УКР РУС

"Чорноморець": романси одеських фінансів

21 листопада 2014 Читать на русском

В житті одеського "Чорноморця" настали нелегкі часи. Ще недавно ця успішна самобутня команда під пильним керівництвом прекрасного спеціаліста Романа Григорчука не тільки впевнено крокувала в зоні єврокубків, випивши не один літр крові в українських грандів, а й достойно представляла країну в Лізі Європи.

Все тече, все міняється: про фінансові негаразди "моряків", які здатні поставити під питання не тільки місце в Прем’єр-лізі, але й подальше існування клубу, зараз не говорить тільки лінивий. Зіставивши всі факти докупи, спробуємо розібратися, що відбувається у стані дворазового володаря Кубка України і яких наслідків слід остерігатися.

Акцент #1. Ретроспектива

Проблеми "Чорноморця" нагадують снігову кулю, яка вже довго котиться з гори, встигнувши набрати величезну швидкість: президент клубу Леонід Клімов переживає непрості часи, наявні величезні проблеми в "Імексбанку", який виступає головним спонсором "моряків", внаслідок чого постійно зростає заборгованість перед футболістами і працівниками, відповідно – посилюються претензії й незадоволення керівництвом клубу. Існує інформація, що команді заборгували ще й преміальні за виступи в ЛЄ. Додайте до цього борг за будівництво стадіону, політичний компонент (Клімов – закоренілий "регіонал", про це нижче) – і ви отримаєте сумну картину в синьо-чорних тонах.

Незадоволення серед одеського вболівальницького люду назрівало давно. Ми чудово пам’ятаємо зимову втечу ключових легіонерів плюс втрату форварда Антонова, внаслідок чого підопічні Григорчука суттєво загальмували переможну ходу й втратили "контрольовану безшабашність". Хто винен, що цих гравців не зуміли втримати? Тільки керівництво. Не захотіли, не змогли, не знайшли потрібних слів, не натиснули, не тицьнули пальцем у діючий контракт – варіантів вирішення було маса. Чомусь "Шахтар", потрапивши у подібну халепу, зумів знайти вихід. Бо захотів.

В негараздах "Імексбанку", який належить Клімову, багато хто бачить пояснення всіх бід "Чорноморця". Погортав форуми і наштовхнувся на багато критичний стріл: один вболівальник жаліється, що його жінка-медпрацівник вже не перший місяць має проблеми з отриманням заробітної платні у терміналі вищезгаданого банку; обслуговування підприємства іншого одесита переводять з "Імекса" на "Ощадбанк" через ненадійність першого; треті просто підтверджують сильний відтік клієнтів й загальну недовіру. Таких історій безліч.   

Гендиректор "Чорноморця" Сергій Керницький підтвердив інформацію про те, що головний спонсор клубу має суттєві труднощі. Водночас він зазначив, що робиться все можливе задля вирішення проблеми по виплаті більше ніж трьохмісячних заборгованостей. За його словами, доля "Імексбанку" зараз залежить від дій НБУ. І ще одне: при укладанні договорів з гравцями сума оплати праці згідно звичній практиці була вказана в доларах. Стрибнув курс – і ось вже борги в гривневому еквіваленті підросли немов на дріжджах. Контракти ж там не по 5 тисяч грн./міс…   

Якщо повірити в те, що "Імексбанк" - єдине джерело фінансування клубу, тоді не дивно, що зараз в "Чорноморці" переживають скрутні часи. І хто б насправді не підкидував їм на життя, факт: грошей немає. Ось і вийшло, що фінансові проблеми вилилися у багатоступінчату економію. Зменшили зарплатну відомість, попрощавшись з високооплачуваними виконавцями – раз. Замість звичних чартерів на виїзні матчі команда на початках добиралася автобусом (серпень), а з жовтня стала їздити поїздами – два. Перестали платити тим, хто лишився - три. "Все тече, все міняється". Покажіть, кому нині легко…

В Одесі бояться одного: повного припинення фінансування і розпуску команди, все інше можна пережити. Як влучно підмітив вболівальник "Чорноморця" зі стажем: "Для нитиків настав час щастя і простору".

Акцент #2. Л.М.К.

Леонід Михайлович, якого вболівальники одеського клубу давно вже зустрічають на стадіоні гулом і свистом, має за собою великий політико-бізнесовий шлейф. Член Політради Партії регіонів, голова Одеської обласної організації ПР з 2005-го, з 2010 по 2014 рр. - позаштатний радник Януковича. При цьому, Клімов - єдиний з регіоналів, який голосував за відміну закону про офіційний статус російської мови й інших мов нацменшин. З від’їздом "Баті" фактично перейшов в опозицію, входив в депутатську групу "Економічний розвиток", яку очолював Анатолій Кінах. Як стверджують жителі Південної Пальміри, Клімов тримає пів-Одеси і його апетити дедалі зростають.

Справи Леоніда Михайловича Клімова, який входить до топ-100 найбагатших українців за версією Форбс (станом на 14 листопада 2014 року його статки становлять $ 122 млн.), потроху налагоджуються: після революційних подій, коли міліонер мусив значно затягнути ремінь, він виграв осінні парламентські вибори і пройшов до Верховної Ради по одномандатному виборчому округу з центром у Котовську Одеської обл. Цей факт вболівальників "синьо-чорних" наводить на позитив й вселяє надію на те, що клуб не збанкрутує.
А як раптом справи підуть погано – для початку можна продати свій шикарний годинник Ulysse Nardin (корпус зроблений з рожевого 18-каратного золота, ремінець – шкіра алігатора з золотою вставкою) вартістю близько 100 тисяч доларів. Якщо встигнути зробити це за нинішнім шаленим курсом – мінімум півтора мільйони в кармані. Тобто на руці.
"Чорноморцю" за часів Клімова не звикати до фінансових проблем і пониження у класі. Який вихід з ситуації знайдуть цього разу?
 
Акцент #3. Григорчук

В пресі вже давно обговорюється інформація про те, що керівництво одеситів розглядає варіант можливого прощання з Романом Григорчуком. Джерела посилаються на чутки, які "то вщухають, то посилюються". Згадавши, скільки разів перспективного й амбітного Григорчука сватали в інші клуби ("Динамо", "Металіст", потім "Шахтар" etc.), до подібних новин слід підходити вкрай обережно. Хоча за наявності фінансової кризи в клубі, яка безсумнівно позначиться на зимовій трансферній політиці й, відповідно – боєздатності команди, вірогідність відставки за власним бажанням не здається такою вже надуманою. Плюне на все, піде з чистою совістю – і буде правий. Таких тренерів, здатних працювати на довгострокову перспективу з майже гарантованим позитивним підсумковим результатом, на теренах нашої держави ще варто ретельно пошукати. Вони – товар унікальний. То що йому ловити там, де давно вже не клює?

…Перемігши в останньому турі полтавську "Ворсклу", Роман Григорчук на післяматчевій прес-конференції зробив акцент на тому, що йому ще ніколи не доводилося стикатися з такою важкою фінансовою ситуацією. Але незважаючи на все його хлопці виходять на поле і б’ються – ще один плюс на користь тренера.  

Роман Григорчук:

"Постійні затримки, яким я не бачу кінця… Вже навіть не знаю, вирішаться ці проблеми чи ні".   

Як Григорчук не намагався би в нинішніх складних умовах витиснути з футболістів всі соки задля досягнення бодай якогось результату, цей процес має стелю – від гравця більше його фізмаксимуму не отримаєш. Треба посилюватися, але де взяти гроші? Зачароване коло.

Що буде з "Чорноморцем" у разі втрати Григорчука? Боюся думати. Моментальний відкат на кілька позицій назад, ігрова криза, яка може суттєво затягнутися, втрата ключових футболістів – словом, нічого хорошого. Механізм без однієї з головних деталей зіб’ється і неодмінно розвалиться, якщо не знайти достойну заміну.  

Хто виграє в цій ситуації? Тільки Григорчук. Тренер отримає новий виклик, іншу команду, яку почне будувати "під себе". Він – ідеальний кандидат для серйозного довготривалого проекту. Чудовий тактик і мотиватор, справжній професіонал, фанат своєї справи, тренер з європейським мисленням і відповідно поставленою клубною роботою. У спілкуванні  - приємнішою людини годі й шукати. Поганого про Григорчука чути поки не доводилося. Можливо, цього разу йому пощастить, і амбіції Романа Йосиповича співпадуть з можливостями і наявними ресурсами потенційного майбутнього місця працевлаштування?

Поживемо – побачимо. Наразі Григорчук залишається головним тренером "Чорноморця", і бодай вже цей факт всиляє надію.

Акцент #4. Майбутнє

Для  "Чорноморця" ще нічого не втрачено. Помиляються ті, хто пророкує одеситам долю "Кривбасу": мовляв, в Кривому Розі теж все почалося з фінансових проблем, там так само довго сподівалися на позитивне вирішення проблем, граючи на чистому ентузіазмі. В хід йшов залізобетонний (і пустопорожній по суті) аргумент: "Як в такому місті без команди Прем’єр-ліги? Це нереально!".

Неповторний клуб змушений пережити нелегкі часи, які якраз відображають всю скруту нинішньої ситуації у вітчизняному футболі. Можна зрозуміти гравців, які висувають ультиматуми керівництву, пригрозивши бойкотувати матчі УПЛ (до речі, поєдинок перенесеного на 7 грудня 10-го туру одеситам доведеться зіграти з "Карпатами", яким технічна перемога аж ніяк не завадить). Блефують? Може й ні, але до таких кардинальних кроків, впевнений, справа не дійде. Кирило Ковальчук зазначав, що гравці "готові потерпіти з надією на кращі часи". Нажаль, терпіння безкінечним не буває – вибухнути може в будь-який момент.  

Немає диму без вогню. Але кричати "караул!" рано: варто як мінімум дочекатися зимової перерви. І вже тоді відповідь на питання "Що буде з "Чорноморцем"?" випливе на поверхню. Хочеться вірити, що в цій драмі настане щасливий кінець.     

Роман Клименко