УКР РУС

Чемпіонат Світу-2014. Підсумки 1/8 фіналу. Частина друга

4 липня 2014
Автор: Віталій Замелюк

Чемпіонат Світу 1934 року інколи називається "воротарським" чемпіонатом - на тому турнірі грали три голкіпери, які вважаються одними із найкращих в історії футболу: іспанець Рікардо Замора, італієць Джамп'єро Комбі та чехословак Франтішек Планічка.Сюди можна додати й австрійця Петера Платцера і француза Алексіса Тепо, котрий був найкращим на ЧС-1930.

На жаль переглянути ігри італійського Мундіалю ми не в змозі, але й сперечатися з істориками не будемо... 

Після матчів 1/8 фіналу цьогорічного Чемпіонату Світу можна говорити, що за воротарськими подвигами 2014 рік вже увійшов в історію. Жуліо Сезар (Бразилія), Клавдіо Браво (Чилі), Гільєрмо Очоа (Мексика), Давід Оспіна (Колумбія), Кейлор Навас (Коста-Рика), Вінсент Еньяма (Нігерія), Раїс Мболі (Алжир), Дієго Бенальо (Швейцарія), Серхіо Ромеро (Аргентина), Тім Говард (США) - ціла символічна збірна виключно із представників цієї "невдячної" професії, які зробили можливе, а радше неможливе, щоб їхні збірні пройшли до наступної стадії змагань. А додати сюди ще німця  Мануеля Нойєра, який фактично грав останнього захисника у матчі з Алжиром, то виходить 11 футболістів - ціла команда як не як!

Франція, впевнено вигравши групу, змагалася з Нігерією, у якої підопічні Дідьє Дешама вирвали важку перемогу. Голи «трьохколірні» забивали в кінці зустрічі. Поль Погба після кутового скористався єдиною помилкою у матчі Вінсента Еньями, і головою направив кулястого у ворота.

А в компенсований час у боротьбі з Антуаном Грізманом капітан нігерійців Джозеф Йобо відзначився автоголом, замкнувши прострільну передачу з флангу.

Після матчу головний тренер Нігерії Стівен Кеші жалівся на суддівство, і його можна зрозуміти. На 28 хвилині нападник "Les Bleus" Олів'є Жиру навмисне ліктем вдарив в обличчя півзахисника Джона Обі Мікела, і повинен був отримати червону картку. Марк Гейгер, арбітр з США обмежився в такій ситуації усним попередженням. За кілька хвилин до цього інциденту рефері не помітив ще один удар ліктем по обличчю. "Жертвою" став саме Жиру, а "катом" виступив Віктор Мозес. Однак найголовнішу помилку суддя допустив на 39 хвилині, не поставивши стовідсотковий пенальті у ворота Уго Льоріса. Патрис Евра обома руками обійняв нападника "суперорлів" Пітера Одемвінги, не пускаючи того до м'яча. Ще один спірний епізод трапився на початку другої половини зустрічі. Француз Блез Матюїді зіграв грубо прямою ногою проти Оджені Оназі, завдавши супернику травми, внаслідок якої півзахисник завчасно покинув поле. Гейгер обмежився попередженням, хоча в цьому епізоді напрошувалася пряма червона картка.

Нігерія сподобалася своїми швидкими переміщеннями по полю, забіганнями, хорошою фізичною підготовкою. Єдине, чого не вистачало "суперорлам" - це майстерності в окремих моментах, які й вирішили результат цього поєдинку.

Алжир (добре пам'ятаючи про неприємний інцидент на ЧС-1982, коли Німеччина та Австрія, зігравши в потрібний для обох збірних результат, що тоді не дозволив африканцям пройти далі з групи) вийшов на матч проти німців достатньо вмотивованим, і у першому таймі переграв визнаних фаворитів, однак без голів. У другій половині "Bundesmannschaft" зібралися, і показали хто господар на полі, хоч і номінальний. Однак забитими м'ячами хлопці Йоахіма Льова також не відзначилися - на заваді став воротар африканців Раїс Мболі, який відбивав все що летіло у ворота.

Дотиснули німці суперника лише в додатковий час. Андреас Шюррле на початку овертайму забив один із найкрасивіших голів на цьому турнірі, п'ятою замкнувши пас від Томаса Мюллера.

На 120-й хвилині Месут Озіл подвоїв перевагу, і, здавалося, встановив остаточний рахунок на табло.

Менш ніж за хвилину Абдельмумен Джабу скоротив відставання, але часу хоча б на одну атаку в Алжира вже не лишилося.

Команда Валіда Халілходжича гідно протистояла німецькій машині, і лише досвід виступів на таких турнірах допоміг триразовим Чемпіонам Світу перетерпіти і добити суперника.

В 1/4 відбудеться суперматч Франція-Німеччина, у якому немає фаворитів, у якому немає аутсайдерів, а буде лише гра, що вирішить, хто стане півфіналістом Мундіалю 2014 року.

Аргентині, яка завдячуючи Ліонелю Мессі пройшла груповий етап, випало грати зі збірною Швейцарії, на чолі з мудрим наставником Отмаром Хітцвельдом. Футбол вийшов непоганим: «Albiceleste» атакували, били по воротах, тримали м’яч, виглядали гостріше, проте в основний час не забили. Ключова заслуга в цьому належить голкіперу швейцарців Дієго Бенальо, який провів один із найкращих матчів у своїй кар’єрі. Однак в основний час найбільш реальну нагоду забити мав форвард «Nati» Йосип Дрміч, який не реалізував вихід один-на-один з Серхіо Ромеро, бездарно намагаючись перекинути стража воріт Аргентини. В додатковий час все йшло до серії пенальті. Але Лео Мессі не хотів випробовувати долю у післяматчевій «лотереї», і наприкінці екстратайму в контратаці, протягнувши м’яч до штрафного конкурентів точним пасом знайшов Анхеля Ді Марію. Півзахисник у вирішальний момент не схибив.

Через хвилину Блерім Джемаїлі якимось невідомим дивом не зрівняв рахунок. Після його удару головою кругла сфера вдарилася в штангу, знову в футболіста  і покотилася в сантиметрах від воріт!

Джердан Шакирі заробив небезпечний штрафний, але перекинути стінку не зумів. На цьому пролунав фінальний свисток, що сповістив про вихід Аргентини у чвертьфінал. Наддраматична кінцівка нагадала матч ¼ ЧС-2010 року Уругвай-Гана із вилученням Луїса Суареса і незабитим пенальті Асамоа Гьяна.

Швейцарія залишила враження хорошої організованої та дисциплінованої команди, але індивідуальна майстерність окремих аргентинських гравців вирішила результат цього протистояння.

Героєм матчу Бельгія-США справедливо можна назвати воротаря «янкі» Тіма Говарда. Хоча він і пропустив два голи, його надійна гра і вражаюча кількість сейвів допомогли американцям уникнути ганебного розгрому. Бельгія володіла ініціативою протягом всього поєдинку, завдала величезну кількість ударів, але в основний час добитися потрібного результату їй не вдалося через вищезгадану людину.

Якесь неймовірне відчуття має тренер європейців Марк Вільмотс, адже в трьох матчах на цьому турнірі перемогу його команді приносили футболісти, які вийшли на заміну. Ромелу Лукаку  через незадовільну гру в перших іграх, вийшов на заміну і зробив результат. Спочатку габаритний нападник продавив захисника Мета Беслера і допоміг Кевіну де Брюйне розмочити рахунок на табло.

Пізніше й сам Лукаку забив у ворота свого одноклубника Говарда. Бельгія розслабилася, за що й поплатилася – «свіжий» Джуліан Грін відгукнувся на пас від Майкла Бредлі і скоротив відставання. «Червоні дияволи» вчасно схаменулися, і таки зуміли відстояти потрібний результат.

Команда Юргена Клінсмана залишила непогане враження, але відсутність багаторічного лідера Лендона Донована епізодами давалася взнаки. Особливо яскраво це проявилося на останніх хвилинах основного часу, коли Кріс Вондоловскі не зумів влучити у ворота з вбивчої позиції.

В чвертьфіналі протистояти Бельгії буде Аргентина. Зважаючи на бліду гру підопічних Алехандро Сабельї і чудовий футбол хлопців Марка Вільмотса проти США, фаворитом можна вважати саме бельгійців. Тому вболівальники справедливо розраховують на цікавий і насичений футбол у виконанні цих команд.

 

Найкращий матч 1/8 – Нідерланди-Мексика 2-1

Найслабший матч – Коста-Рика-Греція 0-0

Герой – Хамес Родрігес (Колумбія)

Антигерой – не було таких! Але – Олів’є Жиру (Франція). Нічого в матчі не показав, ще й до того мав завчасно йти з поля, якби не милосердний арбітр, що не вилучив француза.

Найкраща заміна – Ромелу Лукаку (Бельгія)

Розчарування – Гонсало Хара (Чилі)

Найкрасивіший гол – Хамес Родрігес (Колумбія, перший гол Уругваю).

Відкриття – Деандре Йедлін (США)

Несподіванка – вихід Коста-Ріки у плей-офф. Сенсацій в 1/8 не трапилося, але сама присутність цієї латиноамериканської збірної у чвертьфіналі ЧС вже дивує

Подія – вперше в історії Чемпіонатів Світу у ¼ вийшли всі команди, які виграли свої групи

Символічна збірна туру:

Тім Говард (США) – Дірк Кяут (Нідерланди), Сократіс Папастатопулос (Греція), Давід Луїс (Бразилія), Маркус Рохо (Аргентина) – Поль Погба (Франція), Кевін де Брюйне (Бельгія), Хамес Родрігес (Колумбія) – Матьє Вальбуена (Франція), Ромелу Лукаку (Бельгія), Анхель Ді Марія (Аргентина)

Головний тренер – Валід Халілходжич (Алжир)