УКР РУС

Чехія – Україна: найкраща гра Шевченка-тренера, Яремчук передає привіт Динамо, заслужений фарт

7 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Чехія і Україна зустрічалися у 1-му турі Ліги націй. Команда Шевченка закономірно, але не без фарту здобула 3 очки. Рахунок і звіт матчу читайте на "Футбол 24".

Матч Чехія – Україна стартував о 21:45 за київським часом. Гру транслював канал "Україна".

Фактично перша атака чехів завершилась голом. Форвард Роми Патрік Шик по флангу легко пройшов Кривцова і прошив Пятова гострого кута на 4-й хвилині. Майже миттєво Яремчук у відповідь з кількох метрів не влучив головою після прострілу Маліновського зліва. Ще один момент нападника Гента – навіс Марлоса і знову невлучний удар. На 10-й Яремчук загубив третій гольовий момент. Роман вийшов на пас Ярмоленка і невдало пробив з-під себе, хоча Марлос був у значно кращій позиції.

Чехія – Україна – відео голів

Гра дещо заспокоїлась і чехи вже не дозволяли нашим гравцям так вільно себе почувати. Було кілька нагод для ударів, але блок захисників або впевнена гра воротаря Севільї Вацліка не давали жодних шансів забити. На 42-й хвилині Маліновський своїм фірмовим ударом зі штрафного наштовхнувся на крутий сейв кіпера Чехії. Та атакувальне тріо збірної України все ж принесло результат. Уже в компенсований час Марлос накрутив кількох захисників і віддав ліворуч, Ярмоленко класно пропустив, а Коноплянка, хитнувши захисника, пробив воротаря.

Чехія – Україна: онлайн-трансляція матчу

Другий тайм активніше розпочали чехи. Комбінація захисника Гебре Селасіє і форварда Шика залишила глядачами всіх українців, але Пятов вийшов з воріт і зіграв надійно. У відповідь Коноплянка змарнував блискучий шанс оформити дубль. Ракицький з центра поля відправив у прорив Матвієнка, той ідеально виклав під удар – вінгеру Шальке забракло влучності. Кривцов знову програв боротьбу Шику, але Пятов не дозволив себе обіграти. У наступній атаці Ярмоленко, який опинився на лівому фланзі, розхитав захисника і пробив неробочою правою – Вацлік у красивому стрибку парирував.

Боржил на 63-й пробив у стилі Коноплянки, однак Пятов перевів на кутовий. Контратака українців завершилась виходом голкіпера господарів з воріт, але Яремчук не знайшов пасом партнера. Шевченко несподівано швидко (за 25 хвилин до кінця) зняв Ярмоленка, випустивши Зінченка в центрі поля (Марлос змістився праворуч). Саме Олександр після красивої комбінації пробивав з меж штрафного – мінімальний промах.

Чехи провели різкий випад зліва направо, який завершував Кадержабек. Степаненко встиг заблокувати. Коноплянка знову взяв на себе гру і пробив на 72-й. Вацлік потягнув, Яремчук грав на добиванні, воротар наче збивав нашого форварда, але англійський суддя Ентоні Тейлор не ризикнув свиснути. На передостанній хвилині Тецл виграв силову боротьбу, але Пятов знову вийшов на суперника і перекрив йому кут обстрілу.

У компенсований час спочатку Зінченко, а згодом Циганков і Селезньов раз за разом бомбардували ворота, але Вацлік все відбив. Україна з володінням м'ячем у 65% вдвічі більше пробивала по воротах та й гольови моментів створила у 2, якщо не 3 рази більше. Тож підсумкова нічия була б однозначно на користь Чехії. Але Вацлік на останніх секундах не розібрався із захисниками, А Зінченко був тут як тут – смертельний удар у порожні ворота. Це Перемога, друзі! Нашивка "Слава Україні" на формі виявилась фартовою.

Андрій Шевченко ризикує і виграє

Такої сміливої атакувальної гри від збірної України ми давно не бачили. Відразу пригадується матч проти Туреччини у відборі ЧС-2018, але там і судді нам допомагали, і турки грали більш відкрито. Шевченко нарешті поставив команді гру, в якій не все залежить від наших топчиків Коноплянки та Ярмоленка. І дуже символічно, що наш тренер зняв флангових півзахисників на 66 і 77 хвилинах. Вони не зіграли погано, але були далеко не єдиними, хто відповідав за небезпеку.

Маліновський, Марлос, Яремчук дуже класно підтримували атакувальні пориви флангів, гравці частенько мінялись позиціями, хтось зміщувався в центрі, інші відходили на краї. Інтенсивно, гостро і цікаво. Ракицький дальніми пасами змушував губитися чеських захисників. Та що там, навіть Пятов, граючи на виході, ледь не організував гольовий епізод! Відзначємо цікавий момент: з відходом Рауля Ріанчо збірна України робить майже вдвічі більше пасів за Чехію, але все це на живій швидкості, з думками про просування вперед, а не просто для красивих цифр.

Інший момент – заміни. Зінченко, хай завдяки ляпу голкіпера і захисників, але забив переможний м'яч, мав ще моменти. Циганков також зіграв корисно, міг забити сам, нагнітав в атаці, зробивши той самий навіс на 90+3, який спантеличив суперників. Селезньов зіграв не дуже вдало (втратив ідеальний момент на добиванні), але не випадав і підтримував напад.

Момент критики

Якщо прискіпуватися, від гри залишились двоякі враження. Гравці Шахтаря Матвієнко на лівому фланзі і Кривцов у центрі зіграли так, як очікуєш від того, в кого абсолютно немає ігрової практики. Ярмоленко – корисний (на ньому вічно по 2 опоненти, це створює простір для партнерів), але Андрію не вистачає різкості та практики – видно, що тільки намагається знайти колишню форму. Швидкий гол Шика прийшов після того, як екс-динамівець завозився в центрі поля. Та й з Марлосом вони часто пересікаються на одній позиції – зараз уже значно краще, ніж було, але натуралізований бразилець місцями заходить на чужу територію і відбирає хліб у гравця Вест Хема.

Загалом правильна гра в нападі від усієї групи атакувальних гравців. Але й вирішальний забитий м'яч – фактично голий фарт. Тобто якби не дитяча помилка воротаря і дерев'яний прийом захисника, не бачити нам перемоги. З іншого боку посмішка фортуни абсолютно заслужена – блискучих гольових моментів створили не менше 10, і для нашої команди це просто космос!

Чехія – це провал. Аутсайдери нашої групи?

Команда Яроліма дозволила занадто багато нашій команді. Голкіпер Севільї Вацлік міг стати героєм матчу, але подарував нам гол на останніх секундах компенсованого часу. Єдині плюси чехів – нападник Патрік Шик і той же воротар, який потягнув 8 інших ударів гостей. У всіх інших лініях були проблеми. Не дуже виходило на фірмових стандартах, а підсумкові 5 ударів у площину воріт України (11 проти 26 загалом) – дуже мало як для господарів у протистоянні доволі рівних за класом команд. Схоже, зі Словаччиною поборемось за перше місце і прохід через Лігу націй другого дивізіону на Євро-2020.

Динамо без гравців основи, або Роман Яремчук так би згодився зараз

Уперше за 9 років київське Динамо залишилося без футболістів стартового складу національної команди. А форвард Гента Яремчук змушував ностальгувати за собою одного президента клубу. Динамо відпустило Романа, не давши йому особливих шансів проявити себе і поставивши на Бєсєдіна та тих, кого зараз уже немає в Києві. Молодий форвард мав безліч шансів відзначитись, вдало розганяв і підтримував контрвипади. Саме те, чого нині не вистачає киянам.

Так, не забив, моментами приймав не найкращі рішення, але загалом дуже і дуже сподобався. Усе в такт, майже без браку, бачив і партнерів, і нагоду забити самому. А яку цукерочку під удар Зінченку видав, зігравши п'ятою! Дебют вдався. В усіх сенсах.

Ліга Націй. Дивізіон 2, група 1, 1 тур

Чехія – Україна – 1:2

Голи: Шик, 3 – Коноплянка, 45+1, Зінченко, 90+3