УКР РУС

Чіро Іммобіле – міняв Дель П'єро, грішив на Клоппа, дивувався Коноплянці, пережив крах і повернувся конкурентом Мессі

1 листопада 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Чіро Іммобіле причетний до 25 голів в 15 матчах сезону. Нападник Лаціо Чіро Іммобіле не мав собі рівних не лише в Італії, а й у всіх топ-чемпіонатах на майже третині сезону 2017/18.

Його історія – неймовірні американські гірки. Від раю до пекла і назад. У нього знайдеться безліч злісних ненависників, які скажуть, що це посередній форвард, який забиває тільки у посередніх умовах. Його навіть назвуть дерев'яним, несправедливо забуваючи про яку-не-яку стабільність і високу результативність. Чіро, може, й не чемпіон (Суперкубки Італії й Німеччини - це всі його титули), але індивідуальність топ-класу. Він створює результат і дає різницю, коли має повну підтримку алленаторе і є безальтернативним №9.

Чому всі досі хочуть бути Індзагі – 9 голів СуперПіппо, що змушували божеволіти фанатів, коментаторів і Шевченка



Його проблема в тому, що в командах з великими амбіціями він провалювався, а ось там, де не було завищених очікувань, Іммобіле витягував віз на собі. Саме з його особою та проникливим тренером Сімоне Індзагі варто насамперед пов'язувати прорив Лаціо в останні роки – римляни борються за найвищі місця в Серії А в умовах скромних інвестицій і продажу лідерів. Перед вами історія лідера цієї неординарної команди, суперечливого бомбера, який кинув відвертий виклик Мессі та Ко в боротьбі за Золоту бутсу.

Іммобіле встановив гольовий рекорд 21 століття в Серії А

Туринське серце неаполітанця, Раньєрі та Дель П'єро

Парадокс, але форвардом топ-рівня, гравцем збірної Італії він став у Торіно. Чому парадокс? Та тому, що починав у лавах ворожого суперника "гранатових" – Ювентусі. А народився взагалі в маленькій місцині біля Неаполя. Південь і Північ Італії завжди перебували в гострих чварах, а Неаполь з Турином, Кампанія з П'ємонтом – особливо непримиримі. Із скромного Сорренто, куди потрапив у 12 років і майже відразу почав феєрити, Чіро за 80 тисяч євро перебирається в Ювентус у 18 – досить зрілому віці як для футболістів. За Сорренто U-17 він забив 30 голів в останньому сезоні. У "Старій Синьйорі" починає доводити свій клас з перших матчів. Голи з лівої, правої, головою. Для нього не існує заборон. Водночас скептики вказують на те, що він просто виїжджає на своїх фізичних даних.



І дійсно перемоги і голи на рівні молодіжки Юве не знайшли свого підтвердження в дорослій команді. Чіро дебютував за туринський клуб у Серії А, замінивши легендарного Алессандро Дель П'єро. Того самого кумира дитинства (разом з Трезеге а Квальяреллою), з яким сфотографувався у 4 рочки. Згодом це саме відбулось і в єврокубках. Тренував команду Клаудіо Раньєрі І в підсумку 5 матчів, 0 голів. Зате через 7 років після відходу, у жовтні 2017-го Іммобіле з радістю приб'є безпрограшну домашню серію Ювентуса. Лаціо завдасть туринцям першої поразки вдома за 2 роки, а 27-річний снайпер оформить дубль. Чіро ще раніше помститься колишній команді в Суперкубку Італії.

Пауза і зустріч з Земаном, Верратті та Інсіньє

Після фіаско в Ювентусі на Іммобіле чекало заслання в Серію Б. У Сієні він зустрів ще не дуже успішного тренера Антоніо Конте, забив 2 голи в 4-х матчах, але пішов у Гросетто. Там вдалось відзначитись лише 1 раз за 16 ігор. До слова, після уже другого поспіль результативного сезону в Лаціо Конте начебто знову зацікавився кандидатурою того, кого раніше не розгледів. Але Чіро тільки-тільки зробили власником найбільшої зарплати в римському клубі, який після 11 турів набрав стільки ж очок, як чинний чемпіон Ювентус, і будує амбітні плани на майбутнє. Тому агент нападника збірної Італії зізнався, що він з Чіро тільки посміялись над цими чутками.



Топ-форвардом Іммобіле став у головного прихильника безшабашного атакувального футболу в Кальчо. Зденек Земан і його Пескара тоді виносили всіх. Марко Верратті у півзахисті, неаполітанці Лоренцо Інсіньє та Чіро Іммобіле в нападі. Це тріо розуміло один одного без слів. Земану вдалось відкрити цих діамантів завдяки своєму тренерському генію і незабутнім тренерським рухам. Іммобіле наколотив 28 голів у 37 матчах і став найкращим бомбардиром сезону. Що ж, той же Лападула багато забивав у Пескарі, після чого загубився у Мілані та Дженоа. Чіро також провалювався у топ-клубах, але зумів зробити ефектний камбек.


Повернувшись на елітний рівень, Іммобіле провів декілька вражаючих матчів за Дженоа і... знітився. У тіні Марко Бор'єлло форвард, який для успіху більше потребує легкого напарника на зразок Інсіньє, ніж іншої дев'ятки, забив лише 5 голів за сезон і перейшов у більш ніж скромний Торіно. Де і став, вперше по-справжньому, топ-гравцем. У парі з ексцентричним Алессіо Черчі (чого тільки варта історія, коли він припаркував авто на місці поліції і відмовився поступитись місцем, поки не поїсть в ресторані) Іммобіле вивів "биків" на новий рівень боротьби за єврокубки.



Показав себе ідеальним кілером, фінішером – 22 голи за сезон, тільки в Лаціо він забивав більше на рівні еліти. Вибуховий, грає в дусі Піппо Індзагі, на межі та за межею офсайду, завжди там, де потрібно. Такий бомбардир потрібен кожному, знайдіть йому тільки тренера і підберіть гідних партнерів. Знаменитий Лука Тоні відзначав деяку схожість з Чіро, і це ще один комплімент. Обидва безжальні у штрафному майданчику та й починали себе проявляти в елітному дивізіоні трохи пізно.

Наїзд на Клоппа і ця неможлива німецька

Трансфер з Торіно, де несподівано став найкращим бомбардиром Серії А, у Борусію Д виглядав дуже перспективним. Та й вартість (майже 20 млн євро) зобов'язувала. Він приходив як головна заміна Роберту Лєвандовскі, який віддав перевагу Баварії. На ділі вийшов ігровий провал, але ще гіршим було прощання. Дортмунд тривалий період бовтався на останньому місці в таблиці, і це після недавніх успіхів у чемпіонаті та ЛЧ.



Переходячи в оренду в Севілью, Чіро поскаржився на всіх. На німецьку, яку просто нереально вивчити, на холодних партнерів, які не допомагали йому в побутових і мовних питаннях, на звичай вечеряти о 19:00 і на тодішнього наставника "джмелів" Юргена Клоппа. "Якщо передсезонна підготовка ще була на рівні, то наших тренування перед матчами мені не вистачало. Лише 20 хвилин на відеоаналіз суперника, дуже мало тактики і купа біганини". Іммобіле розповідавв також ще й про дуже важку атмосферу в роздягальні, яка тиснула на нього.

Партнерство з Коноплянкою і роман зі Севільєю, який мав тривати довго

Українець був одним з двох гравців у Севільї, рівень яких здивував Чіро по прибутті в Іспанію у 2015-му. Іншим був Евер Банега. "Коноплянка вирізняється відмінною якістю футболіста. Це гравець, який завжди хоче грати і бути героєм матчів. Мені імпонує те, як він грає". Цікаво, що в підсумку обидва ці футбольні егоїсти (в хорошому значенні) не стали своїми на "Рамон Санчес Пісхуан". Їх єднає ще одна річ. У матчі за Суперкубок УЄФА проти Барселони Іммобіле віддав на Коно гольовий пас, а в матчі чемпіонату Іспанії роти іншого гранда Реала вже Євген віддячив Чіро асистом. Вони іноді яскраво сяяли в атакувальній зв'язці, але так і не спрацювались з Унай Емері.


Загалом же найдорожчий трансфер Емері в Севільї ніяк себе не показав у Прімері. Результативність Іммобіле впала навіть нижче, ніж було у Дортмунді (4 голи у 15 матчах проти 10 голів у 34 матчах). Тренер розчарувався у його здібностях, а в єврокубках Чіро і близько не зумів повторити результат з Борусії (4 голи), не відзначившись ані разу. А як все починалось? "Я і моя дружина живемо тут, ніби в Італії. Ми б хотіли залишитись у Севільї надовго. Тут, на відміну від Дортмунда, заведено вечеряти о 23:00. І це набагато більше мені до вподоби". Він приходив у Севілью, яка мала амбіції ось-ось зробити вирішальний крок вгору, але так і не змогла поставити під сумнів позиції Барселони і Реала. Андалусійці викупили його з дортмундської "неволі" тільки для того, аби спочатку здати в оренду в Турин, а потім продати в Рим.

Ідеальний тренер, ідеальна команда

І ось зараз Чіро, здається, знайшов свого наставника мрії в найкращому для його розвитку місці. Сімоне Індзагі поставив Лаціо яскраву гру, яка в перший повний рік привела до 5-го місця. 74 голи за сезон 2016/17 – лише Ювентус, Рома та Наполі забивали більше. Вбивча гра на контрах і нічого зайвого щодо Чіро. Тут він може використовувати свою швидкість (вибуховий, як вулкан Везувій, біля підніжжя якого народився), ба навіть все частіше проблискує технікою. Тут він має такого, як Черчі – практично списаного з рахунків екс-вінгера Севільї та Ліверпуля Луїса Альберто, який складає ідеальну зв'язку з 9-м номером Лаціо. Парадокс імені Індзагі-тренера, але після дорогих продажів лідерів команди (Більї та Кейта) римляни стали ще сильніші.



Разом з цим ще ефективнішим став Іммобіле. "Партнери кажуть, що я ніколи не пасую і тільки хочу забити. Після мого хет-трику асистів вони мали б змінити думку", – сміється Чіро після гри з Беневенто, в якій також встановив рекорд 21 століття за голами в 11 стартових матчах Серії А (14, з яких 5 – у ворота Мілана та Ювентуса). У рейтингу "Золота бутса" він вже обійшов Мессі, Фалькао і навіть гравців з чемпіонатів нижчого рівня, де забивають понад 30 за сезон. Асистування – ще новий момент в його грі. Іммобіле не став менш егоїстичним нападником, але нарешті став більш командним. Покращив свої дії у пресингу та відборі, а якщо його потенційно накриватимуть 2-3 гравці, він з радість поділиться пасом чи скиданням на партнера, протягне м'яч флангом і віддасть в центр.


"Довіра та мирна атмосфера", – ось і все, що йому потрібно, аби видавати по 20+ голів за сезон. Цього не вистачало в буремній Борусії та трохи спокійнішій Севільї, де, щоправда, був надто нервовий тренер. Потім він, можливо, таки втілить свою мрію заграти в Наполі. А наразі Чіро дійсно відчуває себе важливим і горить бажанням віддячувати за цю емоційну стабільність. Заради нього жертвують такими гравцями, як Нані чи Феліпе Андерсон, і ставка спрацьовує. Усі показники Чіро йдуть вгору (асисти, точність пасів, кількість виграних єдиноборств та повітряних дуелей). Зрештою, він уже не настільки "Нерухомий" (саме так перекладається Іммобіле з італійської) в тактичному та ігровому плані, і це блискучий вердикт для оцінки Сімоне Індзагі як тренера.

Тарас Котів, Футбол 24