УКР РУС

"Чорні зірки" готові осяяти бразильський небосхил. Гана

8 червня 2014 Читать на русском

"Футбол 24" продовжує вас знайомити з учасниками ЧС-2014. Квартет G. Гана.

Збірна Гани аж до початку ХХІ століття вважалася конкурентоспроможною виключно в турнірах “чорного континенту”. За світовими мірками Гана була середнячком, про який європейські збірні дізнавалися тільки у випадку товариських матчів. Але в новому тисячолітті ситуація різко змінилася, і тепер Гана є одним із законодавців африканської футбольної моди, вже втретє поспіль беручи участь у фінальному турнірі світової першості.

У 2010 році збірна Гани залишила дуже приємні враження. Лише через прикру випадковість “чорні зірки” не вийшли в 1/2 фіналу, впустивши шанс стати найуспішнішою африканською збірною на чемпіонатах світу. За чотири роки збірна зміцніла і в Бразилії постарається взяти бажану висоту.

Цікаві факти

- До 1957 року країна грала як збірна Золотого берега.

- Збірна Гани є третьою африканською командою після Камеруну і Сенегалу, що грала у чвертьфіналах чемпіонатів світу.

- “Чорні зірки” є наймолодшою за середнім віком гравців командою на ЧС-2014. Середній командний вік ганців складає 25 років і 8 місяців.

Профіль

Прізвисько - “чорні зірки”

Конфедерація - КАФ (Африканська конфедерація футболу)

Федерація - Футбольна асоціація Гани

Рейтинг ФІФА - 37 (станом на 8 червня 2014)

Головний тренер - Джеймс Квеcі Аппіа

Капітан - Майкл Ессьєн

Найбільша кількість матчів - Річард Кінгсон (90)

Найкращий бомбардир - Асамоа Гьян (42)

Дебютний матч - Золотий берег - Нігерія - 1:0 (Аккра, Золотий берег; 28.05.1950)

Найрезультативніша перемога - Кенія - Гана - 0:13 (Найробі, Кенія 12.12.1965)

Найрозгромніша поразка - Болгарія - Гана - 10:0 (Леон, Мексика; 2.10.1968)

Чемпіонат світу: участі - 2 (вперше ЧС-2006), досягнення - 1/4 фіналу ЧС-2010

Кубок африканських націй: участі - 15 (вперше - 1963), досягнення - чемпіони - 1963, 1965, 1978, 1982

Суперники по групі G: США (16 червня), Німеччина (21 червня), Португалія (26 червня)

Сходження на футбольний небосхил

"Чорні зірки" далеко не завжди були такою вагомою силою у футбольному світі, як зараз. Команда не могла пробитися на Мундіаль навіть в 80-90-ті роки, коли в її складі грав легендарний Абеді Пеле, якого тричі визнавали найкращим футболістом Африки. Дебют на світовій першості прийшовся лише на ЧС-2006.

На чемпіонаті світу в Німеччині ганці створили одну з головних сенсацій. Блискуче вони вийшли з групи, в якій грали Італія, Чехія та США. Але потім "чорним зіркам" на шляху трапилась Бразилія. Програвши з рахунком 0:3 тоді ще чинним чемпіонам світу, підопічні Ратомір Дуйковича з високо піднятою головою вирушили додому. Дебют вдався. Початок тріумфальної ери був покладений: 3-е місце на КАН-2008, золото Кубка Світу (U20) - 2009, 2-е місце КАН-2010.

Але найбільший успіх і в той же час саме серйозне розчарування сталось на фінальному турнірі чемпіонату світу в ПАР. Гані дуже сильно пощастило на груповому етапі. У плей-офф її “за вуха витягла” команда Австралії, яка в останньому турі несподівано обіграла сербів. В 1/8 фіналу колектив Мілована Раєваца в овертаймі здолав США. Гана вийшла в 1/4 фіналу, ставши третьою африканською збірною, яка досягла такого успіху.

Хоча могла стати і абсолютно найкращою, якби не рука Луїса Суареса. Божевільна кінцівка матчу Уругвай - Гана стала справжньою окрасою турніру. Згадаймо той неймовірний відрізок. На 120-й хвилині ігрового часу за рахунку 1:1 Домінік Адійя пробив головою по воротах. На шляху м'яча стала рука Суареса. Асамоа Гьян отримав право вирішити все одним ударом, але з 11-метрової позначки влучив у поперечину. Серія пенальті залишилася за Уругваєм, а Гана відправилась додому за крок до півфіналу.

Легенда збірної

Беззаперечно культовою постаттю ганського, африканського і світового футболу є Абеді “Пеле” Айю.

Абеді Пеле - один з найбільш технічних гравців в історії африканського футболу. Його чудова індивідуальна майстерність дозволяла самотужки змінити хід будь-якого поєдинку. Вже в 18 років цей півзахисник став переможцем Кубка Африки.

Але справжня слава прийшла до нього 10 років потому, коли Абеді Пеле кілька років поспіль визнавався кращим футболістом Африки. У складі марсельського “Олімпіка” він тричі ставав чемпіоном Франції і вигравав Лігу чемпіонів.

Абеді Пеле є третім в рейтингу найкращих футболістів Африки ХХ століття.

До речі, африканський Пеле має двох синів - професійних футболістів, які успішно виступають у збірній та в чемпіонаті Франції - Андре Айю та Джордан Айю.

Шлях до Бразилії

Перед відбірковим турніром до чемпіонату світу Футбольна федерації Гани пішла на ризикований крок, віддавши команду маловідомому місцевому фахівцеві Квесі Аппіа. Блискучі результати, втім, всі сумніви скоро розвіяли. “Чорні зірки” впевнено зайняли 1-е місце в групі з Замбією, Суданом і Лесото, вигравши п'ять матчів з шести із загальною різницею забитих і пропущених м'ячів - 18:3.

Гана стала одним з десяти переможців груп і отримала в суперники збірну Єгипту. Переможець пари якраз і завойовував квиток до Бразилії. Все вирішив перший матч в ганському місті Кумасі. “Чорні зірки” зіграли вище всякої похвали і розгромили титулованих “фараонів” - 6:1. Поєдинок-відповідь вже нічого не значив — 1:2 за єгиптянами.

Плей-офф

Єгипет - Гана - 2:1 (Закі,25; Гедо,83 — Боатенг,88)

Гана - Єгипет - 6:1 (Гьян,4,53; Гомаа,23(АГ); Уоріс,44; Мунтарі,72(П); Атсу,88 — Абутріка,41(П))

Групова стадія

Гана - Замбія - 2:1 (Уоріс,17; Асамоа,60 — Сінкала,71)

Лесото - Гана - 0:2 (Бойє,45; Гьян,82)

Судан - Гана - 1:3 (Ель Тахір,26(П) — Гьян,20,57; Мунтарі,83)

Гана - Судан - 4:0 (Гьян,19; Вакасо,38; Уоріс,80; Агімеянг Баду,83)

Замбія - Гана - 1:0 (Катонго,15)

Гана - Лесото - 7:0 (Мунтарі,15; Д. Адійя,24,49; Дж. Айю,45,89; Атсу,86; Акамінко,91)

Тренер

Наставник збірної Гани - найзагадковіший фахівець, який працюватиме на фінальному турнірі. Всю свою ігрову кар'єру (1983-93) Аппіа провів в одному клубі - “Асанте Котоко”. Протягом п'яти років викликався до національної збірної, а якийсь час навіть був її капітаном.

Самостійно він працював тільки з однією командою - збірною Гани (U23). З нею Квеcі Аппіа в 2011 році виграв Всеафриканські ігри. Додамо, що з 2008 року він значився в тренерському штабі основної збірної Гани. Досвіду, як такого, зовсім не має.

У 2012 році Квесі Аппіа замінив на посту головного тренера національної команди Горана Стевановіча, звільненого після виступу команди на Кубку африканських націй. До цього він був асистентом сербського наставника.

Перед чемпіонатом світу в Бразилії Аппіа заявив, що його підопічні здатні багато на що, і вони готові здійснити чергову сенсацію на Мундіалі. Футболісти налаштовані на вихід з групи. "Головне - це настрій гравців, які знаходяться на хорошому рівні, а вони на сьогоднішній день націлені на перемогу", - заявив сам тренер.

У 2013 році наставник відвідував тренерські курси на базі англійського “Манчестер Сіті”. На цьому все.

Склад

Воротарі: Фату Дауда ("Орландо Пайретс"), Адам Кварасі ("Стремсгодсет"), Стівен Адамс ("Адуана Старз").

Захисники: Самуель Інкум ("Платаніас"), Даніель Опарі ("Стандард"), Харрісон Аффул ("Есперанс"), Джон Бойє ("Ренн"), Джонатан Менса ("Евіан"), Рашид Сумайла ("Мамелоді Сандаунз").

Півзахисники: Майкл Ессьєн ("Мілан"), Саллі Мунтарі ("Мілан"), Мохаммед Рабіу ("Кубань"), Квадво Асамоа ("Ювентус"), Еммануель Агеманг-Баду ("Удінезе"), Африйе Аскуа ("Парма"), Крістіан Амсу ("Вітесс"), Альберт Адома ("Мідлсбро"), Андре Айю ("Марсель"), Мубарак Вакасо ("Рубін").

Нападники: Асамоа Г'ян ("Аль-Айн"), Кевін-Прінс Боатенг ("Шальке-04"), Абдул Уоріс ("Спартак"), Джордан Айю ("Сошо").

Квеcі Аппіа вдається знаходити спільну мову зі своїми зірковими лідерами. Адже це не просто зірки за африканськими мірками. Це гравці, відомі по всьому світу і виступають у провідних європейських клубах: Кевін-Прінс Боатенг ("Шальке"), Квадво Асамоа ("Ювентус"), Майкл Ессьєн ("Мілан"), Андре Айю ("Марсель"), Саллі Мунтарі ("Мілан"). Що не футболіст, то авторитет. Не виключено, що на тренуваннях процесом більше керують вони, а не головний тренер.

У той же час складно чекати від Аппіа якихось тактичних вишуканих побудов. Збірна під його керівництвом грає за схемою 4-4-2. Цікаво, що при такому розташуванні футболістів некомфортно почувається Кевін-Прінс Боатенг. Але про все по порядку. Почнемо, за традицією, з воротарської позиції.

Річард Кінгстон своє відстояв. Знаковий для збірної Гани голкіпер прийняв турецьке громадянство і завершив кар'єру в національній збірній своєї батьківщини. На Мундіалі в Бразилії за пост № 1 поборються Адам Куарасі і Абдул Давуда.

По краях, судячи з усього, зіграють Даніель Опаре і Самуель Інкум. Праворуч зазвичай діяв досвідчений Джон Пейнтсіл, але в лютому цього року його заарештували за напад на свою дружину. Кар'єра захисника у збірній, схоже, завершена. Добре хоч, що є гідні наступники. У центрі Аппіа воліє покладатись на Джона Бойє і Рашида Сумайла. Прямо скажемо, не найзоряніша обійма. Але статистика говорить про те, що це, на секундочку (!), найсильніша оборонна лінія серед усіх команд Африки.

Далі - півзахист. Видних гравців стільки, що місце в основному складі гарантоване тільки одному футболісту - капітану Майклу Ессьєну, який пропускав ЧС-2010 через травму. На правому фланзі можуть зіграти Мубарак Вакасо, Крістіан Атсу і Андре Айю. Зліва рівних немає Квадво Асамоа, але і його головний тренер часом залишає в запасі. Нарешті, на позицію поруч з Ессьєном три претенденти - Саллі Мунтарі, Еммануель Агьєманг Баду і Кевін-Прінс Боатенг.

Останній повернувся до збірної лише тоді, коли була здобута путівка на ЧС-2014. Тепер хитруна Кевіна-Прінса, який не бажав свого часу відволікатися на Лесото і Судан, ставлять в склад куди рідше, ніж раніше. Заважає й те, що при розташуванні 4-4-2 йому доводиться або розташовуватися в опорній зоні, або йти на фланг. Його ж улюблена позиція - плеймейкер. На Мундіаль він, звичайно ж, поїде, але йому в товариських матчах доведеться заново доводити свою профпридатність.

В атаці гравців теж хоч відбавляй. Точно буде в основі Асамоа Гьян, який спокійно собі грає в ОАЕ. Відсутність серйозної практики ніяк не заважає йому справно відрізнятися за збірну. Забивши шість м'ячів у шести матчах відбіркового турніру, він став найкращим бомбардиром команди. Хто зіграє поруч з ним? Так уже повелося, що кожен другий талант Гани - нападник. Претендентів достатньо. Серед них вирізняється і має найбільше шансів Маджид Уоріс.

Зірка

В збірній Гани є достатньо відомих майстрів. Зокрема, можна було написати про Ессьєна, Мунтарі, Асамоа, Айю. Та все ж є гравець, який може завдяки своїм лідерським якостям “витягти” будь-яку гру.

Він міг сміливо грати за збірну Німеччини як його рідний брат, але прийняв рішення виступати саме за Гану, хоча народився в Західному Берліні. Він зізнається, що якби не став футболістом, то став би злочинцем. І, на щастя, він вибрав перший варіант розвитку свого життя. Мова про супер талановитого Кевіна-Прінса Боатенга.

У 2005 році він разом зі своїм братом Жеромом виступав за "Герту", але їхні футбольні дороги розійшлися. Кевін-Прінс поблукав по світу. Йому не вдалося проявити себе ні в "Тоттенхемі", ні в "Боруссії", ні в "Портсмуті". Багато в чому несподівано він опинився в "Мілані" транзитом через "Дженоа". Мало хто вірив, що у Боатенга є майбутнє на "Сан Сіро", але в ті кризові для "Мілана" роки він став одним з лідерів команди. Боатенг, який зазвичай грав ближче до опорної зони, в "Мілані" відзначився хет-триком у ворота "Лечче", з'явившись на полі на заміну, ставши другим гравцем в історії, кому вдавалося подібне.

Слабкими місцем Боатенга завжди була його зайва запальність і агресивність. У 2010 році його проклинав чи не кожен німецький уболівальник за те, що він “зламав” Міхаеля Баллака напередодні чемпіонату світу. Скандал посилився ще й тому, що Гана була суперником Німеччини на груповому етапі. Кевін-Прінс в матчі проти німців вийшов на поле проти свого брата Жерома, а Німеччина виграла зустріч з рахунком 1:0.

У 2013 році Боатенг перебрався в "Шальке 04", і в цьому клубі гра стала будуватися здебільшого навколо Кевіна-Прінса. Він став лідером "кобальтових", і йому вже не треба було грати руйнівника, в Гельзенкірхені від нього чекали і креативу. І, якщо вірити статистиці, Кевін-Прінс Боатенг є кращим гравцем серед топ-чемпіонатів Європи за кількістю вдалих обіграшів 1 в 1. 73,02% його дриблінгу виходить вдалим.

У збірній Гани Боатенг грає величезну роль, і якщо Кевін-Прінс впіймає свою хвилю, то у "чорних зірок" будуть чудові шанси продовжити свою серію виходів з групи на чемпіонатах світу.

Скандал

Після ЧС-2014 в збірній Гани відбулись три скандальні гучні події. Перша — Джонатан Пентсіл не поїде на ЧС-2014 через побутову сварку. Основний захисник збірної вскочив в скандал зі своєю дружиною. Подружжя щось не поділило і у Пентсіла не витримали нерви. В підсумку, футболіста заарештували за напад на свою другу половинку, що й зачинило йому шлях до Бразилії.

Другий скандал пов'язаний з куди біль іменитим персонажем. Головний ньюс-мейкер команди Кевін-Прінс Боатенг вирішив не псувати традицію і відзначитись перед цьогорічним Мундіалем також. Скандальний гравець подумав, що він надто велика зірка, щоб грати за вихід на ЧС з якимись посередніми Замбією, Лесото та Суданом. Він великодушно переклав це завдання на інших збірників, заявивши, що припиняє виступи за національну команду. Але, як тільки його партнери здобули путівки до “країни диких мавп”, то хитрун Боатенг опинився тут-як-тут і набився до списку 23. Невідомо чи отримає Боатенг місце в основі, адже команда нині грає за незручною для нього схемою, але скоріш за все цей хлопець з характером вирве місце в стартовій 11-тці.

А останньою яскравою подією стала заява ганського чаклуна, який запевнив, що нещодавня травма Кріштіану Роналду — це саме його рук справа. Чаклун запевнив, що вже має усі необхідні засоби та інгредієнти для наступного “чорного ритуалу”, який не дозволить зірковому португальцю зіграти проти ганської збірної. Магія чи самореклама чаклуна, але факт залишається фактом — Роналду лишається в лазареті збірної за кілька днів до старту ЧС.

Прогноз

Збірна Гани попала в складну групу, де крім неї зіграють Німеччина, Португалія і США. З німцями все зрозуміло, адже вони одні з головних фаворитів Мундіалю. Португальці грають стабільно. Не відомо поки чи набере форму після ушкодження Роналду, від якого на 90% залежить успіх португальської команди. Залишаються тільки американці. “Чорні зірки” номінально перевершують тільки їх. Тому 3-е місце - найвірогідніший підсумок для команди Гани.

Проте, футбольна федерація країни поставила іншу мету - 1/2 фіналу. Чи то в Африці зовсім не розуміють, хто є суперниками, чи то надмірно високо оцінюють своїх підопічних. Будь у Гани група трохи слабше, можна було б подумати про найвищий результат. У нинішньому ж положенні справжнім успіхом стане вихід в 1/8 фіналу.

Хоча, можна собі уявити, що Гана завдяки певному збігові обставин займає 2-е місце в групі. В 1/8 фіналу попадається або Бельгія, або Росія. Є шанси обіграти суперника? Звісно! Далі теж може повезти з опонентом, і так далі. Виходить, говорити, що “чорні зірки” приречені на провал - це як мінімум вияв неповаги по відношенню до лідерів збірної. Коли один-два матчі здатні все вирішити, можливо й не таке. Це ж футбол і за це ми його любимо.

Марк Копич, Футбол 24