УКР РУС

Чому "Золотий м'яч" повиннні віддати Мануелю Нойєру: аргументи, статистика, факти

19 грудня 2014
Автор: Андрій Холявка

Мануель Нойєр - у трійці номінантів на звання найкращого гравця планети.

Форварди Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду не випадково отримали у суперники воротаря - гаранта успіху на мундіалі у Бразилії. Чи заслужено Нойєра номінували? Проаналізуймо лише декілька статистичних даних, які свідчать про фантастичний рівень чемпіона світу.

1. На чемпіонаті світу у Бразилії Нойєр відбив 85 відсотків ударів по своїх воротах (23 з 27). У семи іграх мундіалю німецький страж пропустив лише чотири голи. На турнірі у Бразилії Нойєру забивали у середньому кожні 173 хвилини.

2. У 2014 календарному році провів за "Баварію" 34 гри внутрішньої першості: 29 перемог, 3 нічиї, 2 поразки.

3. У 19 з 34 матчах 2014 року Нойєр зберіг ворота сухими.

4. Цього сезону номер 1 у воротах чемпіонів Німеччини відбив 91,5 відсотка ударів (32 відбитих). Пропустивши лише три голи у стартових 17 матчах чемпіонату, "Баварія" встановила рекорд Бундесліги.

5. Двадцятивосьмирічний кіпер цього сезону грає на позиції останнього захисника, руйнучи 8 з 10 небезпечних моментів суперника.

6. Нойєр не пропускає у першості Німеччини вже 958 хвилин,, перевершивши своє попереднє досягнення (770 хвилин).

7. Нойєр - єдиний воротар в історії Бундесліги, який відіграв понад сто матчів і пропустив менше голів (216), ніж зіграв матчів (267).

8. Нойєр не пропустив голів у 125 мачах Бундесліги. У футболці "Баварії" кіпер відіграв на сухо 62 із 110 ігор.

9. В останніх 36 іграх Бундесліги не можна звинуватити Нойєра у помилці, яка призвела до гола.

10. Нойєр - справжній захисник. Не в одному матчі цього сезону, а особливо на світовій першості у Бразилії він продемонстрував клас, граючи як польовий гравець.

Ще одним психологічним аргументом на користь Нойєра є те, що з часу європейського "Золотого м'яча" Льва Яшина минув 51 рік (15 грудня 1963 року). Яшин у голосуванні журналістів набрав 73 бали, випередивши на 20 балів другого Джанні Ріверу (італійця) та англійця Джіммі Грівза (40 балів пеерваги). Нойєр - чемпіон світу, а Яшин - чемпіон Європи та олімпійський чемпіон 1956 року. У Чорної Пантери була прекрасна реакція, що й не чуже для Супер-Ману.

Ще одним козирем на користь Нойєра є те, що він опинився у правильному місці й у правильний час. Він гравець непереможних чемпінонів Німеччини та чемпіон світу. Заслуга його у цьому очевидна.

Такого правильного моменту, наприклад, не було у французького кіпера Жеремі Жано. Тридцятисемирічний воротар "Лє Мана", який більшість свого футбольного життя провів у "Сен-Етьєні" (1996-2012), перевершує, на мою, думку своєю реакцією та надійністю і Яшина, і Нойєра...

Максимум на що, дослужився Жано (зріст лише 176 см), - звання воротаря року від  "L'Equipe" за підсумками сезону-2006/07. Жано не пропускав упродовж 1534 хвилин на "Стад Джефрі-Ґішар" (з 6 листопада 2004 по 21 вересня 2005) - рекорд Ліги 1...

І ще один політичний аспект, за який Блаттер може "віддячити" німцям. Вчора подав у відставку головний слідчий ФІФА Майкл Гарсія, який займався корупційним скандалом щодо віддачі світових першостей Росії та Катару. Німецький юрист Ханс-Йоахім Екерт як голова етичної комісії ФІФА заперечив закиди у корупції, які представив Гарсія у ході свого рослідування. Звіт суттєво скоротили і на публіку виставили лише витяжки. Апеляцію Гарсії не задовольнили і він пішов на знак протесту. Відхід Гарсії президент УЄФА Мішель Платіні назвав "ще одним фактом неповносправності ФІФА" . Блаттер може "посприяти" Нойєру, який є улюбленцем Платіні у трійці номінантів на "Золотий м'яч", і трохи зменшити відкриту критику француза на свою адресу. Блаттер подякував би заодно Екерту (Німці завжди праві і на передовій - бачите, які молодці і у правах, і у футболі!) і зменшив би кількість "фактів нефункціонування ФІФА" для Платіні. Одним пострілом - двох зайців. Кулею був би "позолочений" Нойєр.

Хто ще вірить в об'єктивність з визначення найкращих у світі футболу, то до уваги варто взяти лише перших 10 аргументів на користь стража футбольних воріт Ґвардіоли.