УКР РУС

Das ist fantastisch, або Хто ці нахаби із "Лейпцига", які замахнулися на трон "Баварії"? Part II

20 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" продовжує розповідь про найбільшу сенсацію нового сезону у топ-5 європейських чемпіонатах.

У Серії А є "Аталанта". У французькій Лізі 1 – "Ніцца". У Прімері та АПЛ – нікого немає. У сезоні 2016/17 феномен "Лестера" перекочував до Бундесліги. Більше того, німецький клуб-сенсація здатний перевершити "лисів" Клаудіо Раньєрі. На це є багато причин. Уваги вартий бодай той факт, що "РБ Лейпциг" створений лише 7 років тому. Теперішній сезон для "биків" є дебютним в елітному дивізіоні – у 2009-му вони тільки-но стартували в Оберлізі північно-східного регіону Німеччини і пройшли всіма щаблями футбольної ієрархії.

Позаду – 11 турів нового чемпіонату, а на першу поразку "Лейпцига" його антипатикам (таких у Німеччині достатньо) досі доводиться чекати. Команда крейсером пройшла стартовий відрізок – 8 перемог і лише 3 нічиї. А "Баварія" вчора поступилася. "Лейпциг" – одноосібний лідер чемпіонату. Das ist fantastisch!

Тож пора знайомитися із тими у хорошому розумінні нахабами, які вже обіграли вісьмох суперників і, зокрема, зняли 5 скальпів із старожилів Бундесліги – "Гамбурга" (4:0), дортмундської "Борусії" (1:0), "Вольфсбурга" (1:0), "Вердера" (3:1) та "Байєра" (3:2). До уваги беремо тих гравців, які хоча б одного разу виходили на поле в цьому сезоні.

Das ist fantastisch, або Хто ці нахаби із "Лейпцига", які замахнулися на трон "Баварії"? Part I

Набі Кейта

Позиція: півзахисник

Країна: Гвінея

Вік: 21

Сезон 2016/17: 9 матчів, 3 голи

За цього спритного хлопчину "Лейпциг" повинен подякувати французькому "Істру". Скаути клубу, що виступав у Лізі 2, відшукали Кейта у нетрях Гвінеї і привезли на європейський континент. Одного сезону за "Істр" гвінейцеві вистачило, щоб переконати у своєму таланті "Зальцбург". Два роки в Австрії – і Кейта переходить у табір дебютанта німецької Бундесліги за чималу суму у 15 мільйонів євро.

Восени новачок "Лейпцига" вже двічі приносив перемоги своїй команді – забивав "Борусії" Д і оформив "дубль" "Вердеру". Кейта – позитивний чувак, який часто усміхається і слухає музику (найімовірніше – реп).

*******

Штефан Ільзанкер

Позиція: півзахисник

Країна: Австрія

Вік: 27

Сезон 2016/17: 11 матчів

У "Лейпциг" Ільзанкер приїхав у якості титулованого футболіста. Із "Зальцбургом" він двічі ставав чемпіоном Австрії, а також здобував національний Кубок. Як кажуть, коли вже пре – то пре по-справжньому. Перший сезон Ільзанкера у німецькому клубі – вихід в еліту, другий сезон – ймовірне чемпіонство.

Штефан цілеспрямовано йде до мети. Достатньо глянути, з якою наполегливістю він відпрацьовував, відновлюючись від травми. Зараз же грає в кожному матчі. Машина!

*******

Олівер Берк

Позиція: півзахисник

Країна: Шотландія

Вік: 19

Сезон 2016/17: 9 матчів, 1 гол

Юний шотландець – яскравий приклад того, що у "Лейпцигу" з грошима все в повному порядку. Хлопець розпочинав у "Ноттінгем Форест", зовсім трішки пограв у "Бредфорді". Якщо не враховувати кубкових турнірів, то в активі Берка – менше 30 матчів у "трясовині". І тут на нього виходить німецький клуб, який заради трансферу спокійно розлучається із сумою в 15 мільйонів євро. Завдяки щедрості бюргерів Олівер став найдорожчим футболістом в історії Шотландії.

До речі, уродженець компактного шотландського портового міста Керколді виявився справжнім патріотом своєї землі. Він мав право виступати за збірну Англії, однак віддав перевагу рідному "націоналу". Вже навіть встиг дебютувати за першу команду "скоттів".

У Бундеслізі гол цього правого хава посприяв нічиїй "Лейпцига" із "Кельном", а результативний пас на Набі Кейта допоміг обіграти грізний Дортмунд. В Instagram найдорожчий шотландець полюбляє вихвалятися своєю дівчиною і собакою. Банально))

*******

Домінік Кайзер

Позиція: півзахисник

Країна: Німеччина

Вік: 28

Сезон 2016/17: 10 матчів, 1 гол

Капітана Кайзера можна назвати старожилом "Лейпцига", він у команді вже п’ятий сезон. Пройшов із “биками" шлях від Регіональної ліги до еліти. Його кар’єра – це байка з мораллю про те, як розчаруватися у собі, але потім віднайти внутрішні резерви для прогресу і підйому із самісінького дна. У 2011-12 роках Домінік намагався пробитись в основу "Хоффенхайма", але його мрії про Бундеслігу провалилися – зіграв за "селян" лише кілька матчів.

"Лейпциг" повернув хавбеку віру у власні сили. Два роки тому Кайзер став практично найкращим бомбардиром своєї команди, забивши у третій Бундеслізі 13 голів за сезон. За іронією долі, свій поки що єдиний гол в еліті Домінік поклав "Хоффенхайму", коли "бики" у першому турі розписали нічию 2:2.

*******

Дієго Демме

Позиція: півзахисник

Країна: Німеччина

Вік: 24

Сезон 2016/17: 10 матчів

Цей німець італійського походження – головний секс-символ "Лейпцига", за яким, будьте певні, сохнуть і юні панянки, і солідні фрау. Окрім красивого тіла Демме демонструє ще й красиву гру. Він – вихованець білефельдської "Армінії", за яку на дорослому рівні дебютував у 19-річному віці (доволі пізнувато, варто визнати). Згодом пішов на підвищення у "Падерборн", а вже там його помітили з тренерського штабу "Лейпцига".

Дієго цінує щире товариство, красиво позує і багато часу проводить із чотирилапими камрадами.

*******

Юссуф Поульсен

Позиція: нападник

Країна: Данія

Вік: 22

Сезон 2016/17: 10 матчів, 1 гол

Першим клубом Поульсена був данський "Люнгбю", який, тільки-но Юссуф почав забивати, не змарнував нагоди вилетіти з елітного дивізіону. Але здібного гренадера (192 сантиметри зросту) помітили у "Лейпцигу", який тоді виступав у третій Бундеслізі.

Клуб і гравець піднімалися до зірок разом. Зараз Поульсен викликається у збірну Данії і вже забив за "націонал" 3 м’ячі. Один із них – зовсім нещодавно, у ворота збірної Польщі. У Бундеслізі результативність Поульсена накульгує – лише один результативний постріл. Зате він виявився переможним – "бики" здолали "Аугсбург".

Юссуф Поульсен любить тепло (даються взнаки гени), приколи і тачки.

*******

Еміль Форсберг

Позиція: вінгер

Країна: Швеція

Вік: 25

Сезон 2016/17: 10 матчів, 5 голів

Форсберг – один із двох найкращих бомбардирів своєї команди. На рахунку шведа вже 5 голів. Розпочинав кар’єру у клубі "Сундсвалль", з яким пробився в елітний шведський дивізіон. Скромна команда невдовзі вилетіла у зворотньому напрямку, але Форсберга запросили в "Мальме", де він став дворазовим чемпіоном країни. А забивши у Лізі чемпіонів "Зальцбургу", вправний вінгер потрапив у поле зору "биків". Щоправда, купили його не австрійці, а німці.

Влітку Форсберг зіграв у трьох матчах збірної Швеції на Євро-2016. Він дуже швидко знайшов своє кохання – три тижні тому парочка відзначила 8-річчя стосунків.

*******

Тімо Вернер

Позиція: нападник

Країна: Німеччина

Вік: 20

Сезон 2016/17: 11 матчів, 5 голів

Тімо Вернера чудово знає Артем Кравець. Ще минулого сезону вони грали за один клуб – "Штутгарт". Однак 6 голів юного форварда не врятували "швабів" від пониження у класі. Зараз у доробку Тімо вже 5 м’ячів, тобто форвард прямує, випереджаючи графік. Часто забиває і за молодіжну збірну Німеччини, тому логічно припустити, що невдовзі він може стати новою топ-зіркою чемпіонів світу.

Ще б, Вернер рівняється тільки на найкращих. Його кумиром є Ліонель Мессі. А "пунктик" у Тімо – ретельне гоління. Можливо, запустить бороду аж тоді, коли досягне віку лідера "Барселони".

*******

Деві Зельке

Позиція: нападник

Країна: Німеччина

Вік: 21

Сезон 2016/17: 6 матчів, 2 голи

Ще один неймовірно талановитий форвард команди. Перш ніж опинитися у "Вердері", виступав аж у восьми різноманітних молодіжних клубах. За "музик" забив у Бундеслізі 9 голів. Потім прийняв пропозицію від амбіційного "Лейпцига", хоча зараз грає не так часто, як би йому того хотілося.

Вражає результативність Зельке у збірних Німеччини різних вікових категорій. Наприклад, у 16 матчах за U-19 Деві забив 18 голів. Це форвард із пристойними таранними габаритами і пристрастю до тату.

*******

Ральф Хазенхюттль

Посада: головний тренер

Країна: Австрія

Вік: 49 років

Земляк Арнольда Шварценеггера (також народився у Граці) у минулому був пристойного рівня нападником. У 1980-90-х виступав за ГАК, "Аустрію" та "Зальцбург", багаторазовий чемпіон австрійської Бундесліги. Наприкінці кар’єри Хазенхюттль пограв закордоном – у бельгійських "Мехелені" та "Льєрс", а також німецьких "Кельні", "Гройтері" і навіть дублі "Баварії".

Як тренер, сформувався в "Унтерхахінгу", де спершу працював із юніорами, асистентом головного тренера першої команди, а згодом самотужки очолив скромний німецький клуб. Транзитом через "Аален" опинився в "Інгольштадті", який зумів вивести в першу Бундеслігу – вперше в історії клубу.

"Лейпциг" гер Ральф очолив влітку цього року. За мету собі наразі ставить вихід команди у Лігу Європи. Але фантастичний початок сезону може внести серйозні коректури у плани Хазенхюттля, перетворивши їх у воістину наполеонівські.

*******

Вже третього грудня "Лейпциг" на своєму полі прийматиме "Шальке". Євгену Коноплянці варто уважно прочитати цей матеріал, щоб знати небезпечного суперника в обличчя.

Сторінка автора у Facebook

Der Klassiker. Зрадники та боротьба за німецький трон