УКР РУС

Чемпіонат Світу-2014. Підсумки групового етапу

13 липня 2014
Автор: Віталій Замелюк

Груповий етап ювілейного 20-го Чемпіонату Світу у Бразилії був надзвичайно багатим на різноманітні події: велика кількість голів, сенсації, суддівські помилки - вистачало всього.

Нудним цей мундіаль точно не назвуть!

Бразилія непереконливо, але вийшла з першого місця. Мексика всіх здивувала і слідом за "пенаткампеонами" посіла другу сходинку. Відверто шкода хорватів, які стали жертвою суддівської помилки у матчі-відкритті. Камерун був однієї з найслабших команда на турнірі, і їх цікавили лише преміальні, а не сама гра.

Збірна Іспанії зазнала дві стартові поразки і відправилася додому. Ще ніколи чинний Чемпіон Світу так рано не покидав турнір. А Нідерланди та Чилі впевнено пройшли далі, продемонструвавши якісний футбол. Австралія запам'яталася прекрасним поєдинком проти голландців.

Колумбія впевнено розібралася зі своїми суперниками, Японія ж відверто розчарувала. Греції знову допоміг величезний фарт (і суддя), завдяки якому вони пролізли далі, залишивши позаду "вічно" сильний африканський Кот-д'Івуар.

Коста-Ріка створила найгучніші сенсації на турнірі, обігравши Уругвай та Італію, зігравши в нічию з Англією і з першого місця пройшла далі! Невдахами стали Англія та Італія, які поступилися Уругваю.

Франція із найслабшої групи впевнено пройшла далі. Слідом за "гальськими півнями" друге місце посіла Швейцарія. Ключовою для неї стала перемога в першому турі над симпатичним Еквадором. Від Гондурасу чудес не чекали.

Аргентина завдяки Ліонелю Мессі зайняла перше місце зі стовідсотковим показником залікових пунктів. У боротьбі за другу путівку вправнішою виявилася Нігерія. Іран добре захищався, але в атаці у них не виходило нічого. Боснія і Герцеговина має повне право пояснювати свою невдачу з помилкою арбітра у матчі з Нігерією, коли не зарахували чистий гол Едіна Джеко.

Німеччина впевнено, хоча й не без труднощів виграла свою групу. Другими стали США, не по грі обігравши Гану. Португалія ж була зовсім на себе не схожа, порівнюючи з ЄВРО-2012, і справедливо покинула турнір на такій ранній стадії. Гравці Гани взяли приклад з Камеруну і почала піклуватися за свої гроші, а не футбол.

Бельгія важко, з проблемами і завдяки унікальному чуттю головного тренера Марка Вільмотса на заміни здобула три перемоги на першій стадії змагань, що стало її рекордом на Чемпіонатах Світу. Росія знову провалилася, не зумівши обіграти слабеньку Південну Корею і Алжир. А команда Валіда Халілходжича закономірно пройшла в 1/8 фіналу.

Найкращий матч - Іспанія - Нідерланди 1-5

Найгірші матчі - Японія - Греція 0-0, Нігерія - Іран 0-0

Найкращий гравець - Ліонель Мессі (Аргентина)

Антигерой - Ігор Акінфєєв (Росія)

Найкраща заміна - Маруан Феллаїні (Бельгія, перший тур). Взагалі перемогу бельгійцям у всіх трьох поєдинках приносили саме гравці, що вийшли на заміну!

Розчарування - збірна Іспанії

Найкрасивіший гол - Тім Кехілл (Австралія, гол Нідерландам)

Відкриття - Коста-Ріка

Несподіванка - перемога Коста-Ріки над Італією.

Подія - рекорд Фаріда Мондрагона, який став найстаршим гравцем-учасником фінальної частини Чемпіонатів Світу з футболу, зігравши проти Японії у віці 43 роки і 3 дні.

Символічна збірна групового етапу:

Кейлор Навас (Коста-Ріка) - Деріл Янмат (Нідерланди), Оскар Дуарте (Коста-Ріка), Рафаель Маркес (Мексика), Дейлі Блінд (Нідерланди) - Аревало Ріос (Уругвай), Хамес Родрігес (Колумбія) - Ар'єн Роббен (Нідерланди), Ліонель Мессі (Аргентина), Томас Мюллер (Німеччина), Неймар (Бразилія)

Головний тренер - Хорхе Луїс Пінто (Коста-Ріка)