УКР РУС

"Чорноморець". Команда на тверду п'ятірку

10 грудня 2012 Читать на русском

Литовський "Дінабург" став першою командою, яку очолив Роман Григорчук. Трофеїв з ним не вигравав, проте набрався досвіду.

Та й результат, очевидно, показав досить непоганий, адже через п'ять років його запросили в "Веннтспілс", де уродженець Коломиї провів свої кращі (поки що?) тренерські роки - три чемпіонства і два кубки впродовж чотирьох сезонів. Що тут ще додати...

Після цього Григорчук повернувся в Україну. Однак "свою" команду знайшов не відразу. Спочатку він очолював запорізький "Металург", з яким фінішував на 9-й сходинці. Чому клуб і тренер контракт не продовжили, точно невідомо, але керівники запорізької команди напевно зараз шкодують про це, адже результати "Металурга" жалюгідні і за всю осінню частину чемпіонату команда досі не змогла знайти "свою" гру.

тренер

А ось Григорчук свою команду знайшов. 16 листопада 2010 року він підписав контракт з командою Першої ліги "Чорноморець", яку очолює досі. Але очолює вже одного з головних претендентів від України на єврокубки, адже "Чорноморець" в турнірній таблиці перед зимовою перервою розташувався на п'ятій позиції. Та, погодьтеся, коли вище тебе лише "Дніпро", "Металіст", "Динамо" і "Шахтар" - учасники плей-офф єврокубків навесні, таким місцем у турнірній таблиці Григорчук має повне право пишатися. Хоча, звичайно, якщо ти не Гвардіола чи Моурінью, то складова успіху команди не лише в тренерському вмінні.

гроші

У сучасному футболі, як не крути, а без бюджету команди не побудуєш. У "Чорноморці" ж ситуація з цим певною мірою унікальна. Коли в березні Forbes оцінював вартість українських клубів, то команда з Південної Пальміри розташувалась в цьому списку на 5-й позиції - якщо хтось захоче придбати "Чорноморець", то йому доведеться заплатити 41 мільйон доларів. І унікальність в тому, що незважаючи на таку ціну, в одеситів чи не найскромніший бюджет серед усіх команд Прем'єр-ліги - 5 мільйонів. Отже, розпоряджатися грошима в "Чорноморці" вміють вдало.

гравці

Та й на трансферному ринку представники команди також діють дуже вдало. Чого варті придбання Бурдужана і рік потому Матоса, які зараз є одними з ключових виконавців. Гравців "Чорноморець" просто так не купує. Ось і кращий бомбардир (5 голів) осінньої частини чемпіонату Еліс Бакай спочатку півроку пограв як орендований, і лише після цього в Одесі вирішили - треба брати, що і зробили в червні. Другими в списку бомбардирів команди йдуть вже згадані Матос і Бурдужан, а також Діденко (що дивує, адже в минулому сезоні він відзначився лише двічі) - по три м'ячі.

Хоча про "Чорноморець" насамперед потрібно говорити, як про КОМАНДУ, а не окремих її виконавців. Команду, яка не відзначається надрезультативністю, але й пропускає не багато - за 18 турів 21 забитий гол і 19 пропущених. Ось тільки з 19-ти левова частка від гравців "шахтаря" - п'ять.

серія

Взагалі ж, видовищні матчі - це не не козир команди Григорчука. Перш за все її козир - максимальна зосередженість впродовж усіх 90 хвилин і саме це (разом з технікою Матоса, Бурбужана, Бакая та інших) і є складовою успіху команди, яка пішла на зимову перерву на мажорній ноті - перемігши "Волинь" на виїзді зі рахунком 2:0. Цей матч став вже восьмим безпрограшним для одеситів і в цих восьми матчах вони лише одного разу втратили очки - зігравши в Ужгороді внічию з "Говерлою".

вболівальники

Та й взагалі у "моряків" схоже відсутні такі поняття, як фактор "свого" ​​і "чужого" ​​поля. А ось у вболівальників... Фани "Чорноморця" у підтримці своєї команди у виїзних матчах з 16-ти прихильників команд УПЛ... на 16-му місці. Зате вдома ситуація кардинально протилежна - на поєдинок Кубка України з донецьким "Металургом" "Чорноморець" прийшли підтримати 16058 уболівальників, встановивши... антирекорд відвідуваності.

В цілому ж на поєдинках УПЛ на стадіоні "Чорноморець" середня відвідуваність - майже 21,995. Більше ходять лише на "Шахтар", "Металіст" і "Динамо". Але якщо враховувати підтримку команди в гостях, то чи не тому не ходять, що команда перемагає? Але не будемо загадувати.

всупереч прогнозам

До речі, у Кубку "Чорноморець" дійшов до 1/4 фіналу, де зустрінеться з київським "Арсеналом". Суперник загалом прохідний, та й узагалі - чому б і на перемогу в цьому турнірі не замахнутися? До речі, "Арсенал" і донецький "Металург" перед чемпіонатом вважалися основними претендентами на п'яту сходинку, але, схоже, вона залишиться за командою з "перлини біля моря" і після завершення чемпіонату.

на перерві

Після 8-го січня на "Чорноморець" чекають три збори в Туреччині, а вже десь на цьому тижні відбудеться збір тренерського штабу, де обговорять питання комплектації команди, яка і без цього дає результат. Якщо ж "Чорноморець" таки поповниться кількома виконавцями, то, повірте, це капіталовкладення стане вигідним. В Одесі грошей на вітер не кидають.

засудили

Але незважаючи на це все, здавалося б, "Чорноморцю" поки занадто рано кидати виклик четвірці лідерів. Однак... У матчі 9-го туру бригада арбітрів на чолі з Олександром Івановим не зарахувала чистий гол одеситів і помилково не призначила пенальті у ворота господарів, тому в підсумку дніпряни святкували мінімальну перемогу.

Якби не ця гра, то відставання від "Дніпра", "Динамо" або "Металіста" було б значно меншим. Зокрема від харків'ян "моряки" тоді б відставали на три пункти, а від підопічних Хуанде Рамоса на чотири.

Але все ж до рівня цієї четвірки підопічні Григорчука поки "не дотягують". Зате демонструють гру трохи кращу, ніж всі інші клуби УПЛ. Словом, команда на п'ятірку, тобто на п'яту сходинку.

хочеться більшого

Словом, "Чорноморець" за підсумками першого кола довів, що готовий до участі в єврокубках. Це за умови, якщо команда втримає (а може і посилить) нинішній склад, втримає тренера. Чому б тоді не замахнутися і на груповий етап Ліги Європи?

Адже зараз гра "Чорноморця" набагато симпатичніша, ніж навіть була при Альтмані, з яким команда взяла "бронзу" і в 2007 році спробувала свої сили в Кубку УЄФА, де зупинилася в першому кваліфікаційному раунді. Але тоді стати третім було набагато легше і вже з наступного сезону результати "Чорноморця" почали відверто погіршуватися. Зараз же є стабільність, є зосередженість, є зіграність і результат. Але, дивлячись на гру цієї команди, все одно хочеться від неї ще більшого.

Підготував Андрій Думич