УКР РУС

Дефіцит чемпіонської гри. Підсумки 4 туру АПЛ

17 вересня 2013 Читать на русском

Жодному з шести найреальніших претендентів на титул поки що не вдалося зіграти так, аби не виникало додаткових запитань.

Під топ-6 клубів маються на увазі манчестерські гранди, "Арсенал", "Тоттенхем", команда Моурінью і... "Ліверпуль". По них і пройдемося ретельніше.

"МЮ". Навіть приїзд скромного "Крістал Пелас" не зумів повною мірою розслабити (в хорошому розумінні) манкуніанців. "Дияволи" знову були на полі скованими і не по-чемпіонськи невпевненими у своїх силах. У першому таймі їм вдалося створити біля воріт Спероні лише лічені небезпечні моменти, а долю всього поєдинку великою мірою вирішило рішення рефері Джона Моса, який поставив у ворота "Пелас" пенальті, до того ж прогнав з поля Кагішо Дікгасої. Окрім того неприємний присмак залишив дайвінг Янга і Евра, які в такий спосіб намагалися випросити пенальті. Сподіваємося, Девід Мойєс проведе серйозну виховну роботу, що він і пообіцяв, до речі.

З позитивних моментів варто виокремити гру Вейна Руні, який вийшов на поле з чудернацькою захисною пов'язкою, що робила його схожим на якусь із зірок НБА, приміром - ЛеБрона Джеймса. Шрек знову провів надзвичайно корисний для себе і в масштабах всієї команди поєдинок, а вишенькою на торті став його вишуканий гол зі штрафного. Старі образи забуто: Вейн готовий шматувати суперників не менш наполегливо, ніж у попередніх сезонах. А допомагати йому в цьому покликаний Маруан Феллаїні, якого кинули в бій у другому таймі. Упродовж півгодини, відведеної на полі, бельгієць запам'ятався хіба що непоганим ударом зльоту. Далі буде більше.

"Ман Сіті". Невдача команди Пеллегріні у Стоку буквально читалася заздалегідь. Манкуніанці не вміли грати на "Британії" навіть при Манчіні, який не один пуд солі з'їв у англійському футболі, що вже казати про дона Мануеля. Для нього наразі Туманний Альбіон і справді туманний. Проте вимоги в "Ман Сіті" такі, що з тренера спитають результат вже невдовзі, тож тиск на тренера "блакитних" поглиблюється. А тут ще й старт в Лізі чемпіонів, гра на кілька фронтів. Про чемпіонські амбіції "шейхи" наразі воліють мовчати - далеко не найкращий для цього період. А от для Марка Х'юза, нового наставника "Стока", нульова нічия прирівнюється до перемоги - він довів босам "Блакитного Місяця", що таки чогось вартий. На "Британії" Марк ризикує найближчим часом стати супергероєм - так успішно "гончарі" не стартували в чемпіонаті навіть при Тоні Пюлісу.

"Тоттенхем". Впевнений старт "шпор" перекреслила бліда гра на "Емірейтс" у третьому турі. Перемога над "Норвічем" дещо відродила амбіції Віллаш-Боаша. Героїв матчу з "канарками" виявилося двійко: Крістіан Еріксен одразу продемонстрував своє вміння тонкого майстра вирішального пасу, а Гілфі Сігурдсон двічі опинявся на завершальній фазі результативної атаки. З такими виконавцями "Тоттенхем" далеко піде. Проте, стоп - наразі не поспішатимемо з авансами. По-перше, обіграний всього лиш міцний середняк. По-друге, потрібна стабільність, а про неї наразі говорити не випадає.

"Арсенал". "Гармаші" здобувають третю поспіль перемогу, є непогана гра, хороший дебют Озіла, друга сходинка в таблиці. Начебто, все супер. Однак за винятком "Тоттенхема" обіграні відверто слабкі команди - "Фулхем" і "Сандерленд" переживають непрості часи, а "Астон Віллі" взагалі програно на своєму полі. Чи зможе "Арс" боротися за титул із короткою лавою запасних, високою травматичністю окремих виконавців і грою на кілька фронтів - запитання архискладне. Ще й Касорла "зламався", головний архітектор атак команди Венгера, що загрожує суттєвими проблемами в наступних матчах.

"Челсі". На першу поразку Моурінью після його повернення на Альбіон довго чекати не довелося. Поступитися "Евертону" - не соромно. З "ірисками" очки втрачають усі, навіть чинний чемпіон Прем'єр-ліги регулярно має з ними проблеми. Однак фіаско на "Гудісоні" продемонструвало невтішні для ока "аристократів" речі: команда марнує дуже багато гольових моментів, не в найкращій формі прибув з "Анжи" Семмі Ето'О. Шюррле, за якого виклали солідну суму, поки що теж не виправдовує авансів. Безперечно, ця команда додасть - Моур лише на початку формування її обличчя. Однак очки важливі на будь-якому відрізку турнірної дистанції. Втрата одразу трьох пунктів у Ліверпулі ще вилізе "аристократам" боком.

"Ліверпуль". Мерсисайдці напару зі "Суонсі" влаштували вчора головну феєрію 4-го туру. Точніше, про видовище і резонанс подбав один гравець - Джонджо Шелві. Термінатор, як цього гравця звикли називати на "Енфілді", забив у ворота колишнього клубу вже на другій хвилині, а на четвертій допоміг відзначитися... супернику. Власне, гра Шелві - це справжня катастрофа для Лаудрупа, адже і в другому голі "Ліверпуля" Джонджо взяв безпосередню участь, відкотивши м'яч під удар Мозесу. Тепер зрозуміло, чому Роджерс вирішив позбутися хавбека - у нього надто багато сумбуру, хоча й пристрасне серце. Емоції і скажений настрій футболіста допомогли йому закінчити матч без характеристики "антигерой" - у другому таймі він асистував Мічу.

Вперше в новому сезоні "Ліверпуль" нагадав звичного себе. У захисті виникли старі проблеми, кудись вивітрився той похвальний прагматизм, з яким команда здобувала перемоги у стартових трьох турах. Роджерс намагається змінити психологію колективу, проте не застрахований від того, що час від часу старий сумбур ще з'являтиметься. Наразі ж стандартно хвалимо Старріджа, який забив у четвертому поєдинку поспіль, а також новачка - Віктора Мозеса. Такий гравець обов'язково знайде своє місце в основному складі "Ліверпуля".

На фото: Знаменитий записничок Особливого

На фото: Мартінес зігує, Моурінью нудьгує

На фото: "Халл" забиває...

На фото: ...а "Кардіфф" зрівнює

На фото: Евра отримує пару пістонів за дайвінг

На фото: Історичний дебют Феллаїні

На фото: Роботу Мойєса екзаменував САФ

На фото: Програмка матчу "Сток" - "Ман Сіті"

На фото: Після фінального свистка. Пеллегріні набиває гулі

На фото: Звичний Ді Каніо

На фото: Фанати "шпор" чекають на "Норвіч"

На фото: Всюдисущий Шелві

Топ-5 цитат вікенду

Аарон Ремзі, хавбек "Арсеналу": Месут просто фантастичний гравець. Я думаю, що він вже встиг показати уболівальникам, чого вартий.

Алан Пардью, головний тренер "Ньюкасла": Кабай для нас такий же незамінний, як Руні для "МЮ".

Маруан Феллаїні, півзахисник "МЮ": Я задоволений тим, що вдалося дебютувати проти "Крістал Пелас" і виконати свою роботу.

Марк Х'юз, головний тренер "Сток Сіті", про Пеллегріні: Потрібно розуміти, що таке Прем'єр-ліга. Тут легковажне ставлення до будь-якої гри неприпустиме.

Паоло Ді Каніо, наставник "Сандерленда": Арбітр порадив мені заспокоїтися, сказавши, що вилучить на трибуну, якщо я продовжу неналежно поводитися. Тоді я йому сказав: "Якщо хочеш допрацювати цей матч ідеально - вилучай", а після самого вилучення поаплодував йому за роботу. Можу сказати, що більше ніколи не буду просити арбітрів про вилучення.

Найкращі голи туру


 

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87

Використані фото zimbio.com