УКР РУС

Чи прокинеться азійський гігант? Індійська суперліга як забавка для багатих

3 листопада 2014 Читать на русском

Колись президент ФІФА Зепп Блаттер назвав Індію "гігантом, що спить". Створення індійської Суперліги та отримання права провести ЧС-17 є тим самим поштовхом, що може його розбудити, і країна з населенням понад мільярд нарешті займе гідне місце у світовій футбольній ієрархії.

Щоправда, футбол в Індії вже давно існує. В  2007 році була створена I-League (грає 14 команд, чемпіонат проходить з грудня по травень), але зірок з неба як в прямому, так і в переносному  значенні вона не хапала, легіонери там не виступають, і тому навіть досі залишається на периферії індійської індустрії розваг, поступаючись крикету – спорт №1 в Індії. Хоч футбол за популярністю і поступається крикету, однак в деяких регіонах (Західна Бенгалія, Ассам, Гоа) користується величезним попитом, а дербі в Калькутті щораз збирає повний стадіон, а він, на хвилиночку, вміщує аж 100 тисяч глядачів. Індійська футбольна збірна також на світовій арені особливих успіхів не мала, хоча вряди-годи бере участь у Кубку Азії, однак востаннє в 2011-му потрапила туди через Кубок виклику (турнір для азійських країн, що розвиваються), і, як наслідок, чогось суттєвого досягти не зуміла. Щодо футболу на телебаченні, то в Індії постійно транслюються матчі АПЛ, Серії А та Прімери, які мають досить високі показники та займають друге місце, поступаючись тому ж таки крикету. Деякі індійські гравці (небагато, але все ж такі є) пробували свої сили за кордоном, зокрема і в Європі. 

Як бачимо, футбол у такій величезній країні ніби і є, і ніби його немає. Справді, країна схожа на «гіганта, що спить», і його неодмінно потрібно розбудити. Цим якраз і займається новостворена Індійська Суперліга (ISL), і на це сподіваються її організатори та Всеіндійська футбольна федерація (AIFF). Планується, що нова першість складе гідну конкуренцію крикетній Індійській Прем’єр-Лізі. Але оскільки вже в грудні стартує традиційний розіграш IL, тому турнір буде швидкоплинним, та й команд, що у ньому беруть участь, лише вісім. Вони між собою якраз і зіграють у два кола: вдома та на виїзді, а вже чотири найкращі команди розіграють між собою півфінальний турнір (знову за круговою системою), два переможці якого і виявлять в одному поєдинку чемпіона. Варто зазначити, що ISL було створено за принципом франшизи, тобто з нуля створені клуби змагаються між собою за чемпіонство без пониження, або підвищення в класі. До слова, I-League функціонує за традиційною системою.

Головними спонсорами Суперліги є одна з найбільших індійських компаній Reliance, що контролюється найбагатшою людиною країни Мукешом Амбані, потужне американське спортивне агентство IMG та мотоциклетна компанія Hero MotoCorp, яка, між іншим, є титульним спонсором чемпіонату.

Мукеш Амбані

У зв'язку з тим, що економіка Індії стрімко розвивається, а кількість мільярдерів зростає, як на дріжджах, не передбачається, що ISL  зазнає певних фінансових проблем у найближчій перспективі. Вже зараз серед власників клубів можна побачити багатьох селебритіс. Не обійшли увагою новий турнір і зірки Боллівуду – ну як же без нього: Джон Абрахам, Ранбір Капур і Салман Хан вибороли тендер, і зараз є одними із власників клубів з Гувахаті, Мумбаю та Пуни. А легенда крикету Сачін Тендулкар керує командою з Кочі. Але не тільки менеджмент клубів вирізняється своє зірковістю. 

За правилами Суперліги, в кожному клубі повинен бути один відомий професійний футболіст з-за кордону. За новими викликами до Індії вже з’їхалися і футбольні зірки з Заходу, переважно вікові. З ISL контракти підписали такі вельми відомі виконавці, як Фредді Люнгберг, Девід Джеймс, Сандро Дель П’єро, Робер Пірес, Хоан Капдевілья, Ніколя Анелька, Давід Трезеге, Луїс Гарсія, відомий українським вболівальникам Елано, англієць індійського походження Майкл Чопра. Сватали в Індію і «чарівника з Порту-Алегрі» Роналдінью, але він в останній момент віддав перевагу Мексиці. А у епатажного Адріана Муту виникли проблеми з документами – подейкують, що він завітав до посольства у, м’яко кажучи, нетверезому стані. 

Хоан Капдевілья та його новий клуб

Але судячи з усього, це тільки початок. Якщо не в цьому розіграші, то в наступному до Індії приїде ще більше зірок. Чимось ISL нагадує початок в американському соккері, коли у 70-х до NASL з'їжджалися відомі «дідусі». Але з часом картина змінилася, і в американській лізі грають і більш молоді гравці, а за якістю та видовищністю першість переважає навіть деякі європейські чемпіонати.

Але окрім цього сузір’я, в команді грають і зірки меншого калібру. Серед них можна відзначити камерунця Апулу Еделя, який свого часу навіть отримав вірменське громадянство та був заграний за збірну цієї країни. Головним із завдань ISL є створення всіх умов для розвитку футболу в Індії, тому тут не забувають і про своїх зірок з місцевого чемпіонату та індійського футболу загалом. Зокрема свої команди знайшли Мехтаб Хусейн («Керала Бластерс») та Субрата Пал («Мумбай Сіті») – гравець, що свого часу засвітився у данському чемпіонаті. До слова, індійські гравці відбиралися в Лігу за допомогою драфту, проте з тих чи інших причин місця у складі жодної з команд не знайшлося для капітана індійської збірної Суніла Четрі та молодого таланта Брендона Фернандеса.

Оскільки індійські зірки хочуть грати та розвиватися, можливо ще й трохи підзаробити, то зірки з ім'ям їдуть в екзотичну країну за довгою рупією. Фінансові умови не розголошуються, однак спеціалісти вважають що вдягти знову бутси зірок а-ля Дель П'єро та Трезеге могли змусити лише досить солідні суми з немалою кількістю нуликів. Зокрема, Times Of India пише, що Сандро отримає близько 1,5 млн доларів - якщо порівнювати із зарплатами гравців із Топ-10, сума не є занадто великою, але якщо врахувати, що Сандро перейшов вже свій 40-річний рубіж і те, що ці гроші він отримає лише за 2 місяці, можна стверджувати, що це не так вже й мало - непогана пенсія для футболіста-пенсіонера.

Тренують індійські клуби виключно тренери з-за кордону. Є серед них і досить зіркові коучі. Зокрема, тут варто відзначити Пітера Ріда, що свого часу тренував "містян" з Манчестера та феноменального Зіко - а ця особа особливого представлення не потребує. Перший очолив клуб з Мумбаю, а бразилець вибрав екзотичне Гоа та клуб з однойменною назвою. А "улюбленець" Зідана Марко Матерацці став граючим тренером клубу "Ченнай Титанс".

Легендарний Зіко

Як вже зазначалося вище, головним завданням нового турніру є створення інфраструктури для пошуку та вирощування місцевих талантів. З футбольними академіями проблем не буде, оскільки "МЮ" та "Ліверпуль" вже мають там свої філії. Також ISL підписала з Англійською Прем'єр-лігою угоду про співробітництво, згідно з якою індійці можуть спокійно розраховувати на всесторонню допомогу від родоначальників футболу. Ще одним поштовхом до розвитку футболу стане ЧС-17. Зокрема Всеіндійська футбольна федерація підготувала чотирирічну програму розвитку футболу, головна ціль якої - вивести індійські клуби та збірну в число найкращих, і не тільки в Азії. Звичайно, не все відразу, та доведеться трішки зачекати, але гроші у індусів є, а вони, як ніхто інший, вміють створювати шоу.

А на відео нижче пропонуємо Вам підбірку найкращих легіонерів ISL:

Андрій Шляхтін, Футбол 24