УКР РУС

Das ist fantastisch, або Хто ці нахаби із "Лейпцига", які замахнулися на трон "Баварії"? Part I

18 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про найбільшу сенсацію нового сезону у топ-5 європейських чемпіонатах.

"Вони претендують на чемпіонство. Мене переконало все те, що я вже побачив" (Матс Хуммельс, захисник "Баварії")

У Серії А є "Аталанта". У французькій Лізі 1 – "Ніцца". У Прімері та АПЛ – нікого немає. У сезоні 2016/17 феномен "Лестера" перекочував до Бундесліги. Більше того, німецький клуб-сенсація здатний перевершити "лисів" Клаудіо Раньєрі. На це є багато причин. Уваги вартий бодай той факт, що "РБ Лейпциг" створений лише 7 років тому. Теперішній сезон для "биків" є дебютним в елітному дивізіоні – у 2009-му вони тільки-но стартували в Оберлізі північно-східного регіону Німеччини і пройшли всіма щаблями футбольної ієрархії.

Позаду – 10 турів нового чемпіонату, а на першу поразку "Лейпцига" його антипатикам (таких у Німеччині достатньо) досі доводиться чекати. Команда крейсером пройшла стартовий відрізок – 7 перемог і лише 3 нічиї. Аналогічні показники у "Баварії". Мюнхенці займають першу сходинку лише завдяки кращій різниці м’ячів. Але якщо команда Анчелотті в останніх 5 турах тричі втрачала очки, то "Лейпциг" здобув 5 перемог поспіль. У новачка третя атака чемпіонату і друга за надійністю оборона. Das ist fantastisch!

Тож пора знайомитися із тими у хорошому розумінні нахабами, які вже обіграли сімох суперників і, зокрема, зняли 4 скальпи із старожилів Бундесліги – "Гамбурга" (4:0), дортмундської "Борусії" (1:0), "Вольфсбурга" (1:0) та "Вердера" (3:1). До уваги беремо тих гравців, які хоча б одного разу виходили на поле в цьому сезоні.

Петер Гулачі

Позиція: голкіпер

Країна: Угорщина

Вік: 26

Сезон 2016/17: 10 матчів, 7 пропущених м’ячів

Учасник Євро-2016, щоправда, у якості резервіста. Ворота Угорщини захищав незрівнянний Габор Кірай, тож Гулачі міг сподіватися хіба що на травму ветерана. Зараз "Чоловік у штанах" нарешті пішов на футбольну пенсію, тож Петер став №1.

Кілька років тому Гулачі спробував відшукати щастя у "Ліверпулі", однак не знайшов – 0 матчів за першу команду. Натомість трохи пограв у "Халл Сіті", а перед переїздом в Лейпциг був основним кіпером у "РБ Зальцбург".

Має симпатичну дружину і захоплюється фауною – собаками, крокодилами і далі по списку.

*******

Віллі Орбан

Позиція: захисник

Країна: Німеччина

Вік: 24

Сезон 2016/17: 10 матчів

Молодий центрбек "биків" – німець з угорським громадянством і польськими генами. Орбан вже встиг покапітанити у "Кайзерслаутерні", а його перехід у "Лейпциг" не на жарт розлютив фанатів "червоних дияволів". І якщо клуб він для себе обрав, то з національною збірною ще не визначився. Має право виступати за Німеччину, Угорщину або Польщу.

У вільний від футболу час робить ставку... на греблю. Оригінальне хобі!

*******

Кіріакос Пападопулос

Позиція: захисник

Країна: Греція

Вік: 24

Сезон 2016/17: 1 матч

Не по роках досвідчений еллін має за плечима бекграунд виступів за "Олімпіакос", "Шальке" і "Байєр". Проте у "Лейпцигу" не все гладко. Пападопулос зіграв наразі тільки один матч і все ще чекає шансу проявити себе.

Пристрасть Кіріакоса – баскетбол. Він уважно стежить за НБА і при можливості намагається побувати на кількох матчах найсильнішої ліги світу.

*******

Лукас Клостерман

Позиція: захисник

Країна: Німеччина

Вік: 20

Сезон 2016/17: 1 матч

Дебют молодого бека у Бундеслізі припав на матч із "Борусією" Д. "Лейпциг"переміг (1:0), проте з того часу Лукас на поле не виходив. Там позиції закривають більш досвідчені виконавці. Клостерман – учасник Олімпійських ігор-2016, віце-чемпіон футбольного турніру. У півфіналі він навіть забив гол у ворота Нігерії, посприявши перемозі Бундестім – 2:0.

У побуті Лукас доволі впевнено почувається за ударною установкою, а також за кермом катера.

*******

Бенно Шмітц

Позиція: захисник

Країна: Німеччина

Вік: 22

Сезон 2016/17: 2 матчі

Вихованець мюнхенської "Баварії", який так і не зумів пробитися вище другої команди. По-справжньому розквітнув у "Зальцбурзі", з яким у сезоні 2014/15 став чемпіоном Австрії.

В Instagram Шмітца – основний акцент на чарівній леді і всюдисущому собацюрі.

*******

Марсель Хальстенберг

Позиція: захисник

Країна: Німеччина

Вік: 25

Сезон 2016/17: 10 матчів

Основний партнер Віллі Орбана у центрі захисту. Вихованець "Ганновера", за першу команду так і не зіграв – бігав тільки за "дубль". Аналогічно – і в дортмундській "Борусії". Вийти із затінку "дублерів" Хальстенбергу вдалося тільки у "Санкт-Паулі", де у повній мірі розкрився його талант центральної оборонної "башти".

Минулоріч "Лейпциг" придбав Марселя за 3,5 мільйони євро, і не пошкодував про таке капіталовкладення. Хальстенберг допоміг команді пробитися в еліту, а тепер дуже надійно грає навіть проти очевидних фаворитів.

П’ять тижнів тому захисник "Лейпцига" одружився. У житті він дуже позитивний хлопець.

*******

Марвін Компер

Позиція: захисник

Країна: Німеччина

Вік: 31

Сезон 2016/17: 10 матчів

Старшим від Компера у "Лейпцигу" є лише резервний швейцарський голкіпер Фабіо Колторті, якому 35 років. Компер на 4 роки молодший, але, тим не менше, коли тобі перевалює за 30, на полі про всяк випадок потрібно прислухатися до свого організму. Поки що у Марвіна, тьху-тьху, все чотко. Він грає від дзвінка до дзвінка.

Раніше Компер був гравцем менхенгладбахської "Борусії" та "Хоффенхайма", а один сезон відбігав навіть за "Фіорентину". В його активі – єдиний матч у складі збірної Німеччини. Діло було ще у 2008-му.

Захисник "Лейпцига", схоже на те, дуже замкнута і скромна людина. Його сторінка в Instagram схована від стороннього ока. Там лише… 73 підписники.

*******

Бернардо

Позиція: півзахисник

Країна: Бразилія

Вік: 21

Сезон 2016/17: 7 матчів

Уродженець Сан-Паулу поки що залишається ноунеймом для футбольної Європи, ба – навіть для Німеччини. Він – продукт системи "Ред Булл". Починав у клубі "Ред Булл Бразіл"– аж у Серії D. Першого січня цього року став гравцем "РБ Зальцбург", де провів лише половину чемпіонату. Далі – на підвищення у німецьку Бундеслігу. Причому "Лейпциг" віддав за хавбека чималу суму – 6 мільйонів євро. Як буде далі – побачимо, але поки що головний тренер йому довіряє.

Бернардо любить гучні компанії та екстрім. Справжній бразилець!

*******

Марсель Забітцер

Позиція: нападник

Країна: Австрія

Вік: 22

Сезон 2016/17: 9 матчів, 3 голи

Молодий австрієць ще з 2012-го року запрошується у свою національну збірну – починав там у ранзі вундеркінда. Забиває, можливо, не настільки регулярно, але користі своїм командам приносить чимало. У цьому сезоні Забітцер, відпочивши після Євро-2016, поклав "дубль" у ворота "Дармштадта", за який виступають (хоча це надто гучно сказано) три українські легіонери. Ще одного разу від Марселя постраждав "Хоффенхайм".

Забітцер товаришує із зірковим співвітчизником Давідом Алабою, полюбляє коктейлі і море.

Далі буде...

Сторінка автора у Facebook

Стильні "музиканти" Скрипника, незвичайні "лілії" Федецького та 16 інших форм Бундесліги у новому сезоні