УКР РУС

ЧС. Матчі 1/8. Перші підсумки.

3 липня 2014
Автор: Ігор Саджениця

Ну от і закінчилася перша стадія матчів плей-офф на Мундіалі в Бразилії, яка й визначила кращих вісім команд, які продовжать боротьбу.Разом з тим взята і відповідна пауза в матчах, які відновляться 4 липня, коли в Ріо-де-Жанейро на стадіоні «Маракана» збірні Франції та Німеччини з’ясують в очному протистоянні ім’я першого півфіналіста.

А тим часом декілька слів як підсумок матчів 1/8 фіналу Чемпіонату світу. Та для початку результати всіх матчів.

 

28 червня.

Бразилія – Чилі 1:1 (п. 3:2).

Колумбія – Уругвай 2:0.

29 червня.

Нідерланди – Мексика 2:1.

Коста-Ріка – Греція 1:1 (п. 5:3).

30 червня.

Франція – Нігерія 2:0.

Німеччина – Алжир 2:1.

1 липня.

Аргентина – Швейцарія 1:0.

Бельгія – США 2:1.

В кожному матчі підсумкову перемогу отримали команди, які вийшли з першого місця у своїй групі. Відтак боротьбу продовжили «фаворити» цих протистоянь.

В перший день на поле вийшли лише команди з Південної Америки. Збірним Бразилії і Чилі та Колумбії і Уругваю довелося між собою вирішувати, хто з них достойні грати у чвертьфіналі. За підсумком цих матчів на нас очікує ще одне латиноамериканське протистояння – Бразилія-Колумбія. В цьому випадку відверто повезло зб. Аргентини, яка зі своїми «товаришами» по КОНМЕБОЛу (Південноамериканській футбольній конфедерації) зможе пересіктися лише у фіналі. Правда для цього слід здолати ще як мінімум двох суперників на шляху.

Лише три матчі визначили переможця в основний час. Зб. Колумбії завдяки дублю Хамеса Родрігеса продовжила свій успішний виступ на Мундіалі, зб. Франції прогнозовано виявилася сильнішою за зб. Нігерії, теж перемігши з рахунком 2:0, а голландцям вдалося «дотиснути» зб. Мексики завдяки двом голам, проведеним за 6 хв. до завершення матчу (тут героєм протистояння виявився Ян Клаас Хунтелаар, який відзначився асистом та забитим голом з пенальті). В решта п’яти зустрічах для цього знадобилися екстра-тайми, і два з них завершилися пробиттям післяматчевих пенальті.

Саме «футбольна лотерея» вирішувала ім’я чвертьфіналіста в тих матчах, які завершилися результативною нічиєю 1:1. Це сталося в першому матчі 1/8, в якому на гол Давіда Луїза відповів Алексіс Санчес, чим змусив збірні Бразилії та Чилі грати додатково ще два тайми по 15 хв., але свій післяматчевий пенальті  він так і не реалізував. Іншою парою стали збірні Коста-Ріки та Греції (признаюсь чесно, я не міг подумати, що така пара зійдеться на стадії плей-офф). Грекам вдалося спасти матч вже в компенсований час завдяки Сократосу Папастатопулосу. Але Теофаніс Гекас, який взяв участь в гольовій атаці своєї команди, не реалізував післяматчевий пенальті, чим відправив свою збірну додому вже після перших матчів на виліт.

Останні три матчі завершилися з нулями на табло після основного часу, але до післяматчевих пенальті справа так і не дійшла. В підсумку команда-переможець вигравала з різницею в один гол. Спочатку зб. Німеччини завдяки голам Андре Шюррле та Месута Озіла на початку та в кінці екстратаймів забезпечила собі пристойний результат, правда вже в доданий час зуміла ще й пропустити гол, який на рахунку Абделмумен Джабу. Дещо схоже сталося і в матчі між збірними Бельгії та США. Правда ці команди вирішили не затягувати зі своїми голами до самого завершення, забивши на 93, 105 і 107 хв. А воротар американців Тім Ховард з 16 сейвами став найрезультативнішим в цьому плані гравцем і героєм інтернет-мемів (#‎ThingsTimHowardCouldSave). Хоча був би Вондоловські більш вправнішим в штрафній бельгійців на 90+3 хв., і не було б вже ніякого екстратайму. А так зб. Бельгії крокує далі. Як і зб. Аргентини, про яку вже згадувалося вище. Її протистояння проти зб. Швейцарії також завершилося сухою нічиєю, і лише за хвилину до завершення екстратайму Анхелю ді Марії вдалося «пробити» Бенальо. Це був 12 удар аргентинця за матч, і єдиний, який став результативним. Хоча швейцарці також мали можливість відігратися, коли спочатку Джемаілі пробив головою і влучив у штангу, від якої м’яч відбившись, знов потрапив до Джемаілі, і після цього вийшов за межі поля. І вже на останніх хвилинах матчу Шакірі не зумів як слід виконати штрафний удар поблизу карного майданчика аргентинців.

Отож, вже завтра на нас чекає протистояння Німеччина-Франція та Бразилія-Колумбія, а 5 липня свої зустрічі проведуть Аргентина-Бельгія і Нідерланди–Коста-Ріка, щоб визначити, кому з них протистояти 8 та 9 липня  в Белу-Орізонті та Сан-Паулу відповідно.