УКР РУС

Чотири зірки Екстракляси, які можуть підсилити Динамо і Шахтар

11 лютого 2019
Автор: Сергій Тищенко

Блогер "Футбол 24" Сергій Тищенко знайшов молодих, перспективних і порівняно дешевих гравців на проблемні позиції наших грандів.

Польща – одна із сусідок України. Культурно та ментально між нашими країнами – багато спільного. Відповідно, футболістам простіше адаптовуватися в обох країнах. Останніми роками існувала тенденція, коли українські гравці шукали щастя у Польщі. Але не варто забувати, що й поляки адаптуються в Україні доволі непогано.

У Металісті багато років відіграв захисник Северин Ганцарчик. У воротах Карпат стояв Мацей Налєпа. Наші гранди – Динамо та Шахтар – теж мають успішний досвід запрошення гравців із Польщі. У "гірників" довго виступав Маріуш Лєвандовскі. У Києві польські традиції – набагато більші. Не так давно Лукаш Теодорчик подавав великі сподівання, зараз в основі грає захисник Томаш Кендзьора. Не варто забувати, що угорець Тамаш Кадар прийшов у Динамо з познанського Леха.

"Мені зашивали голову, а я слухав співи фанатів". Мацей Налєпа – про казино, Помаранчеву революцію і Porsche Димінського

Зараз у Динамо та Шахтарі є ряд проблемних позицій. Про це говорять давно та відверто. Думаю, що у Польщі наші гранди можуть пошукати трансферного щастя. Польські клуби не чіпляються за гравців. При хорошій пропозиції – продають футболіста. Причому, суми – не такі вже й великі за європейськими мірками.

Спробуємо визначити декількох гравців, які могли б зацікавити Динамо чи Шахтар. Звичайно, що мова, насамперед, йтиме про проблемні позиції обох клубів. Вважаю, що для обох команд це позиція у центрі оборони (Динамо потрібен правий центральний захисник, а Шахтарю – навпаки, лівоногий). Крім того, "гірникам" варто задуматися над посиленням воротарської позиції, враховуючи вік Пятова, а також позиції правого захисника і, можливо, ще одного гравця в середину поля. Киянам, окрім центрального захисника, варто думати про форварда.

Потрібно розуміти, що у Польщі майже неможливо знайти гравця у розквіті футбольних сил. Причина – всі таланти їдуть у молодому віці. Залишаються менш талановиті. Тому увага – до молоді.

1. Радослав Маєцкі

Голкіпер, 19 років, Легія (Варшава).

Контракт до літа 2023 року.

Вартість за версією Transfermarkt: 2,5 мільйони євро

Звичайно, що Андрій Пятов продовжує демонструвати доволі високий рівень гри – як за клуб, так і за збірну. Помилки бувають у всіх. Але вік починає брати своє, тож краще готувати сани влітку. Цьогоріч Андрію виповниться вже 35. Шахтарю варто задуматися над заміною свого голкіпера, щоб це не стало несподіванкою (у Динамо, напевно, також не чекали, що Шовковський завершить саме так).

Микита Шевченко не зміг зарекомендувати себе перед Паулу Фонсекою. Хоча здавалося, що після Зорі він має всі шанси поборотися за пост №1 у Шахтарі. Олег Кудрик надійною грою не вирізняється навіть на рівні "дубля". Анатолій Трубін – ще дуже юний. Олексій Шевченко – дублер, а не воротар, на якого можна сподіватися у якості першого номера.

Маєцкі тільки починає свій шлях у дорослому футболі. У цьому сезоні він став основним голкіпером найкращої команди Польщі останніх років. Зручно склалася ситуація, при якій інші кіпери Легії розчарували, або не могли грати, тож свій шанс отримав зовсім юний воротар. У семи матчах він пропустив тільки 4 голи. При тому, що у шести матчах залишив свої ворота сухими.

Поки Радославу не вистачає досвіду. Але відчувається великий потенціал. До того ж, усі ми прекрасно знаємо, які сильні традиції підготовки воротарів має Польща. У збірній з цим ніколи не було проблем. Навпаки, проблема полягала в тому, що потрібно було обирати. Важливо, що у Радослава формується психологія переможця. Легія ставить перед собою мету перемагати у чемпіонаті завжди, як, власне, і Шахтар.

Психологічно Маєцкі виглядає добре. Попри вік, грає впевнено. Має хорошу реакцію, стрибучість. Вважаю, що Радослава частково можна порівняти із нашим Андрієм Луніним.

2. Матеуш Ветеска

Центральний захисник, 22 роки, Легія (Варшава)

Контракт до 2023 року

Вартість за версією Transfermarkt: 1,5 мільйони євро

Ветеска – молодий, талановитий центральний захисник. За стилем нагадує нашого Микиту Бурду. Дуже гарно почувається у фізичній боротьбі, має прекрасні дані для захисника. Мені у ньому найбільше подобається те, що у плані психології він доволі стійкий. Може страхувати партнерів, йде на випередження у середині поля, намагається читати гру.

Серйозною чеснотою Ветески є його вміння починати атаки, і цим нагадує Ярослава Ракицького. Багато чого ще не вдається, адже Матеуш має за плечима недостатньо досвіду, а на такій відповідальній позиції без нього зовсім ніяк.

Більшою мірою Ветеска міг би зацікавити Динамо. Наразі у першій команді киян тільки один Бурда – із правоногих центральних захисників. А от у Шахтарі є багато захисників на цю позицію. Тим паче, вони взяли Бондаренка. "Гірникам" би лівого центрального захисника знайти. Але не все так просто і для "динамівців". Підростає Денис Попов – його талант не можна загубити.

3. Роберт Гумний

Правий захисник, 20 років, Лех (Познань)

Контракт до літа 2021 року

Вартість за версією Transfermarkt: 4 мільйони євро

Наступник Томаша Кендзьори. Після того, як Томек переїхав до України, Лех почав довіряти своєму молодому вихованцеві. За ці півтора сезони Гумний виріс в основного та провідного гравця Леха.

На мою думку, Роберт ідеально підходить для системи Шахтаря. За стилем він нагадує Даріо Срну. Гумний вміє прекрасно підключатися до атак, має гарну швидкість та здатність виконати флангову передачу. При тому, він і на оборону працює доволі справно.

Ще наприкінці минулої осені Паулу Фонсека казав, що хотів би посилити позицію правого оборонця. Наразі "гірники" її послабили, відпустивши Данченка в оренду до Росії. Залишається тільки Богдан Бутко, проводяться експерименти із Болбатом.

Запросити Роберта буде не так просто. Вже зараз він входить до переліку найкращих молодих гравців Східної Європи. На цього таланта поклав око ряд європейських команд. Наприклад, Борусія із Гладбаха вже активно цікавилася Гумним, але не захотіла сплачувати 5-6 мільйонів євро. Вважаю, що ця сума – не така вже й велика для "гірників".

4. Вамара Саного

Форвард, 23 роки, Заглембе (Сосновєц), контракт належить Легії (Варшава)

Контракт до літа 2021 року

Вартість за версією Transfermarkt: 500 тисяч євро

Динамо продовжує потребувати нападника. Одного Франа Соля явно замало. На жаль, Артем Бєсєдін знову поза грою. Юний Влад Супряга – травмований. На зборах проявив себе Назарій Русин – він може отримати шанс. Але завдання пошуку форварда, здатного самотужки створювати моменти, а не залежати від півзахисту, ніхто не скасовував.

У Заглембе проявляє себе форвард Саного. У нього французький паспорт та івуарійське походження. У цьому сезоні він забив вже 8 голів. Його чесноти: доволі швидкий, може обігрувати суперника один в один, має прекрасне гольове чуття. Постійно перебуває на останній лінії, шукає свій шанс, чекає на помилку захисників. Такий собі хижак, який має дуже сильний інстинкт голу.

Враховуючи ситуацію у Динамо, можна спробувати орендувати цього гравця. А далі вже подивитись, наскільки він зуміє проявити себе в Україні. Певні футбольні чесноти у нього є, але визначити серйозність перспектив – вкрай важко.

Ідеальний форвард для Динамо: хто такий Сорі Каба і чим він може допомогти Хацкевичу