УКР РУС

Чи все в нинішньому ФФУ так ProZorro?

22 червня 2017
Автор: Костянтин Андріюк

Блог Костянтина Андріюка про заявлену відкритість діяльності Федерації футболу України і систему електронних закупівель ProZorro.

Іноді мене запрошують на ефіри Громадського радіо. Де я точно знаю, що можу казати правду без купюр, і саме її від мене готові там чути.

Цього разу головною темою був Назар Холодницький та його несподіване для всіх призначення першим віце-президентом ФФУ.

Склавши 5 завдань для новоспеченого чиновника ФФУ і борця проти корупції, я відкрив нову тему діяльності ФФУ. Власне вона була далеко не новою, датована 11 березня... аж 2016 року. Просто ніхто досі не виявляв бажання цю тему дослідити.

Андрій Павелко заявив:

"Хочу зауважити, що ми, як і ФІФА, почали свою роботу з оптимізації управлінської структури. Мета очевидна – відкритість, необхідність в прийнятті демократичних і прозорих рішень, протидія корупції. Закупівлі товарів за завищеними цінами і неналежної якості, так само, як і інші сумнівні схеми залишилися в минулому. Вперше у фінансовій діяльності федерації була впроваджена система електронних закупівель ProZorro, яка довела свою ефективність на державному рівні. Тепер будь-яке підприємство може взяти участь у відкритому тендері ФФУ і перемогти, зробивши найкращу конкурентну пропозицію. Крім того, всі закупівлі відтепер підлягають внутрішньому аудиту".

Отже, я озвучив, колеги підхопили. Традиційно намалювався хор невдоволених і сумнівних із гаслами: "а дайте докази?", "а може ФФУ в цей період нічого не купувала?", етс...

Оскільки, я звик свої розслідування підкріплювати доказами, то я зацікавився і відкрив ще більш цікаві подробиці.

1. Для початку процитую витяг із закону "Про публічні закупівлі"

"...замовники – органи державної влади, органи місцевого самоврядування та органи соціального страхування, створені відповідно до закону, а також юридичні особи (підприємства, установи, організації) та їх об’єднання, які забезпечують потреби держави або територіальної громади..."

Згідно цього закону, обов'язкові закупівлі для товарів та послуг від 200 тис грн та від 1.5 млн грн, для робіт. Але ніхто не забороняє купувати через PROZORRO, навіть на суму у 5000 грн. Але навіть таких дрібних закупівель від ФФУ там немає.

2. Завод з виготовлення штучних полів, обладнання для нього, килим, гумова крихта

Ви що, всерйоз думаєте, ФФУ все це хтось подарував? Чи щось із цього списку коштує менше 200 000 грн? А тренувальні збори в Австрії, для збірної Шевченка? А чартерні перельоти, проживання, організація послуг на місці, для збірників? Все це послуги, які купує ФФУ. Цікаво було би подивитися ціни на ці послуги.

3. На самому сайті PROZORRO достатньо ввести код ФФУ (ось він – 14279566), здійснити пошук і переконатися, після 11.03.2016 (дата заяви Павелка) не проводилося жодної закупівлі. Ви, власне самі це можете зробити, якщо і після цього не вірите.

На самому офіційному сайті ФФУ немає навіть розділу "ЗАКУПІВЛІ" та жодного посилання на будь-який електронний майданчик.

Ви можете мені заперечити, мовляв, ФФУ ж не прибуткова організація, і вона не повинна займатися комерційною діяльністю. Я не полінувався і пробив через ресурс PROZORRO всіх відомих мені наразі комерційних партнерів ФФУ. Це – "СПОРТ ЛАЙН ТРЕВЕЛ" (код 19240936), "ФФУ МАРКЕТИНГ" (код 39874027) і навіть скандально відома "Україна ФУТБОЛ ІНТЕРЕНЕШНЛ" (код 20030799). Пошук по всіх цих компаніях у системі PROZORRO не дав жодного результату.

4. Але все це квіточки. Зараз піде найцікавіше. В ході мого розслідування відкрилося несподіване. Виявляється ФФУ, згідно закону, як не державна організація, НЕ ПОВИННА здійснювати свої закупівлі через систему PROZORRO.

Суто теоретично, держава може зробити для неї виняток, але навіть якщо (теж суто теоретично, звісно) ФФУ і буде порушувати тендерні умови, то притягти її до відповідальності ніхто не зможе.

***

Докопався я до суті, тепер сиджу і думаю, що ж тоді означала ця гучна і пафосна заява з вуст пана Павелка? Між іншим, дуже красиво зафіксована. І не будь-де, а на офіційному сайті ФФУ.

З усіх можливих мені пояснень на язику так і крутиться слово – "популізм".

Виправте мене, якщо я помиляюсь...