УКР РУС

Час Блохіна. Підсумки 22-го туру УПЛ

1 квітня 2013 Читать на русском

Половина матчів 22 Туру УПЛ завершилася з рахунком 1:1, і цікаво, що у двох з цих нічийних матчів очки втратили лідери.

Тут йдеться про “Металіст” та “Дніпро”, які дозволили “Динамо” піднятися на чисту другу сходинку. Але матчі за участі цих команд відбулися в останній ігровий день туру, а до цього...

Полтавська засуха

Гравці “Ворскли” не можуть забити ось уже шість матчів поспіль. Добре, що хоча б у матчі із “Зорею” свою програшну серію перервали. Щоправда атакували більше саме підопічні Свистуна і зуміли навіть завдати вісім ударів у площину воріт луганчан, але жодного разу пробити Сантіні так і не вдалося. “Зоря” ж обрала гру на контратаках, і кілька з них таки були доволі небезпечними, але ворота “Ворскли” також залишилися недоторканими.

Що ще сказати про цей матч? А нічого! Нульова нічия, яка стала справедливим підсумком доволі нудної гри. Однак недобором очок полтавчанами “Говерлі” скористатися так і не вдалося.

Ужгородські гойдалки

“Іллічівець” розпочав активно, і коли на 13-й хвилині Фомін відкрив рахунок, здавалося, що маріупольці, які дуже пристойно виглядають у весняній частині чемпіонату, переможуть “Говерлу” легко. Однак підопічні Севідова грали на своєму полі, до того ж знали, що “Ворскла”, у якої набагато складніший подальший календар, аніж у них, втратила очки. Саме тому вони кинулися відіграватися.

Найактивнішим у складі “Говерли” за відсутності Дмитра Трухіна був Міщенко, який і організовував усі атаки. Кинувшись вперед, господарі створювали нагоди суперникам для контратак. Гра проходила, як на гойдалках, моменти виникали поблизу обох воріт, але гол був лише один. Після голу Фоміна, мається на увазі. На 55-й хвилині рахунок зрівняв Лисенко, а ще через 20 хвилин, побачивши перед собою червону картку, він пішов відпочивати. Власне, поведінка Володимира у цьому епізоді була геть незрозумілою - він сказав щось образливе на адресу бокового судді і підвів свою команду, якій не можна втрачати жодного очка, аби зберегти шанси на прописку в еліті.

Щоправда чисельною більшістю “Іллічівцю” скористатися так і не вдалося, а за хвилину до фінального свистка навіть склади зрівнялися - другу жовту отримав Іщенко. Однак на результат це вже не могло ніяк вплинути.

Ця нічия наблизила “Іллічівець” до “Чорноморця”, а, відповідно, і до єврокубків, на відстань шести пунктів, адже одесити свою гру програли.

Повний аутсайдер

Нарешті підопічні Максимова здобули свою першу весняну перемогу. Щоправда зробили вони це у матчі із відверто слабким суперником. Запорізький “Металург” після нічиєї з “Карпатами” у грі з тезками із Донецька не зміг показати абсолютно нічого. Господарі забили на початку і наприкінці зустрічі. 2:0 - традиційна поразка запорожців, які вже давно, напевно, вивчають майбутніх суперників по Першій лізі.

І тут вдарив Ґаджиєв

“Тавря” завдала 17 ударів у напрямку воріт “Арсеналу”, який приймала... у Сімферополі, оскільки стадіон “Динамо” імені Лобановського” начебто не був готовий прийняти матч. Шість з цих ударів було завдано у площину. Результативним став лише один. Але коли і який!!!

А рахунок відкрили господарі-гості. Дос Сантос збив Гуменюка у власному карному і Богданов реалізував пенальті.

На що, на що, а на поразку у цьому матчі “Таврія” точно не заслуговувала, і справедливість таки восторжествувала. Восторжествувала на третій компенсованій хвилині. Штрафний удар... до м'яча підійшов Ґаджиєв, який не став навішувати чи розігрувати. Прямий, потужний і неймовірний за точністю удар. 1:1 - радості Олега Лужного не має меж.

...а коли вмикали швидкості

Так, “Карпати” виглядали гідно у матчі із флагманом українського футболу. Так, “зелено-білі” могли зіграти хоча б внічию. Може, суддя й помилявся у кількох епізодах не на користь львів'ян, але в деяких епізодах...

Було помітно, що коли гравці “Шахтаря” вмикають швидкості, то львів'яни просто не встигають за опонентами. Чи були справедливими вилучення у Жовтюка і Даушвілі? Тут ми промовчимо. Хоча б тому, що для команд будь-який підсумок цього матчу не надто впливав на турнірне становище. Зовсім інша гра буде 17 квітня, коли ці команди зустрінуться у чвертьфіналі Кубка України. Там боротьба буде набагато напруженішою. От тільки ці швидкості “Шахтаря”...

Ага, про рахунок. “Шахтар” таки переміг - 2:1. Тейшейра відкрив рахунок, Жовтюк зрівняв, однак перед самісінькою перервою Ракицький встановив остаточний рахунок.

Час Блохіна

“Я надто мало часу проводив з командою. А якщо ще забрати ті дні, коли хворів”, - скаже на післяматчевій конференції Олег Блохін. І, схоже, у словах тренера “Динамо” є правда. Усі чекали на те, що “Чорноморець” зможе дати в Одесі справжній бій віце-чемпіону України. Ще б пак - в останніх іграх “Динамо” виглядало зовсім непереконливо. Але не в Одесі.

Гусєв та Ярмоленко, немов розцвіли, повернувшись із збірної. Власне, вони і стали авторами двох голів у цьому матчі. А могло бути забитих м'ячів ще більше, однак для перемоги і цього вистачило. Цілком заслуженої перемоги. А “Динамо” нарешті почало нагадувати ту команду, до якої ми звикли.

Після цієї перемоги кияни дещо неочікувано піднялися на чисту другу сходинку у чемпіонаті, адже їхні головні конкуренти у боротьбі за “срібло” у своїх матчах не виграли.

Червоні, пенальті і Джуліано

Дуже неоднозначні рішення судді. Однак важко їх трактувати на користь якоїсь з команд, оскільки “начудив” рефері, як то кажуть, по обидві сторони поля. Однак спочатку був пенальті.

На 20-й хвилині Дуглас з порушенням правил зупинив Савіча у власному карному (в цьому епізоді пенальті таки був!), а в таких випадках трактування тільки одне - “фол останньої надії” і, відповідно, вилучення.

Бікфалві з пенальті вивів господарів вперед. “Дніпро”, щоправда, зрівняв рахунок ще у першому таймі - перед самісінькою перервою паритет відновив Джуліано.

Так от, якщо після першого тайму “Дніпро” ще мав якісь більш-менш підстави говорити про необ'єктивне суддівство, то у другому... На 60-й хвилині “червоне світло” перед собою побачив Ізворану, а на 69-й Шиков. У меншості вже були господарі, але забити підопічним Хуанде Рамоса більше так і не вдалося. Більше того - найреальніша нагода була у “Волині”, коли після прострілу з флангу по власних воротах пробивав Федецький. Артема від ганьби врятувала стійка.

Хоча більше атакували гості, контратаки підопічних Дем'яненка були також дуже небезпечними. Зрештою, нічия, напевно, закономірний підсумок гри. Але суддівство таки справді бажає кращого...

“Кривбас”!!!

Що зробив із своїми підопічними Олег Таран під час зимової перерви, залишається лише здогадуватися. Весною криворіжці просто таки штампують сенсації. Після нічиєї з “Динамо” і перемоги над “Дніпром” (перемогу над “Зорею” будемо вважати буденністю), усі чекали, чи зможуть представники Дніпропетровщини гідно протистояти “Металісту”. Змогли!!!

Узагалі “Кривбас” виглядав пристойно. Особливо у захисті. Харків'яни просто не знали, як пройти цю дуже дисципліновану оборону. А попереду у криворіжців за партнерів “віддувалися” Прийомов та Антонов. Робили вони це ой як добре. Власне, перший і відкрив рахунок у грі і мав чи не найбільше нагод, аби забити ще. Більше не судилося.

А “Металіст” пробив Боровика лише одного разу - на 56-й хвилині Шав'єр скористався тим, що Лисенко позбавив його опіки.

Та найбільше тут хотілося б згадати про епізод на останній хвилині матчу, коли після удару когось із гравців “Металіста” м'яч влучив у руку Гітченку майже перед самісінькими воротами “Кривбасу”. Пенальті там, може, й був, але епізод доволі ігровий і динамічний. Словом - на розсуд арбітра. “Кривбас” таки не заслуговував у цій грі на поразку.

Що ж, цей тур на сенсації став багатим. Але друга сходинка “Динамо”, яке на пункт випереджає “Металіст” і на два - “Дніпро”, наразі ще ні про що не свідчить. Тим паче, що в наступному турі кияни грають із “Шахтарем”. Отож, вся боротьба за путівку у Лігу чемпіонів ще попереду. Зустрінемось у 23 турі.

Андрій Думич, "Футбол 24"