УКР РУС

Червона спека. Чому "Ліверпуль" стане чемпіоном

4 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про дивовижні перетворення, які дозволяють команді Юргена Клоппа оптимістично дивитися у майбутнє.

Позаду – лише 7 турів нового чемпіонату. "Ліверпуль" ділить із "Арсеналом" 3-4 сходинки турнірної таблиці. Від лідера, "Ман Сіті", вони відстають на 2 очки. До кінця чемпіонату може статися, що завгодно – будь-які висновки зараз надто передчасні. Проте "Футбол 24" виділяє кілька особливостей, які станом на сьогодні роблять "Ліверпуль" грізною силою, і, ймовірно, приведуть до чемпіонського титулу.

Юрген Клопп

Невдалий пас – підбадьорливі оплески. Удар по воротах, нехай і невлучний, жест схвалення. Гол – святкування із всією командою навіть ціною розбитих окулярів. Між Клоппом і його підопічними немає ніяких бар’єрів. Варто віддати німецькому тренеру належне – він вміє створити у колективі прекрасний мікроклімат. А ще – закохує у себе вболівальників практично з першого погляду.

Біля керма "Ліверпуля" Клопп перебуває другий сезон. Прийшовши після Брендана Роджерса, екс-наставник дортмунської "Борусії" потребував трохи часу, щоб розібратися з отриманим спадком. На фініші чемпіонату – лише восьма сходинка, 13 перемог при 8 поразках і 9 нічиїх. Здобуток Юргена не вражав, але його не поспішали критикувати. По-перше, він побував із "Ліверпулем" у фіналах Кубка Ліги та Ліги Європи. По-друге, усі притомні вболівальники та експерти розуміли, що гер тренер – бігун на довгі дистанції. Із німецькою педантичністю Клопп взявся шліфувати гру нової команди.

Те, що ми бачимо зараз – пресинг, швидкий вихід з оборони в атаку, пошук і створення вільних зон, вчасне відкривання саме там, де потрібно, виправдані і вивірені передачі, зрештою дисципліна – це все прищеплене німецьким спеціалістом. Мерсисайдці із маніакальною насолодою розрізають оборону суперників: міцному "Халлу" забили 5 м’ячів, “Лестеру" та "Арсеналу" по 4. Стільки ж, як "Ліверпуль", у чемпіонаті забив лише "Ман Сіті" 18 голів. У восьми матчах нового сезону (6 у чемпіонаті без врахування гри проти "Суонсі" + 2 у Кубку Ліги) "червоні" зуміли видати найрезультативніший старт за останній 121 рік своєї історії – 24 голи. Більше було лише у сезоні 1895/96 – 34 голи. Послухайте, "Ліверпуль" узагалі – найрезультативніша команда АПЛ у 2016 році!

Юргену Клоппу це однозначно подобається. Все йде за планом.

Хлопці з ударом – в ударі

У "Ліверпулі" вже давно немає Луїса Суареса. А Даніель Старрідж більше лікується, ніж грає. Спершу це було для команди серйозною проблемою. Не вистачало того, хто може нанести завершальний удар, доставити "пакунок" за призначенням. Але в "Ліверпулі" є Філіпе Коутінью, який без проблем стріляє з будь-якої дистанції. Впевненість у власних силах відчув Роберто Фірміно, якого до зміни зачіски можна було іноді переплутати із співвітчизником – маневрами та ударами вони із Коутінью дуже схожі. Атакувальний тризуб довершив новачок Садьйо Мане – вибуховий, прудкий, він також з ударом на "ти". Екс-гравець "Саутгемптона" вже став найкращим гравцем АПЛ за підсумками серпня та вересня.

Утрьох вони феєрять не гірше, ніж знамениті тріденте "Барси" чи "Реала". У кожного – по 3 м’ячі у цьому чемпіонаті. Ще тричі відзначився Адам Лаллана, який розташовується глибше. Після посереднього минулого сезону хавбек все більше нагадує себе зразка капітанства у "Саутгемптоні". Якщо травми оминуть цих виконавців, на суперника очікують величезні проблеми.

Друга молодість Мілнера

Мілнеру пішов четвертий десяток. Через три місяці йому виповниться 31 рік. Де б він не грав – у "Лідсі", "Ньюкаслі", "Астон Віллі" чи "Ман Сіті" - працелюбу всюди було гарантоване місце в основному складі. Начебто, вже з ярмарку мав би йти Мілнер, натомість він видав просто фантастичний старт сезону 2016/17.

Станом на сьогодні Джеймс – найкращий бомбардир своєї команди. Із 4 м’ячами він серед лідерів снайперських перегонів Прем’єр-ліги. І байдуже, що всі чотири забиті із 11-метрової позначки. Мілнер щоразу холоднокровно виконував вирок – це також ознака майстерності і класу. Паралельно із голеадорськими функціями прасує лівий фланг – від прапорця до прапорця. Його внесок у командний результат – величезний.

Відсутність “другого фронту"

Програвши фінали Ліги Європи та Кубка Ліги, "Ліверпуль" втратив можливість зіграти у єврокубках. Катастрофа? Аніскільки. Репутаційні і фінансові втрати компенсуються стратегічною вигодою в новому сезоні. Поки "Ман Сіті" вже зараз розпилюватиметься на "Барсу", "Борусію" М і "Селтік", "Арсенал" гостюватиме у загадкових "Базеля" та "Лудогорця", "Тоттнем" рипатиметься проти "Монако", ЦСКА і "Байєра", МЮ відбуватиме повинність у повноконтактних замісах із "Фейєнордом", "Фенером" і "Зорею", "Ліверпуль" економитиме сили на кожен наступний матч чемпіонату і виходитиме голодний та вмотивований.

На фото: Після виснажливої нічиєї із "Селтіком" Гвардіола капітулював перед "Тоттенхемом"

Менше перельотів, менше ризиків травми, більше свіжості і жодних проблем із тим, що у нас називають "налаштуватися на суперника після єврокубків".

Зручний календар

Вже в дебюті "Ліверпуль" зіграв проти чинного чемпіона Прем’єр-ліги, а також срібного та бронзового призерів. Плюс – демонстративно розправився із "Челсі". У підсумку – лише із "Тоттенхемом" втратив два очки на "Вайт Харт Лейн".

У наступному турі "Ліверпуль" приймає МЮ, а в останній день 2016-го – "Ман Сіті". В інших десяти турах року мерсисайдцям протистоятимуть середняки та аутсайдери. При бажанні можна замахнутися на всі 30 очок + розжитися балами проти манчестерських клубів. Однак, є важливий нюанс: із грандами "Ліверпуль" зазвичай грає успішніше, ніж проти андердогів. Ось і в цьому сезоні єдиної поразки команді Клоппа завдав скромний "Бернлі". Матимемо змогу переконатися, чи було це випадковістю.

Перебудова у конкурентів

Недовго грала музика на вулицях трьох топових спеціалістів, прихід яких спонукав Арсена Венгера вигукнути: "Нас чекає чемпіонат світу серед тренерів!" Усі троє – Гвардіола, Моурінью та Конте – стартували у чемпіонаті із трьох поспіль перемог, однак згодом в усіх оголилися ті чи інші проблеми. МЮ і "Челсі" програли одразу по 2 матчі поспіль, а "Сіті" потрапив під прес "Тоттенхема" в минулому турі. Це – закономірно.

Тренери притираються з колективами, колективи намагаються почути і втілити на полі вимоги нових тренерів. Але не все одразу. Мости наразі дуже хиткі. Тож поки у Лондоні і Манчестері зводять понтони, "Ліверпуль" і Юрген Клопп – вже на повному ходу. Як і "Тоттенхем", до речі. Можна сюди ще й "Арсенал" вписати, який зараз пристойну гру демонструє, але не будемо квапитися. Знаємо ми цю хронічну болячку команди Венгера…

Замість епілогу

Чемпіоном Англії "Ліверпуль" востаннє ставав у далекому 1990-му. Тоді ще навіть Прем’єр-ліги не існувало. Попри те не можна сказати, що на Юргена Клоппа і його команду чиниться тиск: титул або смерть. Ні, на "Енфілді", звісно, не відмовилися б від чемпіонства, але суворе життя навчило тверезо оцінювати ситуацію і не давати змоги фантазії піти аж ген за обрій. Тут навіть потрапляння у топ-трійку вже стане успіхом.

Це дає "Ліверпулю" ще одну перевагу – психологічну розвантаженість, якої не матиме "Сіті" Гвардіоли і, звісно ж, МЮ Моурінью. Фани "Арсенала" очікують прощального подарунка від Арсена Венгера, який наступного літа йде з команди, а "синя" частина Лондона мріє, що геніальний тактик Антоніо Конте вже з першої спроби поверне "Челсі" на трон. Тренери і їх команди – під великим пресингом.

Тим часом "Ліверпуль" пресингує самотужки – суперників, на полі. І поки "червоних" не сприймають надто серйозно, їх шанси на чемпіонський титул із кожним туром зростають.

Сторінка автора у Twitter

"Якщо ти другий – ти ніхто". Безсмертні правила життя Біла Шенклі, які повинен знати кожен "скаузер"