УКР РУС

Чехія – Англія: анонс матчу Євро-2020

22 червня 2021 Читать на русском

Чехія зустрічається зі збірною Англії в рамках 3-го туру Євро-2020. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Збірні Чехії й Англії після перших двох турів на Євро-2020 захопили лідерство у групі D, відірвавшись від хорватів та шотландців на три очки – причому "три леви" через гіршу різницю голів йдуть другими. Впасти нижче третього місця ці колективи вже не зможуть, а нічия гарантує вихід у 1/8 фіналу обом. Дотепно, що тріумф на Вемблі невигідний ні чехам, ні англійцям, адже лідер квартету вийде у плей-офф на когось із "групи смерті", в той час як друге місце зустрінеться з переможцем слабкої групи Е (Іспанія / Словаччина / Польща / Швеція).

Саме останнім фактом деякі фанати та журналісти намагаються пояснити невиразний футбол Англії на турнірі. У 2018 році острів'яни вже провертали щось схоже, пропустивши вперед Бельгію заради легшої сітки в плей-офф – принаймні, саме так все виглядало. Підозри посилюються специфічним стилем гри: підопічні Гарета Саутгейта занадто дорожать м'ячем, відмовляючись від ризикованих рішень при передачах, і тримаючи фулбеків у низьких позиціях – без м'яча ж команда непогано пресингує й демонструє якісну позиційну роботу.

Як показує досвід Франції та Португалії, саме прагматики виграють турніри, тож острів'яни зі своєю спрощеною тактикою можуть зайти далеко. Втім, за перспективи доводиться платити вкрай понурим футболом – на Вемблі фани побачили всього один гол за два тури, причому у господарів було не більше п'яти-шести моментів. Щонайгірше, "три леви" не змогли переграти Шотландію в британському дербі – після такого заведено реабілітовуватись, але чи піде Гарет Саутгейт на компроміси? Чи може він взагалі поставити щось цікавіше за прагматичний (але ефективний) ватокат? Поєдинок проти Чехії покаже, who is who.

Ймовірно, англійські фанати були б задоволені, якби "три леви" демонстрували бодай 50% від того футболу, який демонструє Чехія. Цю команду також можна назвати прагматичною, але є велика різниця – Гарет Саутгейт обмежує своїх підопічних у свободі та творчості, а Ярослав Шилгави максимально експлуатує їхні сильні якості. Чехи будують гру, відштовхуючись від потужних флангів та наявності високого нападника з хорошим ударом, а загальна структура нагадує футбол Славії – благо, чинні та недавні гравці пражан становлять основний кістяк збірної. Цей тактичний малюнок важко назвати прогресивним, але для перемоги над Шотландію та нічиї з Хорватією його було достатньо.

Втім, при всій симпатичності, чеська збірна не стрибає вище голови, залишаючись типовим середняком. Зокрема, у цього колективу вразливо виглядає опорна зона, де на Соучека випадає занадто велике навантаження – у нього немає рівноцінного партнера. Оборона у "народної команди" взагалі є однією з найслабших за останні роки, адже її лідери травмувалися або нарвалися на дискваліфікацію перед Євро.

Крім того Чехія не здатна домінувати навіть на тлі рівних за класом суперників. Команда Ярослава Шилгави грає сама й дає грати іншим – як наслідок, у матчі з Шотландією лишень феєричне марнотратство скоттів врятувало від втрати очок, а з хорватами уникнути її не вдалося.

Кадрова ситуація

У таборі збірної Чехії все спокійно. Ні травм, ні дискваліфікацій. В Англії теж все було нормально, аж поки не прилетіли новини з Шотландії, де коронавірус підхопив Гілмор – з ним після матчу на Вемблі обіймалися Чілвелл та Маунт. Тести обох англійців виявились негативними, однак штаб "трьох левів" вирішив відправити їх на карантин.

Орієнтовні склади на матч Чехія – Англія

Чехія: Вацлік – Цоуфал, Челюстка, Калаш, Боржіл – Соучек, Голеш – Масопуст, Даріда, Янкто – Шик

Англія: Пікфорд – Тріпп'єр, Стоунз, Магуайр, Шоу – Філліпс, Райс – Фоден, Гріліш, Стерлінг – Кейн

Прогноз "Футбол 24" – 0:1

Команда Ярослава Шилгави вміє грати проти грандів. У попередньому турі їх не змогли обіграти хорвати, в кваліфікації до ЧС-2022 бельгійці відверто відскочили, а в листопаді 2020-го німці мінімально перемогли чехів за абсолютно рівного футболу. Англія ж два роки тому зазнала поразки у відборі на виїзді у Празі. Втім, у цьому списку також є розгром від італійців, але список скальпів все одно виглядає круто.

Англія ж не проти поділитись очками з гостями, однак без забитих голів "три леви" покидати поле не забажають – публіка не зрозуміє, та і самим футболістам хочеться реабілітуватись за Шотландію. Чеська ж збірна, при всіх своїх плюсах, дала купу шансів шотландцям і хорватам, а відігратися на Вемблі гостям буде вкрай важко. Команда Гарета Саутгейта занадто якісно тримає м'яч і сушить матч.

З огляду на вищезазначені фактори, найбільш вірогідним результатом зустрічі здається "суха" перемога "трьох левів".

Чехія дала кривавий бій Хорватії та однією ногою вже у плей-офф Євро-2020, у "картатих" проблеми, а Шик знову найкращий