УКР РУС

Чому Реалу потрібен Салах, а не хтось інший

27 березня 2018
Автор: Роберто Моралес

Блог Роберто Моралеса про мегатрансфер, який необхідний мадридському Реалу, на відміну від Неймара, Кейна та інших зірок.

Про єгиптянина найменше згадують нині як про можливий трансфер мадридського Реала. Хіт-парад фаворитів очолюють інші гравці, проте, не забуваймо, це хіт-парад чуток і балаканини, котрий особливо активізується під час пауз у клубних змаганнях. Якщо вірити йому, то Кріштіано Роналду, смертельно ображений на Флорентіна Переса (за все що завгодно), давно залишив Мадрид, а звільнений з ганьбою Зінедін Зідан збирає пляшки в компанії безхатченків у парку Буен Ретіро.

Спробую проаналізувати інші кандидатури на місце в атаці Реала і в такий спосіб пояснити, чому саме Мохамед Салах має бути ціллю номер один для вершкових. Те ж, що він обов’язково є у широкому списку кандидатів, не сумніваюся. Про це й згадували інколи. Усі суперклуби "ведуть" з пару десятків зіркових гравців, адже перемовини з головними цілями завше можуть зірватися. І хай єгиптянина мало сватають до Мадриду та про симпатії до нього Зідана нам відомо не з "поінформованих джерел" різних видань чи інтерв’ю заштатних агентів, а з грудневих висловлювань самого Зінедіна.

Сьогодні і зараз найбільше говорять про вірогідний і дуже вірогідний, начебто, прихід на Сантьяго Бернабеу Неймара.

По-перше, спекуляції такі з’являються на тлі настирливих чуток про "нещасливого в Парижі" Неймара. Сам гравець мовчить, мовчить і його оточення, тому версії плодяться значно швидше за кролів.

По-друге, основою для припущень щодо переходу в Мадрид є давні принципи Флорентіно Переса з комплектації команди – найголовніша зірка має бути у нього. Зі зрозумілих причин Мессі він ніколи взяти не міг, тому наявність Кріштіано в команді абсолютно логічна. А після ери Лео та Роналду має, за багатьма прогнозами, настати час Неймара. В рекламному ж розумінні він вже нині людина футболу номер один, найпопулярніший бренд. Тому певно цей варіант вже давно розглядається Пересом.

Та Флорентіно вже давно став мудрим керманичем і не повторює своїх помилок перших років президентства. І певен, він розуміє: Роналду та Неймар просто неможливі водночас в одній команді. Справа не в характерах чи апломбі гравців. Команда давно вибудувана під Кріштіану. Сам португалець хоч і перестав бути лівим краєм атаки і дуже часто діє чистим форвардом, але починає свої дії на лівому фланзі. Колись грав і праворуч, але то вже забуті часи.

Неймар ж ніколи не був ніким іншим окрім лівого форварда, ніким. Зараз він розширює діапазон своїх переміщень під час тривалих атак, проте коріння його позиції залишається незмінним. Отож допоки в Реалі є португалець, там не буде бразильця. А ось потім Мадрид прагнутиме залучити до своїх лав Неймара з неймовірною силою.

Певний час дуже багато розмов точилося навколо можливого переходу Мауро Ікарді. Це відбувалося допоки в першій половині сезону той неймовірно часто забивав за Інтер. Насправді цей кандидат найбільш фантастичний. Не факт, що Мауро взагалі підійде суперклубу, а в поєднанні з дуже специфічним характером годі й думати про трансфер в Реал. До того ж є й інший величезний контраргумент – Ікарді гравець штрафного майданчику, футбол же Реала це дуже динамічна атака чи контратака зі стрімкими забіганнями, розривом захисту суперника за рахунок одночасного руху усіх вершкових. Тобто, все це не про Мауро.

Свіжі чутки вже сватають Роберта Лєвандовського. Прекрасного голеадора та дуже стабільного гравця. Навіть на мить не сумніваюся, що в Реалі він може забивати багато і має достатньо якостей для адаптації в новому чемпіонаті та новій грі. Про те чи виграє він конкуренцію у Каріма Бензема? Це питання зовсім не смішне, як декому може здатися. Конкуренція не в голах, а в ефективності взаємодії з іншими футболістами. Над бомбардирськими невдачами французького любителя фаст-фудів гріх не посміятися, цього сезону це справжнє шоу. Та все ж козирі Каріма в іншому. Він нині перепахує півполя, та ще й прекрасно уводить за собою суперників, а, головне, ідеально працює на вільний простір для Кріштіано. Він Джуліо Мазаріні при мадридському Королі-Сонці, а такому вершковому монарху краще мати помічником Мазаріні, ніж Рішельє.

Наступний кандидат зараз травмований і тому про нього менше говорять. Хоча сам по собі футболіст знаходиться в стадії розквіту, яку ще не завершено. Харрі Кейн має абсолютно усі характеристики, потрібні видатному центрфорварду і голеадору. 24 роки, чотири поспіль блискучі сезони. З багатьох точок зору ідеальний гравець для будь-якої команди. Це майже так. Єдина важлива якість відсутня у громадянина Кейна це швидкість – як не парадоксально, в динамічній команді Шпор бомбардир не має різкого старту і ривку. Лондонці змогли пристосувати гру команди до цього єдиного недоліку форварда.

Але чи може це бути проблемою при розгляді кандидатури Кейна Мадридом? Лише частково. Ще один сумнів у доцільності придбання Харрі саме Реалом полягає у одному наочному прикладі. Достатньо молодий Кейн буде коштувати дуже дорого, багаті англійці піднімуть свої вимоги до галактичного рівня. Звичайно, для Переса це не нездоланна перешкода.

Проте сам такий трансфер дуже нагадуватиме події п’ятирічної давнини. Теж 24-річний Гарет Бейл з тих самих Шпор йшов до Мадриду з гігантськими сподіваннями усіх сторін. Бейл підходив Реалу абсолютно усіма характеристиками, союз мав стати ідеальним, валлієць мав не тільки реалізовувати себе, а й повільно готуватися прийняти згодом мадридську корону з рук Роналду. Цього не трапилося, хоча й провалом його виступи точно не стали.

Бейл виявися надто "холодним", як кажуть іспанці, для гарячого Реала. Зовні він не менш незворушний, ніж Роналду, та якщо португалець справді легко відсторонюється від усього оточуючого його світу (зокрема негативу), то Гарет дуже нервує, коли справи йдуть не в потрібний бік. Як тільки Реал досягнув нинішніх висот і усі невдачі дуже примхлива біла публіка почала сприймати досить різко, валлієць почав нітитися. Цього літа він має змінити клуб, до того усе йде.

А от паралель з Кейном напрошується дуже проста. Харрі так само спокійний і надто тихий хлопець. Чи не стане й він надто "холодним" для людини, яку презентують суперзіркою в Мадриді? За мільйонів 100 Флорентіно б міг ризикнути, але, ви самі розумієте, що за Кейна захочуть значно більше.

Якраз в контексті майбутнього трансферу Бейла на вихід (вірогідність 90%) і вимальовується кандидатура Мо Салаха. Він своєю формою вражає не менше Кейна, а швидкість й потужністю ще більше. Також його стартова позиція в атаці якраз правий фланг, котрий у Реалу має звільнити Гарет, а Лукас Васкес поки погодиться побути резервістом.

Зараз Салах об’єднує ледь не усі потрібні Реалу якості: класний, але не соліст; швидкий, забивний та досить командний; вже не раз змінював клуби, чемпіонати, пристосований до футбольної акліматизації. Англійська Прем’єр-ліга, вочевидь, підходить якнайкраще, її постійний рух ідеальний клімат для цього хижака. Та Реал вміє грати у не менш швидкий футбол, ніж англійці.

Може, у єгиптянина й немає чітко окресленого бажання змінювати зараз клуб. Рік тому Мохамед на питання "чи пов’язує він свої плани на майбутнє з Ромою?", відповідав "цілком можливо". От саме так десь варто оцінювати і нинішню ситуацію. Він щасливий в Ліверпулі, проте є пропозиції він яких важко відмовитися.

Король Артур на шляху до "Камп Ноу"