УКР РУС

Данія – Фінляндія: анонс матчу Євро-2020

12 червня 2021 Читать на русском

Збірна Данії починає Євро-2020 домашнім поєдинком проти Фінляндії. Анонс та прогноз читайте на "Футбол 24".

Фортуна явно симпатизує футбольній Данії. Підопічні Каспера Юлманда на Євро-2020 отримали зручних суперників (за виключенням збірної Бельгії), а всі три матчі на груповому етапі "червона гвардія" проведе у Копенгагені. Втім, на цьому подарунки долі не завершуються.

Євро-2020: Данія заборонила в'їзд фанатам збірної Росії, викликавши хвилю обурення

Перенесення чемпіонату теж зіграло на руку данцям, адже Еріксен за рік встиг розігратись у Інтері, а найкращий футболіст збірної Фінляндії – Пуккі – нещодавно отримав пошкодження. Росія та Бельгія особливо за цей період не змінились, але для нинішніх "червоних дияволів" кожен рік, як останній. Це один із найбільш вікових колективів на турнірі.

Вищезазначені факти не мали б жодного сенсу, якби Данія не була надзвичайно сильною. На ЧС-2018 цей колектив не програв жодного матчу в групі, розписавши нічию з Францією і вилетівши з 1/8 фіналу тільки в серії пенальті. У Лізі націй команда поступилася лишень потужній Бельгії, а у кваліфікації до Євро "червона гвардія" стала другою в групі, відпустивши Швейцарію на один заліковий бал.

Після приходу Каспера Юлманда на посаду головного тренера влітку Данія заграла особливо потужно – скандинави здобули 8 перемог у 12 матчах із сумарною різницею м'ячів 30:7, набравши 4 очки з Англією (0:0, 1:0 на Вемблі), розгромивши Ісландію (3:0 у Рейк'явіку) та Австрію (4:0 у Відні), а також перегравши Швецію (2:0 вдома).

При цьому Данії вдалося зібрати один з найпотужніших складів у своїй історії. Практично на всіх позиціях команда укомплектована лідерами топ-клубів, які були на ходу протягом сезону – Шмейхель виграв Кубок Англії з Лестером, центрбек Крістенсен взяв ЛЧ з Челсі, його партнер К'яєр підняв Мілан в топ-4 Серії А, опорник Ділейні тріумфував у Кубку Німеччини з Борусією, а Поульсена, Брейтвейта та Еріксена зайвий раз презентувати не треба. Менш зіркові гравці та резервісти також звикли до рівня топ-ліг – виключення становить лишень нападник Олдер Вінд, який виступає у Копенгагені й стабільно забиває за збірну.

У Данії практично немає слабких місць. У команди достатня кількість універсальних гравців, тож Каспер Юлманд може легко перебудовувати схеми й ігрові моделі по ходу матчів – благо, рівень тактичної підготовки у підопічних височенний. Не дивно, що преса пророчить "червоній гвардії" вихід у пізні стадії плей-офф Євро-2020. Нині навіть прорив данців у фінал нікого не здивує. Ця команда надзвичайно потужна.

Втім, суперник у скандинавів безстрашний. Збірна Фінляндії у відборі до Євро-2020 завоювала симпатії всієї Європи, продемонструвавши симпатичну гру і вперше в історії прорвавшись на міжнародний турнір. Суомі у кваліфікації випередила Грецію та Боснію, двічі била Вірменію й до 79-ї хвилини грала внічию 1:1 проти Італії, а восени 2020-го фіни зачепились за очки з Боснією та Україною у відборі до ЧС-2022.

І це при тому, що команда, здебільшого, зібрана із ноунеймів зі слабких ліг (є навіть гравці з МЛС), а очолює її екс-вчитель фізкультури Маркку Канерва. Щоправда, тут є кілька сильних виконавців – окрім Пуккі, варто відзначити нападника Пох'янпало з Уніона, голкіпера Градецкі з Байєра та опорника Камара з Рейнджерс.

В тактичному плані від збірної Фінляндії не варто очікувати чогось неймовірного. Колектив чітко розуміє свої можливості, паркуючись у автобусі з п'ятьма захисниками й намагаючись сповільнити позиційний наступ суперника – в атаці ж Суомі сподівається на швидкісні ривки Пуккі, Пох'янпало та латералів. Звучить примітивно, але команда вміє грати у такому стилі надзвичайно ефективно. Фіни є надзвичайно незручними для суперників.

Втім, перенесення Євро-2020 болісно вдарило по Фінляндії. Минулорічна ейфорія вивітрилася, вікова команда постаріла ще на рік, а суперники почали підлаштовуватись під футбол Маркку Канерви. Зокрема, в останніх трьох товарняках фіни тричі програли, зазнавши поразок від Швейцарії (2:3), Швеції (0:2) і навіть від Естонії (0:1). У 2019-му Суомі таке собі б не дозволила.

Кадрова ситуація

У збірної Данії з кадрами все в порядку, та і особливих дилем навколо стартового складу у Каспера Юлмана не виникне. У фінів же формально втрат немає, але є один важливий нюанс – Пуккі отримав пошкодження у травні й не зіграв жодного контрольного матчу. До поєдинку проти "червоної гвардії" Теему повинен бути готовим, але фізична форма форварда Норвіча залишає питання.

Орієнтовні склади на матч Данія – Фінляндія

Данія: Шмейхель – Мехле, К'єр, Крістенсен, Васс – Хьойбьерг, Ділейні – Поульсен, Еріксен, Брейтуейт – Вінд

Фінляндія: Градецкі – О'Шонессі, Араюурі, Тойвіо – Уронен, Камара, Спарв, Луд, Райтала – Пуккі, Пох'янпало

Прогноз "Футбол 24" – 2:0

Збірна Данії виступає очевидним фаворитом зустрічі. За "червону гвардію" грає і шалена перевага в класі, і тактична гнучкість, і фактор рідних стін. Найголовніше, що підопічні Каспера Юлманда дуже мало пропускають – та і в принципі вони дозволяють біля власних воріт небагато (що й не дивно з такою потужною парою центрбеків). Фіни ж можуть протиставити такому супернику лишень побитий естонцями автобус та контратаки через Пуккі, у якого не все в порядку з фізичною формою.

Соумі, звісно ж, буде впиратись. Можливо, на певному куражі навіть вдасться чимось здивувати Данію, але переможець у цій зустрічі виглядає очевидним. Скандинави повинні виграти цей поєдинок.

Герой дня: Чіро Іммобіле переписує історію і надихається словами легендарного учня Лобановського