УКР РУС

Чому "Динамо" - це вершник без голови. Леоненку на замітку

8 квітня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" на пальцях пояснює хронічну проблему чемпіона з берегів Дніпра.

Безбарвний виліт «Динамо» із Ліги чемпіонів, а тепер ще й із Кубка України кардинально змінив тональність висловлювань на адресу команди Реброва. Якщо наприкінці 2015-го «динамівців» практично одноголосно хвалили (і, зазначимо, небезпідставно), то зараз наввипередки озброюються камінням, щоб жбурнути у розбалансований колектив. І тренер не такий («попередні успіхи – заслуга не Реброва, а Ріанчо»), і «половину складу потрібно міняти». Ребров уже взяв відповідальність за фіаско в Олександрії на себе, вибачившись перед вболівальниками. Ми ж зробимо «розбір польотів» в одному з проблемних аспектів «Динамо», на якому поки що критики не акцентують увагу. А дехто, може, просто не помічає.

От ви зможете, особливо не замислюючись, назвати сезон, коли форвард «Динамо» востаннє ставав найкращим бомбардиром у Прем’єр-лізі? Доведеться напружитись. Це трапилося ще у 2010-му, в епоху Юрія Сьоміна, коли Артем Мілевський настріляв 17 «брамок». Опісля ж п'ять сезонів – «повз касу». Фактично вже шість, адже навряд чи Ярмоленко у п’яти матчах, що залишилося зіграти, наколотить 12 голів і наздожене Алекса Тейшейру, який за першу частину чемпіонату відзначився неймовірну кількість разів – 22.

Ситуація виглядає таким чином:

Сезон 2010/11. Найкращий бомбардир – Євген Селезньов («Дніпро») – 17 м’ячів. Найкращий серед «Динамо» - Андрій Ярмоленко – 11.

Сезон 2011/12. Євген Селезньов («Шахтар»), Майкон («Волинь») – по 14. «Динамо»: Браун Ідейє, Андрій Ярмоленко – по 12.

Сезон 2012/13. Генріх Мхітарян («Шахтар») – 25. «Динамо»: Браун Ідейє – 17.

Сезон 2013/14. Луїс Адріано («Шахтар») – 20. «Динамо»: Дьємерсі Мбокані – 13.

Сезон 2014/15. Алекс Тейшейра («Шахтар»), Ерік Бікфалві («Волинь») – по 17. «Динамо»: Артем Кравець – 15.

Тобто, що у нас виходить? Останні чотири роки найкращими снайперами ставали хлопці із «Шахтаря» (двічі туди вклинювалися самородки із «Волині», віднайдені неймовірним носом Віталія Кварцяного). Один раз – випадок, два – збіг, три – тенденція, чотири – закономірність. Символічно, що регулярних поразок на бомбардирських фронтах динамівці зазнають при культових форвардах, які пересіли на тренерське крісло – Олегу Блохіну і Сергієві Реброву. Гірка іронія долі.

Трійка найкращих снайперів «Динамо» у цьому сезоні УПЛ має такий вигляд: Ярмоленко – 10 м’ячів, Гусєв – 8, Мораєс – 6. Два з трьох – вінгери. А от з форвардами в команди Реброва – біда чорна. На трьох вони відзначилися лише 10 разів (Жуніор – 6, Теодорчик -2, Кравець, який прагне перебратися у «Штутгарт» на постійній основі, - 2). Цифри, м’яко кажучи, не вражають.

Усе пізнається у порівнянні, і для цього ми знову звернемося до прикладу «Шахтаря». На «банці» у Луческу сидить «джокер» Едуардо. Так ось, з’являючись переважно на заміну, він без надзусиль забив 8 м’ячів. П’ять хвилин на полі бразильському хорвату вистачило, щоб засмутити «Говерлу». «Волині» забив на 19-ій хвилині свого ігрового часу, а «Зорі» упродовж 11 хвилин поклав «дубль».

Є чотири основні причини, чому «Динамо» програє бомбардирський батл практично в одні ворота. Найпростіше пояснення – в Україні перевелися забивні класичні центрфорварди, а класні снайпери з-за кордону до нас зараз не поїдуть. І це правда. Був Євген Селезньов – та й той спакував валізи.

Звідси отримуємо другу причину: прорахунки кадрової політики. Досвідченого форварда хорошої якості (нехай і вікового), який зіграний із багатьма динамівцями завдяки виступам у збірній України, прогавили. Зате поповнили склад Олександром Яковенком, який виступав на серйозному рівні настільки давно, що це більше скидається на сон. У тих небагатьох часових відрізках,що відводилися Яковенку-молодшому на полі, він розчаровував.

Третя причина вже давно набила оскому. Це відсутність у складі «Динамо» вмілого диспетчера, ідеолога атаки, який відточеними ювелірними передачами викладає форварду м’яч, мов на тарілочці. Після прекрасних епох Юрія Калітвінцева і Валентина Белькевича киянам роками не вдається відшукати «архітектора» аналогічного рівня майстерності. Якщо Мораєс не позбавлений техніки, отже може створити собі момент самотужки, то ось Теодорчик відчуває гостру потребу у вмілій подачі «снарядів».

Є ще один момент: якесь дике і хронічне невміння працювати з легіонерами. Ідейє і Мбокані добре розпочинали у Києві, але потім, в якийсь момент, впадали у депресію. Марко Рубен, найкращий снайпер минулорічного чемпіонату Аргентини, узагалі не заграв. Кількість високоякісних кадрів, які у "Динамо" не розкрилися, а потім, перейшовши в інший клуб, знову чарували своєю грою, просто зашкалює. Це тема для окремого матеріалу.

Тож у підсумку «Динамо» нагадує вершника без голови. В атаку біжить стрімко, але далі, наткнувшись на оборону суперника, губиться, не знаходячи іншого варіанту, аніж доставити м’яч на один із флангів, або й узагалі відпасувавши назад. У часи Віктора Леоненка все було трохи інакше. Тому не дивуйтеся, коли почуєте свіжу порцію критики щодо немочі динамівської атаки. На правду ображатися не варто.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

"Динамо" - "Шахтар". У кого більше шансів на чемпіонський титул?