УКР РУС

Дебют в "Барселоні", іспит валенсійців "Реалом". Анонс неділі 1-го туру Прімери

19 серпня 2012 Читать на русском

Дебют Тіто Віланови в "Барселоні" припадає на зовні легкий матч з Сосьєдадом", а "королям" протистоятиме чемпіон Іспанії серед звичайних людей - "Валенсія", в якої також тренерський дебют.

"Реал Мадрид" - "Валенсія"

Дебютом у чемпіонаті мадридських монстрів, які в минулому сезоні взяли всі рекорди, які тільки могли, стане зустріч на "Бернабеу" з "Валенсією". Постійний в останні роки чемпіон Іспанії серед "інших, нормальних команд" в міжсезоння позбувся символа своїх успіхів - тренера Унаї Емері, який, щоправда, так і не спромігся навязати боротьбу грандам. Слідом за ним клуб залишили Хорді Альба, Деальберт і Мехмет Топал ,Мадуро та Адуріс. Новим наставником "Валенсії" став Маурісіо Пеллегріно (не плутати з тренером "Малаги"), який встиг не тільки пограти за "кажанів", але і побути в ролі тренера. Для нього це буде перший досвід самостійної роботи, тож керівництво клубу йде на серйозний ризик. З іншого боку провалюватись "Валенсії" немає підстав, ЛЧ має нікуди не дітись, а в те, що вдасться обійти гегемонів, мало хто вірить.

"Реал", як це не смішно звучить, зберіг головного тренера, якого англійські ЗМІ "з дня на день" бачили на тренерському містку англійських гігантів. Моурінью спить і бачить третій Кубок чемпіонів в особистій колекції на чолі "Реалу", як це він вже зробив з чемпіонськими титулами в чотирьох різних командах і чемпіонатах. За винятком Хаміта Алтінтопа, якого важко вважати гравцем основи, нікого більше не продали. Але й не прикупили. "Мадрид" за трансферне міжсезоння міг би завершити в "плюсі​​" (вперше з 1999 року), проте ​​все ближчим здається перехід Модріча з "Тоттенхема" за суттєві мільйони. Поки що "новачками" з натяжкою можна назвати лише Хесуса і Морату, переведених в основний склад з молодіжної "Кастільї".

"Реал" провів 6 товариських матчів, здобувши перемогу в 5 зустрічах з такими командами, як "Реал Ов'єдо" (5:1), "ЛА Гелаксі" (5:1), "Сантос Лагуна" (2:1), "Мілан" (5:1) і "Селтік" (2:0), зазнавши єдиної, але дошкульної поразки в боротьбі за "Кубок Еусебіо", де напіврезервний склад "мадридців" зганьбили лісабонські "орли" - 5:2.

Але не можна забувати, що чемпіонський склад Моурінью торік на "Сантьяго Бернабеу" зіграв з "Валенсією" внічию, але це було радше неймовірне для Емері щастя, ніж закономірність.

"Барселона" - "Реал Сосьєдад"

Чи не єдина справжня інтрига цього матчу - офіційний дебют нового тренера "синьо-гранатових" Тіто Віланова. Поки в товариських матчах він не програв жодної зустрічі, але на то вони й виставкові ігри. Каталонці провели 5 таких матчів і перемогли тричі: "Гамбург" (2:1), "Раху" (8:0), "Динамо" Бухарест (2:0). Ще 2 зустрічі звели до нічиєї: ПСЖ (2:2), "Манчестер Юнайтед" (0:0) ,але в обох випадках краще виконували післяматчеві пенальті, тож і тут плюсуємо.

Так, в останніх трьох іграх "Барселони" зі сан-себастьянцями каталонці перемогли лише раз, але на це є інший аргумент - з "Камп Ноу" команда з Басконії востаннє змогла вивезти бодай нічию у 1995-му році. Та й розслабленості від Віланови і його підопічних чекати не варто - по-перше, дуже хочуть повернути собі титул чемпіона, по-друге, не хочуть зіпсувати прем'єру наставника, з яким в усіх склались нормальні стосунки. Цікаво буде поглянути на новачка Хорді Альбу, який також дебютуватиме в новій формі - цей фланговий захисник зобов'язаний урізноманітнити гру каталонців.

"Реал Сосьєдад" зміцнився Карлосом Велою (офіційно підписали з "Арсеналу" мексиканця, який дуже пригодився останнього сезону), Хосе Анхелем (талановитий іспанський захисник був основним у "Ромі" Луїса Енріке, який довіряв молоді, проте Земану виявився непотрібним), Кастро ("Мальорка"), Сарпонгом ("Бреда"). Склад команди Монтаньє покинули такі гравці основи: Хосеба Льоренте ("Осасуна"), Демідов ("Айнтрахт"), Аранбуру (завершив кар'єру). Баски у міжсезонних поєдинках переважно поступалися.

"Атлетік" - "Бетіс"

Були командою-відкриттям попереднього європейського сезону, а "ким ми стали"? Марсело Б'єлса влаштовує розбірки через незавершені ремонти на базі, і його можна зрозуміти - пожертвував відпусткою заради втілення своїх планів, а натомість побачив розбиті плити будівельників, які сновигають туди-сюди, ще й бурчать, що їх ображають. Фернандо Льоренте збирається до Турина, Хаві Мартінес до Мюнхена, а молоді зірочки відновлюються від удару, спричиненого фіаско Іспанії Олімпіаді. Поки басконців лише "кажан" Адуріс і Устаріц (з "Бетіса) підсилили.

"Бетіс" торік двічі обіграв басків, скориставшись на старті пробуксовуванням Більбао, а в кінці сезону втомою. Проте команда зазнала суттєвих втрат - капітан Іріней перейшов у "Гранаду", а Санта Крус, другий бомбардир команди, вирушив до Англії. Замінити його спробують Жоель Кемпбелл з "Арсенала" і Салвадор Агра з "Ольяненсе".

Баски зіграли 6 товариських матчів плюс дві гри Ліги Європи у рамках підготовки до сезону, перемігши в 4-х матчах: "Ліон" (2:1), "Шльонск" (1:0), "Славен" (3:1,ЛЄ), "Баракалдо" (2-1 ), і зазнавши поразки в інших 4: "Раха" (3:1), ПСВ (1:0), "Лілль" (3:1), "Славен" (2:1, ЛЄ), "Сестао Рівер" (2:1).

"Бетіс" у своє міжсезоння провів 9 матчів, перемігши в 5-ти з них, двічі розійшовся миром і двічі поступився.

"Леванте" - "Атлетіко"

Переможець Ліги Європи мадридський "Атлетіко" втратив перед початком сезону низку провідних виконавців: Луїса Переа, Альваро Домінгеса, Едуардо Сальвіо, Дієго. Однак Фалькао, головний конкурент Мессі та Роналду за лідерство у гонці голеадорів, залишився, і це найважливіша новина для прихильників "матрацників". Йому на допомогу виписали два досвідчених хавбеків: турка Емре і уругвайця Крістіана Родрігеса.

"Леванте", який шокував в минулому сезоні поважну публіку своїм успішним просуванням по таблиці, лідерством, а також боротьбою за зону Ліги чемпіонів цього разу має почати неминуче падіння - команда не витримає боротьби на двох фронтах (ще в Лізі Європи). Пішло з команди багато ковалів слави "жабенячої": Вальдо, Рубен Суарес, Фарінос, Хаві Торрес, Аруна Коне (15 голів у Прімері). З іншого боку і зміцнення за іменами виглядає досить пристойно: Мічел, Папа Діоп, Гекас, Дудка, Лелль.

Підготував Тарас Котів