УКР РУС

Чотири суперники для збірної України

15 жовтня 2013 Читать на русском

Робимо спробу передбачити найближче майбутнє команди Фоменка, а також вибрати їй найоптимальнішого конкурента в боротьбі за Бразилію-2014.

Безнадійні оптимісти перед останнім туром відбору до ЧС-2014 наполегливо вірять в те, що поляки таки зуміють відібрати очки у господарів "Вемблі" і в цей спосіб допоможуть своїм братам-слов'янам у "жовто-синіх" футболках, які скривдили їх кількома днями раніше. Але таких вболівальників досить мало. Значно більше - реалістів, які вже зараз психологічно готові до матчів збірної України у плей-офф. Хто ж може стати нашим суперником? Кого варто остерігатися, а з ким було б непогано зійтися волею жереба? Запитання такого калібру вже кілька днів турбують нас із вами. Спробуємо розібратися.

Вже зараз відомі дві збірні, які гарантовано проходитимуть крізь сито стикових матчів - це Хорватія та Швеція. З величезною долею ймовірності туди ж потраплять Франція і Португалія. У групі D сьогодні розгорнеться шалена боротьба за плей-офф між румунами і турками, в яких однакова кількість очок. Фаворитом тут є співвітчизники Луческу, адже вони приймають Естонію, тоді як османам належить перемагати майже бездоганних голландців. Теоретично на друге місце може застрибнути навіть Угорщина. Мадяри приймають Андорру. Але для їх успіху потрібно, щоб румуни і турки синхронно програли, а це майже нереально. Відтак, доцільно припустити, що з цієї групи в "стики" вийдуть нащадки графа Дракули.

У групі Е сенсаційним ісландцям необхідно перемагати Норвегію, щоб не залежати від результату поєдинку Швейцарія - Словенія. Якщо ж острів'яни поступляться,  а словенці бодай унічию зіграють, на Мундіаль поїдуть саме балканці. І все ж ваш автор до кінця віритиме в ісландську казку. Врешті, у групі G вирішуватиметься доля не лише другої, а й першої сходинки. Греки чи боснійці? У команди Джеко перевага над еллінами і в особистих зустрічах, і в різниці м'ячів. Сьогодні вона грає в Литві, а греки тим часом прийматимуть прохідний Ліхтенштейн. Якщо переможуть обидва конкуренти - у стикові жорна потрапить Греція.

Отож, Хорватія, Швеція, Франція, Португалія, Румунія, Ісландія, Греція і Україна. Далі за традицією вісім команд будуть розбиті на два кошики у відповідності до рейтингу ФІФА. Жовтневе оновлення таблиці про ранги заплановане на післязавтра, проте навряд чи воно кардинально відрізнятиметься від вересневого варіанту. Відтак, маємо такі квартети...

Сіяні

Хорватія - 10 місце рейтингу

Португалія - 11

Греція - 12

Швеція - 22

Несіяні

Франція - 25

Україна - 26

Румунія - 31

Ісландія - 54

Варіант "відмінний" - Швеція

Ми грали зі скандинавами на Євро-2012 і перемогли. Обігрували ми шведів і в товариському матчі, щоправда, в серії пенальті. Відтак, статистика стосунків у збірної України позитивна, тож це перший плюс. Швеція - команда Златана Ібрагімовича, що не може не лякати. Проте з форвардом подібного класу - Робертом Лєвандовскі, наші центральні оборонці нещодавно блискуче впоралися. А зважаючи на те, що Ібра - доволі імпульсивний і нестриманий футболіст, ніколи не знаєш напевно: а чи не підведе він свою команду.

У відборі на Мундіаль-2014 шведи не мали практично жодного шансу в боротьбі з могутнім Бундестімом, хоча й зіграли з німцями у феєричну нічию 4:4. Поразка від австрійців, бліда нічия на власному полі з ірландцями, важкі перемоги над простими Фарерами - це все ілюстрація того, що з командою Еріка Хамрена можна грати на перемогу.

Варіант "добрий" - Греція

З еллінами у збірної України дуже непрості стосунки. Вони вибили "синьо-жовтих" з боротьби за путівку на Євро-2004, де згодом стали чемпіонами. Ми блискавично відповіли команді Отто Рехагеля, заблокувавши їм шлях на ЧС-2006. І все ж останнє слово було за греками - осінній плей-офф у Донецьку і сльози Андрія Шевченка. Таке не забувається.

Тож нащадки Гомера - суперник не найкращий. Вже не перше десятиліття основною чеснотою Греції є залізобетонна оборона - лише чотири пропущені голи в цьому відборі, причому три з них в одному матчі з Боснією. У центрі поля виділяється капітан і справжній вожак, чемпіон Європи Костас Кацураніс. А попереду, в атаці, до будь-якого навісу спроможний дотягнутися двометровий Самарас. Якщо ж розігрується хитромудра комбінація низом, прошмигнути крізь найміцнішу оборону здатний Дімітріс Салпінгідіс. Основна ж сила сучасної збірної Греції - її тренер. Португалець Фернанду Сантуш вже багато років працює в грецькому футболі, відтак, знає його зсередини. Зокрема, свого часу він тренував нашого Олега Венглинського в афінському АЕКу.

Варіант "задовільний" - Хорватія

Команда Даріо Срни і Огнена Вукоєвіча провела цей відбір у своєму стилі - не надто феєрично, проте "шашкові" стабільно набирали очки і сенсаційної невдачі зазнали лише одного разу, коли програли на своєму полі збірній Шотландії. Чому ж тоді хорвати грають у плей-офф? Халепа балканців полягає в тому, що у групу А потрапила неймовірна Бельгія із чи не найталановитішим поколінням за всю свою історію. Тягатися з Лукаку і Ко не зуміли навіть підопічні Ігоря Штімаца.

Хорватія - небажаний суперник для України. По-перше, ми вже неодноразово грали проти "шашкових" і легко не було ніколи. По-друге, чимало хорватських виконавців чудово знайомі з українським футболом, можливостями наших провідних гравців тощо. Зрештою, балканці грають "серцем", до того ж не цураються брудних прийомів і симуляцій. Навіть ворогу не побажаєш такого суперника.

Варіант "незадовільний" - Португалія

Команда, в якій чи не кожен гравець перебуває на слуху в Європі, - це найбільша халепа, яку може підсунути нам жереб. Роналду, Нані, Моутінью, Пепе, Коентрау, Данні... Футбол у виконанні цього колективу можна дивитися вічно. Недарма португальців здавна величають "європейськими бразильцями". Щоправда, у відборі до Мундіалю з командою Бенту коїлося щось незрозуміле - поразка в Москві, чотири (!!!) втрачені очки в двох матчах з Ізраїлем. Майже катастрофа.

Однак це лише повинно розлютити гравців топ-класу, без яких уявити собі найпрестижніші планетарні форуми просто нереально. На плей-офф Португалія вийде максимально зібраною. До того ж, цілком імовірно, що піренейцям допомагатимуть судді. Все-таки Мундіаль із Кріштіану Роналду і Мундіаль без нього - дві величезні різниці. Ми вже чимало натерпілися від ФІФА, нехай омине нас чаша ця.

Олег Бабій, Футбол 24      

Twitter автора - @Gullit_87