УКР РУС

Дентінью, Бутко та ще 5 футболістів, яким варто покинути Шахтар

4 січня 2019
Автор: Сергій Тищенко

Тим, хто втратив довіру Фонсеки, або ж не має стабільного місця у складі, варто задуматися над зміною команди, вважає блогер "Футбол 24" Сергій Тищенко. І, звісно ж, називає імена тих, кому – на вихід.

Не зважаючи на те, що Шахтар впевнено лідирує у чемпіонаті України, у єврокубках команді Паулу Фонсеки доводилося дуже складно. Причина полягає в тому, що наразі не вдалося замінити лідерів колективу, які пішли влітку. Футболісти, яким належало їх замінити, не впоралися із своїми обов’язками. Зрозуміло, що від новачків вимагати чогось особливого не варто. А от від гравців, які вже тривалий час у команді, чекали більшого. Можливо, цим футболістам, а також тим, хто втратив довіру Фонсеки, або ж не має стабільного місця у складі, варто задуматися над зміною команди.

Олег Кудрик

Голкіпер, 22 роки

Кудрик є вихованцем ФК Львів. Із 2012 року перебуває у системі Шахтаря. Свого часу грав у команді, яка дійшла до фіналу Юнацької Ліги УЄФА. Багато в чому такий успішний результат підопічних Кривенцова пов'язаний із грою талановитого голкіпера. Потім був дублюючий склад, де Кудрик досі є основним воротарем команди.

У першій команді поки перспектив немає. Пішли Антон Каніболоцький та Микита Шевченко, але на їхнє місце взяли Олексія Шевченка, який став дублером Пятова. Кудрику вже 22 роки, а він залишається практично без досвіду дорослого футболу (за першу команду зіграв тільки одного разу – проти Олександрії в матчі, який вже нічого не вирішував), без великих перспектив потрапити до заявки. До того ж у цьому сезоні вельми непогану гру в Юнацькій Лізі УЄФА продемонстрував 17-річний Анатолій Трубін, якому варто давати шанс у молодіжній команді.

Богдан Бутко

Правий захисник, 27 років, контракт до літа 2021-го

Шахтар готувався до заміни Срни. У системі клубу перебував ряд гравців, які могли б претендувати на місце в основі замість хорватського капітана. Найкраще проявив себе Богдан Бутко, який свого часу провів дуже сильний сезон, виступаючи у Росії за Амкар. Став одним із найкращих правих оборонців тамтешньої першості.

Здавалося, після допінгової історії Срни Богдан нарешті дочекався свого шансу. Тим паче, у національній збірній він був основним правим захисником. Але, схоже, Паулу Фонсека не бачить перспективи в українському захисникові. Минулої зими на правий фланг оборони запросили Додо із Бразилії. У цьому сезоні португальський тренер надає перевагу Данченку та універсалу Матвієнку. Бутко грає не так часто.

Фантастичний гол Бутка у матчі проти Вітесса (ВІДЕО)

В інтерв’ю німецьким ЗМІ Фонсека розповів, що серед позицій, які потребують зимового підсилення, є правий захисник.

Богдан Бутко показав себе, як професіонал із великої літери, який готовий чекати свого шансу стільки, скільки потрібно. Але у 27 років варто мати стабільну ігрову практику. Її відсутність призвела до того, що Бутко втратив місце у збірній України.

Іван Ордець

Центральний захисник, 26 років, контракт до літа 2019-го

Був момент, коли здавалося, що Ордець вже став повноцінним гравцем не тільки Шахтаря, але й збірної України. Проте стабільності та класу центральний захисник не набув. Граючи у парі із Ярославом Ракицьким помилок припускався менше. Якщо ж доводилося брати відповідальність на себе, демонструвати лідерські якості – відразу починалися проблеми.

Контракт Ордеця із Шахтарем розрахований до наступного літа. Поки ніяких розмов про продовження немає. Була інформація, що Іваном цікавляться закордонні клуби. Як на мене, це більше скидалося на гру агентів. Зазвичай у Шахтарі визначається із гравцями, на яких розраховують у майбутньому. Майже всі мають довгострокові контракти. Схоже, на Ордеця особливо не розраховують. Причина – постійні травми, помилки у важливих матчах і паралельний прогрес Хочолави та Матвієнка.

В’ячеслав Танковський

Центральний півзахисник, 23 роки, контракт до літа 2022-го

Танковський – доволі цікавий гравець, гарно працює із м’ячем, бачить поле, має пас. Свого часу чудово проявив себе в оренді, виступаючи за Зорю. Потенційно міг би стати заміною Фреду. Але постійні травми перешкоджають гравцеві боротися за місце в старті Шахтаря.

На сьогоднішній день В’ячеслав програє конкуренцію в середині поля. Була можливість отримати свій шанс у першій команді після продажу Фреда, але на перешкоді стала важка травма. Набрати кондиції, які б дозволяли боротися за місце в основі, просто тренуючись або граючи за "дубль" – дуже складно. Тому хорошим варіантом була б оренда. Особливо за кордон. Це, можливо, дозволило б Танковському перезавантажити власну кар’єру.

Веллінгтон Нем

Фланговий півзахисник, 26 років, контракт до літа 2020-го

Свого часу Нем разом із Бернардом були одиними із найкращих молодих гравців у чемпіонаті Бразилії. Але в Україні Веллінгтону ніяк не вдається розкрити свій потенціал. Багато пропустив через травми. Повертався до Бразилії в оренду (там, знову ж таки, отримав важку травму).

У першій половині сезону Нем мав шанс показати себе із найкращого боку, щоб закріпитися в основному складі. Вдалося не дуже. За рівнем він точно поступається Тайсону та Марлосу. При цьому перспектив у нього набагато менше, ніж, скажімо, у Фернандо та Сіпріано. Не варто забувати про Мудрика, який вже стукає у двері першої команди. Якщо зараз Шахтар підсилить атакувальну лінію (про що говорив Фонсека) – перспективи Нема в Україні стануть зовсім примарними.

Дентінью

Атакувальний півзахисник, 29 років, контракт до 2021-го

19 січня Дентінью виповниться 30 років. За майже 8 років в Україні він так і не став основним гравцем Шахтаря. Хоча Луческу пробував його і в опорній зоні, і на фланзі, і під нападником, і навіть на правому фланзі оборони.

"Не шкодую, що пішов із "Шахтаря", хоча міг сидіти і не мукати". Андрій Воробей – про найкращі голи "Динамо", щедрість Януковича і небажання згадувати Маркевича

Загалом у Шахтарі створена така система, що замість лідерів-бразильців, які йшли за великі гроші, лідерські якості брали на себе інші бразильці, які вже певний час перебували в команді. При цьому запрошувалися нові молоді бразильці для адаптації. Дентінью, після прощання із Фредом та Бернардом, повинен був брати на себе ключові ролі. Але з різних причин він цього так і не зміг зробити (у першу чергу – травми).

Великих перспектив Дентінью вже не має через вік та хронічні проблеми зі здоров’ям. Робити ставку на цього футболіста особливого сенсу немає. Тим паче, Шахтар готовий запрошувати нових гравців.

Андрій Тотовицький

Атакувальний півзахисник / форвард, 25 років, контракт до літа 2020-го

На мою скромну думку, уродженець Рівненської області має неймовірно великий потенціал. Може претендувати на місце у національній збірній України та боротися за старт у складі Шахтаря. Прекрасна антропометрія, робота із м’ячем, техніка... Тільки от характеру не вистачає.

У першій половині сезону Тотовицький у команді Фонсеки вважався запасним форвардом. Виходив тільки тоді, коли відпочивав Мораєс. Зараз же після травми повернувся Кайоде. Андрій буде тільки третім нападником у команді. Тотовицький може зіграти на фланзі півзахисту або під нападником. Але там конкуренція не менша. Українець має всі шанси опинитися у глухому запасі.

П’ять молодих гравців Динамо, яким варто негайно піти в оренду