УКР РУС

Чемпіонат Світу-2014. Чотирнадцятий день

12 липня 2014
Автор: Віталій Замелюк

З величезним запізненням пропонуються підсумки двох останніх ігрових днів на груповому етапі Чемпіонату Світу-2014 в Бразилії.

У групі E перед останнім туром жодна з команд не втратила шансів на вихід у плей-офф і жодна не забезпечила собі гарантоване місце!

Звісно шанси Франції були майже стовідсотковими, а Гондурасу примарними, але футбол - це футбол, і трапитися могло все що завгодно.

В іншому квартеті Аргентина забезпечила собі місце в 1/8, а Боснія і Герцеговина цю можливість втратила насамперед через суддівську помилку у матчі з Нігерією. Рятувати честь балканці повинні були в поєдинку з Іраном, який зберігав певні надії на прохід далі.

Гондурас, навіть зазнавши дві поспіль поразки теоретично претендував на вихід з групи. Але у це вірили, мабуть, лише найпалкіші прихильники цієї центральноамериканської країни. Хет-трик Джердана Шакирі не залишив латинській команді жодних шансів. Особливо красивим вийшов перший м'яч - півзахисник змістився з флангу у центр і метрів з 25 розкішно пробив у дев'ятку воріт.

У двох інших голах асистував гравцю "Баварії" нападник Йосип Дрміч. Проте сказати, що такий розгромний рахунок заслужений буде неправильно і зухвало. Гондурас грав відважно, не боявся йти вперед, дуже старався забити потрібний м'яч. Але брак досвіду, швидкі і стрімкі контратаки європейців дозволили саме їм перемогти у цій дуелі і впевнено пройти далі.

У поєдинку між збірними Еквадору та Франції складалося відчуття, що саме французам потрібно було вигравати. Але на заваді став воротар Александер Домінгес, який провів чудовий для себе матч.

"La Tri" билися до останнього, проте більш вправніші "гальські півні" зуміли зберегти свої ворота недоторканими. До честі південноамериканської команди, майже всю другу половину вони догравали в меншості - дуже сумнівну червону картку отримав капітан Антоніо Валенсія. З повтору видно, що арбітр відверто погарячкував. Однак подальші відмашки Олів'є Жиру та груба гра Лукаса Діня арбітром з Кот'д-Іувару Нумандьєзом Дуе взагалі були проігноровані. 

0-0, і симпатична збірна Еквадору не зуміла увірватися до когорти 16 найсильніших футбольних країн світу. Ключовою стала поразка від Швейцарії у першому турі - у поєдинку, де підопічні Рейнальдо Руеди могли виграти, але примхлива удача в останній момент відвернулася від них.

Боснія і Герцеговина не дозволила Ірану вийти з групи. Гол Едіна Джеко на 23-й хвилині змусив колектив Карлуша Кейроша йти відіграватися і відкриватися.

В середині першої 45-хвилинки Мухамед Бешич кулаком вдарив у лице гравця іранської збірної, але іспанець Карлос Веласко Карбальо прогавив, чи не захотів бачити цей момент, який міг стати переломним.

На старті другої половини Міралем П'яніч подвоїв рахунок, щоправда з мінімального офсайду, котре не зафіксував лайнсмен.

В останній десятихвилинці "Team Melli" значно придавили боснійців, і нападник Реза Ґучаннеджад таки забив перший гол Ірану на цьому мундіалі. Здавалося б, ось вона - надія. Але вже через хвилину правий захисник суперника Авдія Вршаєвич цю надію похоронив, відзначившись у швидкій контратаці, і встановивши остаточний рахунок.

Азіатська країна, як Боснія і Герцеговина, покидає турнір, запам'ятавшись хорошою компактною грою в обороні і беззубою атакою. Балканцям не вистачило досвіду участі в таких змаганнях і звичайної удачі, яка відіграє важливу роль у сучасному футболі.

Яскравий поєдинок видали у Порту-Алегрі Нігерія й Аргентина. Вже на 3-й хвилині відзначився Ліонель Мессі. Ді Марія отримав пас з глибини, вийшов на ударну позицію і пробив. М'яч від руки Вінсента Еньями вдарився в штангу, потім знову в Еньяму, далі в штангу і відлетів у поле. Круглого вдало впіймав на ногу Мессі і розстріляв ворота.

Не пройшло і хвилини, як Ахмед Муса відновив рівновагу. Форвард "суперорлів" обвідним ударом з лівого флангу чітко пробив у дальній кут воріт Серхіо Ромеро.

Надалі команди в обороні не відсиджувалися а впевнено і нахабно йшли вперед великими силами, намагаючись забити ще. В компенсований до першого тайму час Ліонель Мессі майстерно виконав штрафний удар, забивши "гол у роздягальню".

Минула перерва і збірні відразу обмінялися забитими м'ячами. Ахмед Муса оформив дубль, скориставшись провалом в центрі оборони у аргентинців.

Через три хвилини лівий захисник Маркус Рохо виявився найвправнішим після подачі з кутового і коліном знову вивів "альбі-селесте" вперед.

Надалі обидва колективи продовжували відкрито грати, створюючи небезпечні моменти, які однак реалізувати більше не змогли.

Хороший і видовищний матч продемонстрували як підопічні Алехандро Сабельї так і підопічні Стівена Кеши.

Оцінки матчам:

Гондурас - Швейцарія - 6,0
Еквадор - Франція - 6,0
Боснія і Герцеговина - Іран - 6,0
Нігерія - Аргентина - 7,0

Герой дня - Джердан Шакирі (Швейцарія).

Антигерой - Антоніо Валенсія (Еквадор).

Найкраща заміна - Есек'єль Лавессі (Аргентина).

Розчарування - Ноель Вальядарес (Гондурас).

Найкрасивіший гол - Джердан Шакирі (Швейцарія, перший м'яч).

Відкриття - Авдія Вршаєвич (Боснія і Герцеговина).

Несподіванка дня - нічия у матчі Еквадор - Франція.

Подія дня - гол збірної Ірану, після якого усі команди-учасники ЧС-2014 забивали на цьому турнірі.