УКР РУС

Демони в голові і секс з Шерон Стоун. Неймовірне життя Стена Коллімора

22 січня 2016 Читать на русском

Стен Коллімор вважався одним з найталановитіших гравців Британії, але майже з усіх команд ішов зі скандалом. Він спокусив дочку головного тренера "Ліверпуля" і знявся у фільмі «Основний інстинкт-2" з самою Шерон Стоун, що, втім, не врятувало його від постійної депресії. Працював експертом футболу в газетах і на радіо, але був звільнений у прямому ефірі. Він написав автобіографію, в якій зізнався, що довгий час страждав від психічного розладу, але його досі люблять в Англії. Все це - про одного з найбільш суперечливих гравців в історії футболу Стена Коллімора, якому 22 січня виповнилося 45 років.

У Стена Коллімора були всі дані, щоб стати повноцінною зіркою футболу світового масштабу. Але було одне "але": Стен визнання не прагнув. Він і так з самого дитинства вже вважав себе саме такою зіркою. До чого це в підсумку привело - розповість "Футбол 24".

Кар'єра. Найдорожчий футболіст Британії

Стена Коллімора обожнюють фанати "Ноттінгем Форрест" за 51 м'яч у 71 матчі в футболці цього клубу в 1993-1995 роках. До нього досі з теплотою ставляться на стадіоні "Енфілд Роуд" (35 м'ячів у 81 матчі за "Ліверпуль" в період 1995-1997 рр.).

Гра Коллімора в легендарному матчі "Ліверпуль" - "Ньюкасл" (4:3) в 1996 році. У хіт-парадах британських ЗМІ цей матч незмінно входить до 10 найкращих в історії англійського футболу.

В інших клубах Коллімора згадують, якщо не з жахом, то з очевидним розчаруванням. Особливо в "Астон Віллі", куди "Ліверпуль" встиг відправити проблемного (це м'яко кажучи!) Форварда за 7 мільйонів фунтів. Притому, що за два роки до того "Ліверпуль" виклав за Коллімора "Ноттінгему" рекордну на той момент для Британії суму - 8,5 мільйонів фунтів стерлінгів. Про втрачені гроші в "Ліверпулі" не шкодували, так як вже познайомилися з "темною стороною" особистості Стена.

Голоси в голові. "Борючись з власними демонами"

Коллімор - відверто про самого себе.

У "Астон Віллі" Стен Коллімор грав і забивав набагато менше. А коли втратив місце в основі, категорично, аж до істерики, відмовлявся сидіти на лавці запасних, якщо не потрапляв до складу. Всі думали, що це просто капризи "зірки", але, після обстеження у лікарів, з'ясувалося: у хлопця депресія - та така, що вимагає допомоги медиків!

Лише через багато років, у своїй автобіографії (вона була опублікована під назвою "Борючись з власними демонами") Коллімор зізнався, що постійно чув у своїй голові голоси, які твердили йому: "Ти - найкращий, а всі навколо просто цього не бачать". Причина: важке дитинство - ріс без батька, а мати постійно пропадала на роботі.

"Я був просто в шоці! Готовий зрозуміти депресію у літнього чоловіка, який пішов на пенсію, матері 6-ти дітей або батька сімейства, що раптово втратив роботу. Але не у здорового, багатого і успішного хлопця в прекрасній фізичній формі!" - не приховував емоцій менеджер "Астон Вілли" Джон Грегорі.

Кінець кар'єри. "Я впевнений, що зможу змінити сформовану про мене думку"

1996 рік. Коллімор у тому ж знаменитому матчі з "Ньюкаслом". Його тоді визнали найкращим гравцем матчу.

Так "Вілла" практично на рівному місці втратила 7 мільйонів фунтів, що на ті часи (кінець минулого століття) вважалося величезними грошима. Як гравець Коллімор був уже безнадійний, що лише підтвердилося під час його короткочасних переходів в "Лестер", "Бредфорд", "Фулхем", де він так і не зміг заграти. У 30 років він вперше залишив чемпіонат Англії.

"Я впевнений, що зможу змінити думку, що склалась про мене тут. Мені тут все подобається, і я швидко наберу хорошу форму", - заявив англієць після прибуття в клуб "Ов'єдо". За цю команду нападник зіграв всього 3 матчі, не забивши жодного м'яча. На тому його кар'єра закінчилась. Хоча для багатьох було очевидно, що вона завершилася кількома роками раніше, ще в Англії...

Основний інстинкт і "Основний інстинкт". Оргії з 4-5 дівчатами

З Шерон Стоун в "Основному інстинкті-2"

Лікуватися - намагався. І навіть жертвував гроші в благодійний фонд, покликаний допомагати таким же, як і він. Але разом з тим Стен регулярно потрапляв у різні скандальні історії. Подейкують, перше, що він зробив, перейшовши в "Ліверпуль", це спокусив дочку головного тренера Роя Еванса. Про свою короткочасну кар'єру в "Фулхемі" розповідав чесно: "Там були дві такі масажистки, що мені було не до футболу".

Одного разу журналісти таблоїду The Sun підловили Стена, коли той бив свою подругу Ульріку Йонссон. Потрапив на обкладинки газет, але до в'язниці не сів.

Іншого разу його викликали на відвертість і домоглися зізнання в тому, що оргії з 4-5 дівчатами одночасно у Стена трапляються регулярно, але лише "через моторошне почуття самотності", яке, за його власним зізнанням, постійно відчував футболіст.

Не врятували від депресії навіть зйомки в культовому фільмі "Основний інстинкт-2", де Коллімору дісталася нехай і епізодична, але яскрава роль коханця самої Шерон Стоун. Яка за сценарієм кинула його помирати в потопаючому у річці авто відразу після любовних ігор.

Сцена Коллімор - Стоун на перших хвилинах фільму (18+):

Журналіст і опозиціонер. Його звільнили в прямому ефірі

Наразі Коллімор співпрацює з багатьма ЗМІ. Він затребуваний коментатор на ТБ, радіо і в друкованій пресі. Хоча одного разу його звільнили прямо в прямому ефірі радіопередачі за публічні образи слухачів.

У Твіттері в Стена майже 760 тисяч читачів. Звичайно, до показника іншого екс-гравця збірної Англії (адже ж Коллімор зіграв 3 матчі і за національну команду) і телеведучого Гарі Лінекера (4,5 млн. "фоловерів") Стену далеко, та він продовжує працювати над собою.

Іноді його як і раніше заносить, як, наприклад, коли Коллімор висловився в соцмережах щодо війни на Фолклендських (Мальвінських) островах з Аргентиною: "Цю землю ми просто вкрали, як ми робимо завжди. Нам потрібна слава, тріумф... І заради чого? Заради довбаного острова, населеного вівцями? Ага, керуй, Британіє..." (натяк на патріотичну пісню "Керуй, Британіє, морями", написану в XVIII столітті). На нього тоді сильно образилися британські військові і зажадали публічних вибачень. Думаєте, взяв свої слова назад? Анітрохи!

І такий він у всьому, цей Стен Коллімор. Чи це його демони говорять замість нього? Хто ж знає... Зате насичене життя в людини.

Руслан Меженський, Футбол 24