УКР РУС

Чи стане Денис Бойко основним голкіпером "Бешикташа"? Конкуренти українця: воротар-мотала і німецький турок

21 січня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" дізнався про тих, з ким буде боротися український голкіпер за місце в основному складі турецького клубу.

Перехід голкіпера дніпропетровського "Дніпра" і збірної України Дениса Бойка - питання вирішене. Судячи з ажіотажу в аеропорту Стамбула, фанати "Бешикташа" розраховують, що саме українець займе місце в стартовому складі "Чорних орлів". Але є як мінімум двоє людей, які спробують Денису в цьому перешкодити.

 

Толга Зенгін (32 роки). Нестабільний лідер

Головний конкурент Дениса Бойка за місце в основі - Толга Зенгін. Він зробив собі ім'я в "Трабзонспорі", звідки в 2013-му році перейшов в "Бешикташ" за 2,75 млн. євро. З тих пір Толга Зенгін - основний голкіпер "Чорних орлів". І незаперечний авторитет в роздягальні. Недарма ж саме він - капітан команди, а не, наприклад, добре знайомий українським любителям футболу, аргентинець Хосе Соса, який носив пов'язку капітана харківського "Металіста".

Найкращі сейви Толги Зенгіна:

У нинішньому сезоні Толга Зенгін провів за "Бешикташ" 16 матчів в турецькій Суперлізі (6 "сухих" поєдинків, 17 пропущених м'ячів), зіграв від свистка до свистка у всіх 6 матчах групового турніру Ліги Європи, де турки, пропустивши менше за всіх у своїй групі ЛЄ (6 м'ячів), не вийшли з групи, віддавши путівки в плей-офф московському "Локомотиву" і лісабонському "Спортінгу".

Толга Зенгін - воротар хороший, але дуже вже нестабільний. Може як виручити, так і начудити. Мабуть, фанати "Чорних орлів" і керівництво клубу втомилися це терпіти. І тому зустрічали Дениса в аеропорту мало не як Месію (хоча з іншого боку, турецькі фанати багатьох так зустрічають - важливо, як потім проводжати будуть).

Помилки і фейли Толги Зенгіна:

Потужний голкіпер (192 см, 90 кг) виступав за збірні Туреччини різного віку, починаючи з юнаків, з 15 років, до національної команди. Але основним воротарем в головній збірній країни не став. Дебютувавши у збірній Туреччини 10 років тому, Толга Зенгін зіграв лише в 9 матчах. Останній раз - у відбірковому поєдинку Євро-2016 півтора роки тому, коли турки в вдома поступилися Чехії - 1:2. Його шанси поїхати на фінальний турнір Євро-2016 у Францію навіть в ролі третього голкіпера відверто невеликі.

Толга Зенгін був у заявці збірної Туреччини на Євро-2008, але не зіграв жодного матчу. Хоча міг! Коли через травми і дискваліфікації турки втратили добру третину складу, головний тренер збірної Фатіх Терім повідомив, що може використати воротаря в ролі польового гравця. "Зенгін добре поводиться з м'ячем, у нього непогана техніка", - чи то всерйоз, чи то жартома заявив наставник турків. Але допомога "воротаря-мотали" так і не знадобилась.

 

Гюнай Гювенч (24 года). Стабільно запасний

Народжений в Німеччині Гюнай Гювенч перейшов в "Бешикташ" з німецького "Штутгартер Кіккерс" в 2013 році за 200 000 євро. Два сезони поневірявся по орендах.

Зараз його повернули в клуб, але Гюнай Гювенч - стабільно запасний. У цьому сезоні зіграв лише в 3 кубкових матчах і один раз - в чемпіонаті Туреччини. Правда, з Гювенчем у воротах "Бешикташ" у тій грі здолав заклятих ворогів з "Галатасараю" - 2:1. Воротар він непоганий, якщо судити по нарізці відео. Але його час, схоже, ще не настав.

Гра Гюная Гювенча:

 

Вейсел Сапан (20 років). Дуже молодий та недосвідчений

Є ще в "Бешикташі" 20-річний (тільки в січні відзначив ювілей) Вейсел Сапан, вихованець клубу, який долучився до головної команди з дубля - "Бешикташ II". Але він не провів поки жодного матчу за свою кар'єру в турецькій Суперлізі. Як конкурента українцю Вейсела Сапана навряд чи можна серйозно розглядати.

Так що сміливо можемо стверджувати, що шанси Дениса Бойка стати №1 в "Бешикташі" дуже пристойні. На що здатні нинішні воротарі стамбульської команди, ви вже бачили. А ми вам нагадаємо, на що здатен українець.

Вашій увазі список найкращих сейвів Дениса Бойка в сезоні 2014/15:

Руслан Меженський, Футбол 24