УКР РУС

Чехія перемогла Шотландію на Євро-2020: критичне фіаско "тартанової армії", тріумф Шика та марний перформанс Робертсона

14 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Перший матч Шотландії після повернення на Євро завершився гучною поразкою від Чехії.

Збірна Шотландії повернулася на великі турніри після 23 років відсутності. За довгі поневіряння в статусі футбольного джорнімена УЄФА винагородив скоттів, подарувавши їм матчі у Глазго на легендарному Хемпден Парк – щоправда, група у них виявилась складною. На перші дві позиції претендують Англія та Хорватія, тож для збереження шансів на плей-офф підопічним Стіва Кларка необхідно було перемагати Чехію. За всю свою історію виступів на чемпіонатах світу та Європи шотландці ніколи не виходили з групи, але зараз випав унікальний шанс переписати історію – достатньо лишень потрапити у список чотирьох найкращих команд з третього місця.

Шотландія – Чехія – відео голів

У гостей були особисті рахунки з "тартановою армією" та конкретно з Глазго – команда двічі програла острів'янам у Лізі націй, хоча одна з поразок сталася на тлі спалаху коронавірусу. Крім того, підопічним Ярослава Шилгави не міг допомогти Ондржей Кудела, якого дискваліфікували за расизм без доказів, опираючись суто на слова Глена Камара – опорника місцевого Рейнджерс. Зрештою, і у плей-офф чехам дуже хотілося, адже в них підібрався дуже симпатичний колектив.

Уникнути кадрових втрат обом командам не вдалося. У Шотландії прямо перед матчем випав Тірні, який отримав невеличке пошкодження. Чехія ж на днях втратила голкіпера Павленку, у якого не припинялися болі в спині – втім, основним воротарем все одно мав бути Вацлік. Він і вийшов в основі. В цілому, стартові склади не здивували, хоча британські ЗМІ очікували на вістрі атаки Адамса, а не Крісті.

Перший тайм зустрічі назвати яскравим важко. Команди почергово володіли ініціативою, але м'яч на газоні взагалі не тримався – футболісти тримали його там тільки для того, щоб запустити подачу. Показовою була статистика Дайкса, якому вдалося провести 8 верхових єдиноборств ще до 18-ї хвилини.

Гравці не сумнівалися у своїй тактиці, хоча єдині два моменти у першій половині тайму сталися після швидких атак низом: на 16-й хвилині Шик потужно вистрілив у ближній кут, замкнувши простріл від Янкто (Маршалл врятував скоттів), а на 18-й Дайкс відповів замиканням флангової передачі від Робертсона – повз ліву стійку!

Матч був рівним. Відчувалося, що все буде залежати від реалізації одного-двох моментів. Шотландці змарнували свій шанс на 31-й, коли Крісті запустив пас на лінію карного майданчика під удар Робертсону в дев'ятку. Вацлік врятував гостей, а ті на 42-й хвилині покарали суперника за марнотратство: Даріда, підхопивши м'яч на правому фланзі після кутового, дочекався ривка від Цоуфала й запустив передачу йому на хід, а Томаш виконав подачу на Шика – Патрік замкнув її ударом головою. Точно в дальній кут! 0:1! Саме з цим рахунком команди й відправились на перерву.

Початок другого тайму виявився повною протилежністю першого. Чехія вже за хвилину після відновлення гри налякала скоттів потужним пострілом Даріди метрів з 20-ти під ліву стійку, однак Маршалл парирував – втім, майже одразу діставати корвалол довелося і гостям. На 48-й хвилині невдалий винос від Вацліка завершився скидкою під удар Хендрі в поперечину, а на 49-й голкіпер виправився, вибивши м'яч після невдалої зрізки Каласа собі за спину.

Шотландія після цих епізодів не зупинялася, заробляючи стандарти й втягуючись на третину поля чехів. Здавалося, що зараз господарі дотиснуть, але на 52-й хвилині "тартанову армію" шокували Голом року. Шик, отримавши м'яч після відскоку на власній половині, побачив високу позицію Маршалла й наважився на удар з центру поля – сфера полетіла по високій дузі, залетівши у ворота! 0:2!

На 55-й хвилині деморалізованих шотландців повинен був добивати Масопуст, однак його потужний постріл з лівого кута штрафного пролетів над поперечкою. Вочевидь, Лукаш пожалкував через змарнований момент, адже після нього Шотландія прокинулася. І не просто прокинулася, а притиснула Чехію, змарнувавши три вбивчих гольових нагоди: на 62-й хвилині Дайкс отримав скидку від Адамса на лінію воротарського й пробив у Вацліка, на 66-й Томаш парирував удар Армстронга в ближній кут метрів з восьми, а на 84-й Форрест, прибравши двох захисників у штрафному, пробив у третього. Крім цих епізодів, господарі провели величезну кількість небезпечних кросів та скидок без завершення.

Під кінець зустрічі тиск шотландців почав збавляти оберти, а на 90-й хвилині свіжий Крменчік міг поставити крапку, опинившись прямо перед Маршаллом і пробивши в дальній кут. Голкіпер врятував скоттів, однак врятуватись від поразки його партнери не змогли.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Чехії з рахунком 0:2. Підопічні Ярослава Шилгави набрали три очки й очолили групу D, випередивши Англію завдяки більшій кількості забитих голів.

Стратегічна катастрофа Шотландії

Шотландію можна було назвати фаворитом зустрічі проти Чехії. По-перше, тому що гості привезли симпатичний, але вкрай незбалансований склад – в заявці чехів опинилися невиразні захисники. Калас провів дуже посередній сезон у Чемпіоншипі, Брабец і Челюстка провалили контрольні зустрічі перед Євро, а Зімі не вистачає досвіду на дорослому рівні. Вся надія була на Боржіла та Голеша, однак останній не вийшов у старті.

По-друге, голкіперська позиція чехів теж викликала сумніви. Павленка вилетів з Вердером у другу Бундеслігу, Вацлік програв конкуренцію Буну й залишився без клубу взагалі, а Мандоус занадто молодий. По-третє, сама атмосфера у таборі Чехії була нездоровою – футболістів тримали закритими на базі з травня, не дозволяючи побачитись навіть з близькими. Зрештою, до всього цього набору варто додати моральне піднесення шотландців від повернення на Євро та від матчу на Хемпден Парк. Саме через ці фактори портал Opta надавала підопічним Стіва Кларка 48,3% шансів на 1/8 фіналу. Шотландцям просто необхідно було впевнено переграти чехів – благо, рік тому команда робила це двічі.

Не можна сказати, що "тартанова армія" провалилася по грі. Навіть у першому таймі господарі були ближчими до перемоги: за рівності по гольових моментах команда награла на 0,38 xG проти 0,23 xG у чехів. Тактичний малюнок скоттів теж подобався: острів'яни підготували цікаву ігрову модель, у якій ключову роль мали фулбеки – Робертсон сідав понижче для просування з глибини й контролю ривків Цоуфала, а О'Доннел на правому фланзі підіймався повище для прийому та роздачі діагоналей. Проблема полягала в тому, що за всіма показниками, крім xG, була тотальна рівність – гості не програвали у жодному з компонентів і теж ставили на активну роботу через фланги.

У такому поєдинку ключове значення приймали індивідуальні рішення. Саме в цьому компоненті Шотландія критично просідала: найкращі футболісти скоттів зосереджені на флангах та в центрі поля, а от в завершальній фазі різниця в класі виявилась колосальною – Дайкс не влучав із восьми-десяти метрів, в той час як Шик забивав з 51-го. Списувати все на геній одного лишень Патріка теж не варто, адже у чехів і другий нападник – Гложек – набагато сильніший за всіма показниками. 18-річний форвард Спарти розриває чеську першість, оформляючи по 15+8 за півроку й асистуючи у матчі з Ліллем в ЛЄ.

Шотландці виглядали краще, завдавши 19 ударів (тільки у Італії і Данії було більше на цьому Євро) й награвши на 2,23 очікуваних голи (тільки Австрія та Швейцарія мають більше). Команда 15 разів стріляла з меж штрафного, але за весь матч влучити у площину вдалося лишень чотири рази (плюс, була поперечка). Чехи ж провели 7 ударів у рамку з 10-ти. Це багато говорить про спокій та майстерність виконання у завершальній фазі.

З такою обороною і з таким контролем простору в центрі поля підопічним Ярослава Шилгави не дійти до чвертьфіналу, однак про такі речі варто говорити вже після виходу з групи. А ці шанси тепер надзвичайно високі – Opta прямо зараз дає чехам аж 89,75% вірогідності. Шанси шотландців скотилися до мізерних 15,4% – підопічні Стіва Кларка вже мають -2 за різницею голів, а Хорватія та Англія точно збільшать цей показник. Звісно, це лишень перший тур, тож відсотки ще будуть стрибати вниз і вгору, але очевидно, що програвати цей матч господарі не мали права.

Шик увійшов в історію

У Шика непроста футбольна доля. Вихованець празької Спарти не зміг одразу заграти у Європі, відверто провалившись у Ромі, забивши всього 8 голів за 58 матчів. Все було настільки погано, що Патрік звернувся до послуг індивідуального тренера – але не фітнесового, а ментального. Він почав з ним працювати у 2019 році, і з того ж часу чеський форвард почав набирати оберти. У РБ Лейпциг він заколотив 10 голів, а в минулому сезоні, ставши гравцем Байєра, Шик настріляв 13 м'ячів.

Дотепно, що за чотири останніх сезони Патрік мав всього один гол, забитий з-за меж штрафного. Схоже, чех накопичував ману, щоб оформити найкрасивіший гол Євро-2020 – важко повірити, що хтось зможе переплюнути цей шедевр. Можливо, цей гол взагалі є найкращим у історії чемпіонатів Європи. В будь-якому разі, саме за такі моменти ми й любимо матчі збірних. Аналітики можуть нагадувати про слабкий тактичний рівень збірних 24 години на добу, але який сенс у тактиці, коли є такі голи?.

Шик показав шотландцям, що собою являє топовий центральний нападник. Патрік зробив 43 дотики до м'яча (8 у штрафному), провів 13 верхових єдиноборств (6 переможних) і завдав 6 ударів по воротах – 5 з них відправились у площину. Вже третім пострілом він відкрив рахунок, а четвертим Шик оформив шедевр. Він не просто забив з центру поля, а зробив це з підкруткою. Дистанція до воріт склала 51 метр – це найдовший удар за останні 40 років на Євро. Браво! Євро вже пройшло недаремно.

Прекрасний матч Робертсона

Енді – найбільш зірковий футболіст збірної Шотландії, але не можна сказати, що Стів Кларк ідеально інтегрував фулбека у свою систему. Робертсону критично не вистачає якісних партнерів для роботи на останній третині поля – це у Ліверпулі він обігрується з Мане шикарними комбінаціями, а кроси неодмінно знаходять голову Фірміно. У складі "тартанової армії" Енді має справу з лідерами Селтіка та з футболістами англійських середнячків.

Найбільшої синергії Роббо досягнув у парі з Тірні, якому чи не найкраще вдається зрозуміти труднощі капітана – у Арсеналі він теж грає лівим фулбеком (в основному, у четвірці), а в Шотландії його роль центрбека є умовною. Кіран, здебільшого, робить ривки в атаку через лівий напівфланг, а Робертсон працює через нього.

На жаль, Тірні зазнав пошкодження перед матчем. Робертсон залишився без найбільш зручного партнера, але відповідальність за результат змусила вмикати клас. Ендрю продемонстрував його у всій красі, ставши найбільш гострим і найбільш важливим футболістом збірної Шотландії у поєдинку. В його активі – 10 передач на просування (лідер матчу), 0,69 xT (гострота передач, лідер матчу), 6 пасів під удар (лідер) та 3 обіграші на дриблінгу з 4 спроб (лідер). В першому таймі саме він створив перший гольовий момент і саме він міг забивати у другому (Вацлік врятував).

До речі, віддати одразу 6 передач під удар за матч на цьому Євро нікому ще не вдавалося. Для шотландців же це другий показник на великих турнірах, починаючи з 1980 року – тільки Гарі МакАллістер у 1992 році асистував більше.

В обороні Робертсон також не підкачав, вигравши 5 із 8 єдиноборств і виконавши два виноси. На жаль, всього цього було замало навіть для нічиї над Чехією – але це вже не вина Енді. Лівий латераль Шотландії зробив усе можливе.

Англія обіграла Хорватію на Євро-2020 завдяки інтуїції Саутгейта – Віда та Модріч вивели на Вемблі в'ялу команду