольна ліга вирішила розширити Перший дивізіон з 20 до 22 команд, але чіткої регламентації щодо того, хто має зайняти 2 вакантні місця, не було. Одне з них дісталося "Челсі", а на інше претендував "Тоттенхем" (20 місце попереднього чемпіонату) та "Барнслі" (3 місце попереднього розіграшу Другого дивізіону).

Невизначеністю скористався власник "Арсенала". Він підмовив президента ФЛ Джона Маккену не лише включити його команду (6 місце попереднього розіграшу Другого дивізіону) в голосування, а й виголосити спіч про заслуги "канонірів" перед англійським футболом. Після цієї промови від авторитетної людини "Арсенал" переміг у голосуванні з великою перевагою, а "Тоттенхем" понизився в класі.

Знаменитий жест "2:0" від травмованого Тео Волкота

Така несправедливість розбудила у "шпор" ще більшу ненависть до сусідів, тому вони, повернувшись у Перший дивізіон, вважали своїм обов’язком перемагати "ганнерів" у кожному матчі.

Історичні поєдинки дербі

"Тоттенхем" – "Арсенал" – 2:1 (19.11.1887) – перший матч в історії.

"Арсенал" – "Тоттенхем" – 1:0 (04.12.1909) – перший офіційний матч у Першому дивізіоні.

"Арсенал" – "Тоттенхем" – 3:0 (08.01.1949) – дебютне кубкове протистояння, яке завершилося впевненим успіхом господарів.

"Тоттенхем" – "Арсенал" – 0:1 (03.05.1971) – цією перемогою "Арсенал" забезпечив собі титул чемпіона Англії.

Яскравий кадр одного з матчів у 70-х роках

"Тоттенхем" – "Арсенал" – 3:1 (14.04.1991) – поєдинок з найбільшою кількістю глядачів. Матч відбувався на "Вемблі" і зібрав 77893 особи.

"Тоттенхем" – "Арсенал" 2:2 (25.04.2004) – "каноніри" ще раз гарантували чемпіонство на полі "Тоттенхема". Господарі зрівняли рахунок після 0:2, але засмутити ворога повноцінним камбеком не вдалося.

"Арсенал" – "Тоттенхем" – 2:3 (20.11.2010) – у цьому матчі "шпори" зуміли переломати гру і виграти в конкурента вперше за 17 років у Прем’єр-лізі.

Цікаві факти

– Під час Другої світової війни "Хайбері" був розбомблений, тому на час реконструкції домашньої арени "Арсенал" грав свої поєдинки на "Вайт Харт Лейн".

– "Арсенал" частіше фінішував вище за свого принципового суперника у турнірній таблиці чемпіонату, а фанати "канонірів" започаткували свято – День святого Тоттерінгема, який відзначається в день, коли "Тоттенхем" математично не може фінішувати над "Арсеналом".

Футболістів, які переходять з одного клубу в інший, називають "Юдами". Останніми з таких "зрадників" стали Вільям Галлас та Сол Кемпбелл. Ці легендарні захисники встигли навіть побувати капітанами в нових колективах.

"Шпори" нагадують, ким для них є Кемпбелл

Найкращим бомбардиром дербі Північного Лондона наразі є Еммануель Адебайор, який у принципових протистояннях записав на свій рахунок 10 голів. До того ж, у складі обох команд.

– Загальна статистика дербі Північного Лондона: 78 перемог "Арсенала", 55 виграшів "Тоттенхема" та 50 нічиїх.

Арсен Венгер про дербі з "Тоттенхемом"

В перший день у якості менеджера "Арсенала":

Вчора в готелі я намагався переглянути матч "Тоттенхема", але заснув.

Перші враження від протистояння:

Коли я з "Монако" прибув на матч у Барселону, проти нас вболівали 120 тисяч фанатів, але там була майже тиша в порівнянні з грою проти "Тоттенхема".

Перед оформленням чемпіонства сезону 2003/04 на "Вайт Харт Лейн":

Впевнений, нашим фанам буде приємно повторити події 1971 року, коли ми також виграли титул на полі "Тоттенхема".

Характеризуючи одну з перемог своєї команди:

Дербі проти "Тоттенхема" проходить або в закритій манері, або в божевільній. Сьогодні на полі було божевілля.

"Я згрібав кінське лайно. Який з мене аристократ?" Правила життя Арсена Венгера