УКР РУС

Чи вболівав Адольф Гітлер за "Шальке"? Найнеприємніша легенда гельзенкірхенців

30 серпня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" з'ясовував, звідки взявся міф про любов "фюрера" саме до "Шальке". І чи міф це взагалі.

6 титулів за 8 років. Збіг?

Одна з найдивовижніших легенд в історії футболу розповідає: фанатом клубу з Гельзенкірхена був сам Адольф Гітлер. Привід для підозр такий: з 7 чемпіонських титулів, завойованих "Шальке-04" за свою 112-річну історію, дивним чином 6 титулів випали на період з 1934 по 1942 рр., коли при владі Третього Рейху знаходився якраз "фюрер".

"Совпадение?.. Не думаю!" - сказала б одна нехороша людина.

Дослідження вчених

У самій Німеччині версія з любов'ю Гітлера саме до "Шальке" ніколи не знаходила підтверджень. Хіба що фанати футбольних клубів-суперників (в першу чергу, звичайно, найлютіші вороги із дортмундської "Боруссії") не втрачали можливості ткнути носом вболівальників "кобальтових" у дати їх чемпіонської слави. Мовляв, "що б ви без Аді робили?"

"Шальке" набридло виправдовуватися, і на замовлення клубу вчені-історики у 2004 році провели дослідження, яке показало, що Гітлер не був фанатом гельзенкірхенців - з тієї простої причини, що футболом він не цікавився зовсім. Ось його колеги-нацисти - так, вони любили погрітися в променях слави успішної в ті роки команди. Що і робили. "Але ми тут ні до чого", - поскаржилися в "Шальке".

Стаття в The Times

Ще раз рятувати репутацію "Шальке" довелося у 2008 році, коли в The Times вийшла стаття "50 найгірших знаменитих футбольних фанатів". У ній Адольфа Гітлера записали мало не в "ультрас" гельзенкірхенців.

Довелося "Шальке" виправдовуватися, опублікувавши офіційне звернення Герда Фосса, керівника клубу із зв'язків з громадськістю та ЗМІ, в якому той ще раз нагадав про дослідження вчених, і підвів підсумок в іронічному стилі:

"Ми перевірили і перевірили ще раз буквально все: чи називалася трибуна стадіону в 1933-1945 рр. "Трибуною Фюрера", наприклад? Чи був Гітлер хоча б на одному матчі нашого клубу, відволікаючись на певний час від геноциду? Не знайшли абсолютно нічого. Думаємо, тому, що Гітлер просто не був футбольним фанатом. По-перше, пики футболістів і їхні криві ноги з колінами всередину навряд чи підходили під його уявлення про першість арійської раси. По-друге, єдиний задокументований випадок, коли його бачили на футболі - під час Олімпіади-1936 в Берліні, коли Німеччина програла команді Норвегії з рахунком 0:2".

Гітлер на "Олімпійському" стадіоні в Берліні. Там його і бачили на футболі всього лише раз

Ось так, зрозуміло і переконливо. Але ніхто не дасть гарантію, що легенда про любов Гітлера до "Шальке" не повертатиметься до життя знову і знову. "Адже чим жахливіша брехня, тим охочіше в неї вірять", - як писав у книзі "Майн Кампф" Адольф Гітлер.