УКР РУС

Чи знаєте Ви? ЧАСТИНА І

17 липня 2014
Автор: Стас Бебех

Походження кричалки "Оле-Оле-Оле", арбітр який вилучив сам себе з поля, та інше.Про все це вже писалося!

Сьогодні цікаві факти про футболістів!

 

Чи знаєте Ви...Хто відбирає цінні речі у Марадони? Який депутат тренувався грати у футбол прямо в кабінеті? Хто отримав премію за гол у свої ворота? Якщо незнаєте, то запрошую вас для прочитання першої частини статті "Чи знаєте Ви?"

...Який футболіст не отримав жодного попередження за свою спортивну кар'єру? 

Стенлі Метьюз кілька разів визнавався кращим футболістом Англії і один раз - кращим футболістом Європи. За всю свою спортивну кар'єру, що тривала до 50-річного віку, він жодного разу не був вилучений з поля і навіть не отримав жодного попередження. На прощальному матчі королева Єлизавета II подарувала йому лицарський титул, що стало першим подібним випадком серед футболістів.

...Хто час від часу відбирає цінні речі у Дієго Марадони в Італії? 

Дієго Марадона ще з часів виступу за "Наполі" не платив великі суми податків, зараз ця сума становить майже 40 мільйонів доларів. Тому коли Марадона буває в Італії, він весь час ризикує позбутися якихось речей. У 2006 році італійська поліція конфіскувала у футболіста годинник Rolex, а в 2009 - сережку з вуха, яку потім продали на аукціоні.

...В якій країні в 2002 році прем'єр-міністр прямо в робочому кабінеті тренувався грати в футбол? 

Одного дня квітня 2002 року, співробітники охорони японського прем'єр-міністра Дзюн'їтіро Коїдзумі почули гучні звуки ударів з його кабінету. Увірвавшись в кабінет, вони побачили, що нічого страшного не сталося, а прем'єр стукає футбольний м'яч об стінки. Коїдзумі пояснив охороні, що повинен потренуватися у поводженні з м'ячем, так як ніколи цього не робив, а йому належить зробити перший символічний удар по м'ячу на відкритті Чемпіонату світу з футболу.

...Який футболіст одного разу грав у фіналі кубка Англії зі зламаною шиєю? 

У фіналі кубка Англії з футболу 1956 голкіпер "Манчестер Сіті" Берт Траутманн за 15 хвилин до кінця матчу отримав травму після того, як нападник "Бірмінгема" ударив його коліном по шиї. Однак Траутманн вирішив продовжити гру і допоміг своїй команді відстояти переможний рахунок. Після тривлого болю протягом декількох днів йому зробили рентген, і з'ясувалося, що він догравав той матч зі зламаною шиєю.

...Який знаменитий футболіст є до того ж доктором філософії? 

Футболіст Сократес є однією з легенд бразильського футболу. Він був капітаном збірної Бразилії на Чемпіонатах світу 1982 року і 1986 років. Паралельно з грою в футбол він отримав медичну освіту в університеті. А після закінчення спортивної кар'єри став доктором філософії, виправдавши дане йому ім'я.

...Хто для футбольної кар'єри скористався славою свого брата? 

У 1912 році на службу до Москви був направлений британський дипломат Роберт Брюс Локхарт. У Москві наслухалися про відомого футболіста того часу Локхарті, і негайно запросили його в команду "Морозівської текстильної фабрики". Дипломат прийняв пропозицію і виграв з командою чемпіонат Москви, хоча до цього грав тільки на рівні аматорів, а спортивної знаменитістю був його брат Джон.

...Який воротар міг стати великим хокеїстом, але вибрав футбол? 

Лев Яшин був не тільки футбольним воротарем, але й хокейним. У 1953 році він став володарем Кубка СРСР з хокею та бронзовим призером чемпіонату СРСР. Яшина вже хотіли покликати в хокейну збірну на Чемпіонат світу, але він вирішив сконцентруватися на футболі.

...Хто став відомим музикантом "завдяки" автокатастрофі? 

Хуліо Іглесіас у молодості був футбольним воротарем і виступав за мадридський "Реал". Однак його футбольна кар'єра перервалася у віці 20 років, коли він потрапив в автокатастрофу і пролежав у лікарні три роки. Він був паралізований, вільно працювали тільки руки. Іглесіас навчився грати на гітарі і згодом став відомим музикантом.

...Хто і коли отримав премію за гол у свої ворота? 

На Чемпіонаті світу з футболу 1974 збірна Нідерландів до фіналу забила 14 голів, а пропустила один, і той від свого ж захисника Рууда Крола. Команда зажадала у спонсора виплатити Кролу премію, так як у контракті не було обумовлено винятків для автоголів, які в протоколі футбольного матчу записуються на рахунок їх авторів поряд зі звичайними голами. Після цього турніру спонсори завжди особливо обумовлюють відсутність премій для подібних випадків.

...Який футболіст був обміняний на футбольну форму? 

У 1992 році футболіст Сергій Бодак перейшов з Самари "Крилья Совєтов" у Владикавказький "Спартак" в обмін на комплект бордової футбольної форми для команди.

 

Далі буде...