УКР РУС

Чорноморець: прогрес Хобленка, прощання з рятівником Дулубом і перебудова. Підсумки осені-2017

28 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи одеського Чорноморця в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

У минулому сезоні Чорноморець зупинився за крок від єврокубків, але виходу на новий рівень, або бодай повторного потрапляння у верхню шістку одеситам не прогнозували. Новий футбольний рік обіцяв бути складним, таким він з перших турів і виявився.

Чорноморець проведе збори в Туреччині

Через жахливий старт "моряки" зустрічали осінь на дні турнірної таблиці, тому єдиним насущним завданням стало збереження прописки. Над цим команда попрацювала непогано, і перед зимовою перервою ситуація виглядає вже не настільки катастрофічно: у турнірній таблиці позаду залишилися Сталь і Карпати, а від рятівної 9 сходинки Чорноморець відділяє лише один пункт.

Оцінка літніх трансферів

Трансферну кампанію потрібно розділити на дві частини: прихід досвідчених українців під час тренерства Олександра Бабича та приплив іноземців з подачі Олега Дулуба.

Співпраця з Рахмановим, Баланом та Новотрясовим виявилася недовготривалою – провівши по кілька матчів, вони покинули команду. Не можна назвати вдалим запрошення Каверіна та Яворського, після зміни тренерського штабу зайвим став тільки-но запрошений Бобко.

Чорноморець спробував двічі увійти в одну річку не лише з Іваном – в Одесу повернулися й інші колишні "моряки". І якщо Антонов не заграв, то Зубейко, Політило та Васін стали лідерами команди. Однозначним плюсом виявився прихід хорвата Жуніча.

Олег Дулуб привів трьох франкомовних гренадерів Н'Діайє, Бамбу і Вага, які зіграли по 8-10 матчів і принесли колективу користь. Дуже пристойно засвітився в українському футболі співвітчизник коуча воротар Гутор, а Павло Оріховський виконував роль запасного.

Головні події – призначення/звільнення Олега Дулуба

Білоруський спеціаліст очолив Чорноморець, коли команда з одним очком в 7 матчах була на останньому місці в турнірній таблиці. Він навів порядок в обороні, поставив якісний захисний футбол, вибудував малюнок гри. Внаслідок цього покращилися результати, прийшли перемоги, а провальні матчі майже зникли.

А найголовніше – одеський колектив вже не виглядав приреченим, в нього з'явилися сильні сторони, стало зрозуміло, за рахунок чого він може добиватися результату. Нехай через специфіку побудованого Олегом Дулубом ігрового стилю матчі проти сусідів по турнірній таблиці ставали вбивчо нудними, але скарбниця очок по зернинці збагачувалася. Ну а проти технічніших опонентів Чорноморець почував себе взагалі надкомфортно. "Повністю закриті" Динамо, Шахтар і Олімпік – яскраве тому підтвердження.

Щоправда, Олегу Анатолійовичу з великим ентузіазмом постійно вставляли палки в колеса. За інформацією різноманітних ЗМІ, йому намагалися нав'язувати гравців в основний склад, без його згоди звільнили Олександра Грановського, не виплатили підопічним обіцяні преміальні за перемогу над Динамо.

52-річний наставник не хотів працювати в таких умовах і неодноразово грозився керівництву своїм відходом. Але розірвати контракт виявилося не так легко – клуб погодився на це тільки за тієї умови, що Дулуб поверне всі зароблені в Одесі гроші. Цю співпрацю важко оцінити однозначно, але безглуздо заперечувати, що в критичний момент білорус врятував Чорноморець. Врятував, однак "своїм" так і не став. Така ситуація ще раз довела, що українським клубам потрібні більш покірні та інертні тренери. А це сумно.

Найкращий матч: Чорноморець – Динамо – 2:1

Поєдинок з Динамо – найяскравіша реклама роботи Олега Дулуба на берегах Чорного моря. Організована і компактна гра в обороні, мінімум вільних зон для суперника, гострі уколи на контратаках. Чорноморець дуже грамотно протиставив сильнішому супернику свій футбол і використав свої козирі.

Чорноморець – Динамо – 2:1 – Відео голів та огляд матчу

Не менше позитивних характеристик заслуговує нульова нічия з Шахтарем, де, попри солідну перевагу "гірників", ніяк не можна було сказати, що хтось когось "возив". Чорноморець методично відстоював той результат, на який відразу робилася ставка.

Найкращий гравець – Олексій Хобленко

Молодий форвард забив більш ніж половину всіх голів команди в чемпіонаті – 8 з 15. У цьому сезоні Хобленко в ігровому плані помітно змужнів, віднайшов впевненість, почав діяти на чужій половині поля як справжній хижак. Він мав небагато кількісної підтримки від партнерів (на атаку в Чорноморці повноцінно працював лише Васін, ну і Ковалець з Політилом в міру допомагали), але намагався весь час перебувати в грі, вступати у боротьбу.

InStat запевняє: Хобленко став лідером осінньої частини УПЛ за кількістю єдинобортсв – 564. У рейтингу він випередив найближчого конкурента на 100 пунктів! Окрім цього, за єдиноборствами в атаці відрив від переслідувачів ще солідніший – 500 проти 380 у Коломойця, який займає другу сходинку.

Зі статистичних показників зрозуміло, що бажання та старання Олексію не займати, йому під силу вийти на новий рівень. Вже з'являються чутки, що Динамо хоче повернути назад втрачений талант, а на гравця полюють представники інших чемпіонатів.

Найбільше розчарування – низька ефективність стандартів

В складі одеської команди на полі переважно було достатньо високих масивних футболістів (тріо темношкірих легіонерів, центрбеки Жуніч і Мартиненко), також вистачало людей, які непогано вміють подати (Васін, Політило). Однак використати на стандартах свій потенціал на повну "морякам" не вдалося – тільки 4 голи.

Чорноморець має найгірший показник у чемпіонаті за кількістю атак та ударів по воротах. В таких умовах вміле використання стандартних положень неабияк стало б у пригоді.

Оптимальний склад: Гутор – Ваг, Мартиненко, Жуніч – Зубейко, Н'Діайє, Політило, Люлька – Ковалець, Васін – Хобленко.

Цілі на зимове трансферне вікно

Чорноморець вирішив попрощатися з головним тренером і зі значною частиною основних футболістів. На двері вказали Кирилу Ковальцю, Денису Васіну, Сергію Політилу та Фуссені Бамбі. Вже покинув команду Алассан Н'Діайє, є сумніви, що залишаться Мамаду Ваг і Олександр Гутор.

А це футболісти, які восени витягнули Чорноморець з дна. Наразі невідомо, що буде далі, який футбол ставитиме команді новий наставник Костянтин Фролов, які виконавці йому знадобляться. Кожна лінія потребує нових імен та підсилення.

Завдання на весну

Сумнівно, що новий тренерський штаб відразу даватиме результат, процес перебудови вимагає зусиль і часу. Найважливіше – випадково не опинитися за цією справою в Першій лізі. На порядку денному – збереження місця в УПЛ.

Зірка: 7 "сухих" матчів Паста, проблеми в атаці та робота на перспективу. Підсумки осені-2017

Динамо: магічний Циганков, виліт з Ліги чемпіонів і відмова їхати в Маріуполь. Підсумки осені-2017