УКР РУС

"Чудак два тижні м'яча в руках не мав". Куди подівся найкращий голкіпер світу

12 грудня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" згадує екс-воротаря "Волині", який отримав від Віталія Кварцяного рекордну кількість авансів, проте не реалізував їх.

"На моє глибоке переконання, воротаря такого рівня в українському футболі просто немає. Повірте мені: "Волинь" володіє найкращим воротарем світу. Сильнішого від Ндоє голкіпера немає! Ні в "Мілані", ні в "Ювентусі", ні в "Манчестер Юнайтед". Його навіть нема з ким порівнювати. І не подумайте, що я його рекламую", - на одній із післяматчевих прес-конференцій Віталія Кварцяного занесло у небачені далі. "Волинь" якраз оформила собі путівку в Прем'єр-лігу, а сенегальський кіпер помітно долучився до підсумкового успіху. 

Знав би Віталій Володимирович, скільки разів йому потім згадуватимуть ці слова і відверто глузуватимуть - проковтнув би язика. Тим більше, що Ісса виявився дутою величиною і відвертим авантюристом.

До "Волині"

Наприкінці 90-х Ісса Ндоє розпочав футбольну кар'єру у рідному місті, ставши гравцем клубу "Мбахаан Тіес". А вже через два роки габаритного кіпера помітили в іменитому столичному гранді "Жанна д'Арк" і запросили під свої прапори. В Дакарі Ндоє провів три повноцінні роки, за підсумками яких вперше поїхав за кордон - в іранський клуб "Зоб Ахан". Ісфаханці виступали в елітному дивізіоні і не пасли там задніх.

На прогрес сенегальської "перлини" звернули увагу у... "Волині". В 2008 році Віталій Кварцяний із соратниками вперше вийшли на Іссу, однак з першої спроби перехід африканця в українську Першу лігу зірвався. "Трансферна вартість футболіста була дуже високою, а іранський клуб не бажав йти нам на поступки. Ми з агентами і футболістом домовилися, що через рік, коли закінчиться контракт із клубом, Ісса приїде в Луцьк", - пригадував Кварц.

Паралельно Ндоє "вів" харківський "Металіст", однак Мирону Маркевичу вартість сенегальця також була не по кишені. Коли ж настав 2009-й, "Волинь" зорієнтувалася значно швидше від конкурентів і таки підписала Іссу. Для успіху трансферної спецоперації волиняни підключили навіть керівників Міністерства закордонних справ України. "Люди йшли нам назустріч і допомагали вирішувати складні питання", - підсумував головний тренер "Волині".

У "Волині" 

Підмахнувши контракт, Ндоє попросився додому, в Сенегал. Провідати батьків, привезти сувенірну українську горілку для друзів. Кварцяний, поміркувавши, дозволив "найкращому воротареві світу" відлучитися на п'ять днів. Білети були куплені одразу в два кінці - туди й назад. У "Волині" розпочиналися тренувальні збори в Ялті - як тут без Ндоє? 

"Чекаємо, а Ісси нема, чекаємо, а Ісси нема. Телефонуємо агентам, які отримали гроші, а футболіста нема. Футболіст отримав гроші, а його нема", - Кварцяний метав громи і блискавиці, не знаходячи собі місця. 

Ндоє повернувся одразу після закінчення зборів у Ялті. Наставник "Волині" сходу поставив його у ворота на контрольний поєдинок із "Дніпром". Цей матч переглянув товариш Кварцяного Володимир Стрижевський. Діалог, що відбувся між ними, Віталій Володимирович пригадує у своїй автобіографічній книзі "Футбол - це не тільки перемоги":

"Так, воротар - звичайно, сила, але якийсь трохи жорсткуватий". Я: "Володя, так чудак два тижні м'яча в руках не мав". Він засміявся і додав: "Нічого, з ним потрібно працювати, з нього мають бути люди".

За словами Кварцяного, Ндоє, зріст якого сягав 201 сантиметра, міг брати футбольний м'яч, наче тенісний, і жбурляти його через усе поле у штрафний майданчик суперників. "Він прекрасно грав ногами і міг перейти футбольне поле, не опускаючи м'яч на землю, жонглюючи стегнами, середньою частиною підйому, головою. Він, як артист у цирку, мав хорошу техніку володіння м'ячем. Був на диво стрибучий, скоординований, потужний і сміливий", - захоплено розповідав тренер.

Ідилія тривала недовго. Ісса продовжував зловживати довірою тренерського штабу "Волині" і відлучався у Сенегал на значно довші періоди, аніж було дозволено. А то й узагалі зникав безвісти, розчинявся серед розпечених пісків Африки. У 2011-му терпіння у Віталія Кварцяного луснуло.

"Ісси Ндоє немає. І шукати його в Сенегалі я не збираюся, - кипів Кварц. - Ми подали документи на його міжнародну дискваліфікацію. Про це попереджений і він сам, і його агенти. Ісса вимагає якісь підйомні, а ми відмовили. Адже він п'ять разів пропустив збори, що є грубим порушенням дисципліни. Хоча клуб ставився до нього порядно. Він більше від усіх отримав преміальних за вихід у півфінал Кубка, за вихід у Прем'єр-лігу, і заробітна плата у нього в команді висока була. А він і взимку знову збори пропустив, і цього літа взагалі кудись зник".

Після "Волині"

Через свої вибрики Ндоє практично рік просидів без професійного футболу, так-сяк підтримуючи форму. Агентам вдалося влаштувати його у "Гройтер", який тільки-но пробився у Бундеслігу. Але там Ісса тривіально грів лаву для запасних. Через рік перебрався у скромний "Кретей" і спробував на смак рівень футболу у другому дивізіоні Франції. Але там також затримався лише на один сезон.

На фото: Ндоє-"тракторист"

Влітку 2014-го Ісса поповнив склад іранського клубу "Трактор Сазі". В першому ж сезоні "трактористи" стали віце-чемпіонами Ірану, щоправда, наш герой вийшов лише в кількох матчах, зазвичай задовольняючись статусом резервіста. У новому сезоні "Трактор" - лише середнячок, а Ісси вже немає у заявці клубу. Шляхи сенегальця знову десь загубилися.

Сьогодні "найкращому голкіперові світу" виповнюється 30 років. До гучного статусу, яким його так щедро нагородив Кварцяний, Ндоє вже не дотягнутися. Скоріш за все, це було нереально і шість років тому, коли кіпер тільки-но перейшов у "Волинь". Але наполеглива праця під керівництвом Кварца могла б йому гарантувати значно кращу долю. Можливо, навіть регулярне місце у збірній Сенегалу, звідки шлях у пристойний клуб із топ-чемпіонату - дуже короткий. Ісса розпорядився своїм шансом інакше.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Читайте також:

"Сина назвали Ліонелем - на честь Мессі". Колишній гравець "Волині" - про життя і футбол в США

Гурулі: У мене прекрасна дружина з України, діти народилися у Львові

Годвін: Заперечував Солу Кемпбеллу: "В Україні нема расизму". Зараз мені соромно за свої слова