УКР РУС

ЧС-2018: Сане не потрапив у заявку Німеччини – чому Льов прийняв таке рішення?

4 червня 2018 Читать на русском

Вінгер Манчестер Сіті Лерой Сане несподівано опинився поза заявкою збірної Німеччини на ЧС-2018. "Футбол 24" намагається зрозуміти причини такого рішення наставника Бундестіму Йоахіма Льова.

Рішення головного тренера збірної Німеччини Йоахіма Льова не взяти на ЧС-2018 зірку Манчестер Сіті Лероя Сане для багатьох стало по-справжньому несподіваним.

22-річний вінгер провів добротний сезон в АПЛ, ставши одним із творців впевненого чемпіонства Манчестер Сіті, а також був визнаний найкращим молодим гравцем АПЛ 2017/18. Проте це не переконало наставника Бундестіму взяти Сане на російський Мундіаль.

Рішення Льова, яке вже обурило багатьох, в дечому дійсно виглядає доволі дивним. Сане – один з найшвидших гравців чемпіонату Англії. Він вибуховий, здатний обіграти опонента один в один буквально з місця та самотужки вирішити долю епізоду. В матчах проти Мексики, Швеції та Південної Кореї, які, швидше за все, гратимуть проти німців другим номером, Сане цілком міг би стати команді в пригоді.

Сане не гратиме на ЧС-2018 – Кайл Вокер та соцмережі "вибухнули" злісними постами

В сезоні 2017/18 Сане забив 10 голів у складі Ман Сіті в АПЛ та віддав 15 асистів у 32 матчах – лише на один менше за Кевіна де Брюйне, якого вважають чи не найкреативнішим гравцем елітного англійського дивізіону. Всі ці фактори підкреслюють те, що Лерой однозначно вдало вписався в тактичні схеми Хосепа Гвардіоли.

А от у збірній Німеччини ситуація не настільки однозначна, тому в чомусь рішення Йоахіма Льова зрозуміти можна.

У складі Бундестіму в активі Сане лише 12 матчів, з них офіційних і взагалі тільки 4 (1 – на Євро-2016 та 3 – у відборі на ЧС-2018). У 2018 році вінгер Ман Сіті провів 2 матчі у складі Бундестіму – 66 хвилин проти Австрії та 60 хвилин проти Бразилії.

ЧС-2018: Німеччина оголосила заявку з грандіозною несподіванкою

Про результативні дії говорити не доводиться – Сане ще жодного разу не забивав за головну команду Німеччини, віддавши лиш 1 асист.

У відборі до Мундіалю Сане повністю відіграв лише матч проти Азербайджану. У поєдинку проти Північної Ірландії Сане вийшов на заміну, відігравши лише 19 хвилин. В іншому матчі з тим же Азербайджаном Сане провів на полі жалюгідних 7 хвилин. Не надто краща ситуація і з товариськими матчами. Проти Іспанії у березні 2018 року Сане взагалі не вийшов на поле. Так само сталось і в матчі проти Франції восени 2017 року. В поєдинку з Англією Сане відіграв 86 хвилин.

З цього можна зробити висновок, що Льов вирішив долю Сане достатньо давно, проте дав хавбеку Манчестер Сіті ще один шанс в останніх товариських матчах. Шанс, який Сане, на думку наставника збірної, не використав.

Цьому є декілька причин. Слід зазначити, що Німеччина Льова не грає так, як Манчестер Сіті Гвардіоли. Наставник Бундестіму практично не використовує класичних вінгерів, а віддає перевагу гравцям, які також можуть діяти у центрі поля (Мюллєр, Ройс, Брандт, Озіл, Дракслер). Дійсно, якщо глянути у заявку Льова – практично всі футболісти можуть закрити як будь-яку позицію атакуючого півзахисника, так і зіграти у нападі. Сане, на думку Льова, подібним чином не зіграє.

Відсутність Сане у заявці на Мундіаль може пояснити ще одна причина. Влітку 2017 року вінгер пропустив Кубок Конфедерацій у зв'язку із операцією на ніс, що було дещо критично оцінено тренерським штабом збірної Німеччини. Крім того, є інформація, що Сане володіє дещо непростим характером та є певною мірою високомірним. Очевидно, що це теж вплинуло на рішення Льова, адже у заявку потрапили неконфліктні Ройс, Брандт та Гюндоган.

ЧС-2018: 10 маловідомих гравців, які можуть "вистрілити" на турнірі

Попри це є відчуття, що Сане все ж міг допомогти Манншафт в матчах Мундіалю – якщо не з перших хвилин, то як мінімум з лави запасних. Але в будь-якому випадку за результат відповідатиме тренер. У випадку здобуття титулу ніхто і не згадає про Сане, а от в разі провалу Льову згадають і Лероя, і відсутність Маріо Гьотце, гол якого приніс Німеччині перемогу на ЧС-2014 у Бразилії.

З іншої сторони, Льов – досвідчений тренер. Саме під його керівництвом Німеччина вперше за 24 роки стала чемпіоном світу, тому тренер однозначно має право приймати рішення щодо складу самостійно. а не під тиском громадськості. Не слід забувати, що Льов був одним із кандидатів на посаду головного тренера мадридського Реала.

Крім того, не варто виключати форс-мажору, за умови якого Сане ще може потрапити у список футболістів збірної. Достатньо згадати, що той же одноклубник Андрія Ярмоленка Марко Ройс пропускав останні 2 великих турніри через травми, які отримував незадовго до їх початку.

Чи правильним було рішення Льова не взяти на ЧС-2018 Лероя Сане – дізнаємося вже незабаром. Перший матч Мундіалю Бундестім проведе 17 червня проти Мексики.