УКР РУС

"Черданцев, скажи спасибі, що нас не звели із "Зенітом". Правила життя Романа Зозулі

17 листопада 2015 Читать на русском

Всенародному улюбленцеві Роману Зозулі сьогодні виповнюється 26 років! "Футбол 24" зібрав найяскравіші висловлювання форварда - про Шеву, Мілевського, Леоненка, люстрацію арбітрів і війну на Донбасі.

Навіть коли мені надходили різні пропозиції від українських команд, був упевнений, що не покину рідний клуб нізащо. Адже я все життя мріяв грати в "Динамо".

Кожен день у київському клубі для мене був у радість. Ми ставали чемпіонами, вигравали чемпіонат, Кубок, Суперкубок... Одного разу пощастило зіграти в Лізі чемпіонів проти "Фенербахче".

Коли Шевченко повернувся в "Динамо", ми з Ярмоленком часто до нього зверталися з розпитуваннями. Ми ж були зовсім молоді. Було дуже цікаво дізнатися про "Мілан", "Челсі"... Але, чесно кажучи, відповідей на свої запитання ми так і не почули.

Один журналіст якось написав про нас з Ярмоленком повну нісенітницю. Після цієї публікації я й припинив спілкуватися з пресою.

Я сам по собі людина досить комунікабельна, але коли до мене ставляться не найкращим чином, бажання спілкуватися зникає.

Ніколи не забуду, як арбітр вилучив мене в матчі з "Карпатами", коли "Динамо" ще тренував Газзаєв. Хочу передати Віктору Швецову великий привіт!

Коли ти судді кажеш "товариш суддя, не було пенальті", а він тебе на три літери посилає... Йому можна мене посилати, а мені не можна сказати, що він погана людина, не те свиснув? Він мені відразу жовту дає. Як мені йому відповісти? Я четвертому кажу: "тут нічого не було, товариш суддя". А він мене матом посилає. Усі думають, що судді вони такі - свиснуть і заспокояться. А судді посилають ще гірше за футболістів. Просто цього ніхто не бачить.

"Шахтар" вже не в Донецьку живе, а в Києві. І судді розуміють, що все змінюється. Він же зараз не вийде нахабно і не засудить "Дніпро"... Зараз може по голові отримати, можемо його люструвати. Потрібно всіх, до речі, люструвати. Нехай у смітнику посидять півгодини. Може, щось дійде до них. Вони ж не дурні, і починають трохи змінюватися.

Хто мене вчив заробляти пенальті? Не знаю навіть. Напевно, грубі захисники. 

Дехто каже, що я падаю в манері Мілевського. Чесно кажучи, не звертав уваги, як він падає. Мене це, звичайно, не ображає, але не хочеться, щоб мене з кимось порівнювали.

Надійний захисник повинен бути жорстким.

Вважаю, не повинно бути авторитетів. Потрібно бути самим собою. Тільки тоді можна стати особистістю.

Я регулярно стежу за оцінками, які мені виставляють. Але більш авторитетною для мене, звичайно, є думка тренера.

Хочу виграти з "Дніпром" золоті медалі. Бомбардирство - це не головне. Я не егоїст.

У нас є бомбардири, які кажуть, що краще програти 5:4, але я чотири заб'ю. У мене навпаки. Ми виграємо 1:0, а я можу не забивати весь сезон, тільки щоб ми стали чемпіонами. Може бути хоч мільйон, скільки хочете часу. Я можу не забивати. Для мене головне - команда. 

Усвідомлювати, що на півроку залишився без футболу - це страшно.

Фінал Ліги чемпіонів і Ліги Європи - це мрія, до якої футболіст йде іноді все життя. А потім дивишся з трибуни і розумієш, що цього в твоєму житті може більше ніколи і не бути, а ти навіть не брав участі.

Черданцев, скажи спасибі, що нас не звели із "Зенітом"! А щодо закрити Лігу Європи, зараз "Дніпро" виграє і потім закривай. 

Вітя Леоненко! Тобі треба три життя прожити, аби досягти того, чого досяг Тимощук. Ти хоч гімн своєї країни знаєш?

Можу дружині іноді приготувати якусь нескладну страву: макарони, деруни, наприклад...

Будинок - це не якийсь там пафос, як багато хто думає. Для мене важливо, в яких умовах буде рости моя дитина. Один можу і в однокімнатній квартирі жити.

Не розумію заздрісних людей. Я ніколи нікому не заздрив.

Я не великий любитель плавання. Один раз пірнув і все. Це Мандзюк, коли приходить в гості, може у воді по три години сидіти.

Чесно, коли я вперше приходив до військовослужбовців, то у мене були мурашки. І коли я від них йшов, був такий адреналін, стільки емоцій, стільки сил. Це так заряджає... Ці хлопці - вони герої наші. Ми приходимо і розмовляємо. Там не головне принести гроші. Це їм не треба взагалі. Головне прийти з ними поговорити, проявити увагу.

Історію розповіли: наш кіровоградський спецназ їхав на танку. Чотири-п'ять осіб, один поранений був. І почався обстріл, а вони поверх танка сиділи. Стрибнули вниз. А один так і залишився сидіти зовні. Йому кажуть: "давай, злазь сюди вниз". Він так заглянув: "а там мало місця, мені і тут добре!" Розумієте, як це? Йде обстріл, а він ліг на танк зверху, і так весь обстріл їхав. Він навіть вниз не заліз, тому що для хлопців там мало місця. Я на нього так дивився... Хотів його обійняти. 

В АТО я поїхати не можу, тому чим можу, тим і допомагаю. І те, що я виходжу з прапором нашим - це вчергове показує мою позицію. І, може, роблю військовослужбовцям приємно. Вони потім дзвонять, кажуть: "спасибі велике, нам дуже приємно". Чим можу, тим допомагаю.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Читайте також:

Леоненко: Навіщо мені флешмоби? А Зозуля краще нехай думає, як забивати голи

"Я - Мюллер, бомбардир із Ньордлінгена". Легендарному Герду - 70!

"Якщо б мене хтось послав - вбив би". Правила життя Віктора Леоненка

ДИМотиватор. Правила гри від почесного президента "Карпат"

"Перед каждою ігрою..." Правила життя Михайла Кополовця